Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Πέλεκυς 12,4% στα ειδικά μισθολόγια




Tο πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η περικοπή της τάξης του 12,4% στα ειδικά μισθολόγια και που αφορά περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους, αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις των αρμοδίων υπουργών.


Συγκεκριμένα, και προκειμένου να συμπληρωθεί το πακέτο περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ύψους 11,5 δις ευρώ που απαιτεί η τρόικα, η κυβέρνηση φέρεται να είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει την οριζόντια περικοπή στις αμοιβές των στρατιωτικών, των αστυνομικών και των πυροσβεστών, των Πανεπιστημιακών και των ιατρών του ΕΣΥ.

Τόσο οι Νίκος Δένδιας και Πάνος Παναγιωτόπουλος, όσο και άλλοι υπουργοί που εμπλέκονται, τονίζουν πώς τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν σκληρή αντιπαράθεση και κοινωνική αναταραχή. Ωστόσο, το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να επαναφέρουν από το παράθυρο την οριζόντια αυτή περικοπή παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Οι περικοπές στις αμοιβές των στρατιωτικών και των αστυνομικών, είναι άλλωστε πολύ δύσκολο να περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα στελέχη της διατηρούν παραδοσιακά στενές πολιτικές σχέσεις με αυτούς τους χώρους.

Σοβαρές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν τα μέτρα αυτά που αφορούν τα μισθολόγια πανεπιστημιακών και κυρίως των ιατρών του ΕΣΥ και στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που θα κληθούν να στηρίξουν δια της ψήφους τους τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Κατά τα φαινόμενα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είχε άλλα περιθώρια προκειμένου να καλυφθεί το ύψος περικοπής των δημοσίων δαπανών ύψους 11,5%.

Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν και με τις αλλαγές, που αναμένονται στο ζήτημα της εφεδρείας που αφορά από 34.000 έως και 45.000 εργαζόμενους στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Μετά και την κατηγορηματική άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συμφωνήσει στη λήψη αυτού του μέτρου, η κυβέρνηση και το υπ. Οικονομικών φαίνονται διατεθειμένα να αλλάξει το περιεχόμενο του μέτρου με μία πιο light μορφή και να απαλειφθεί ο όρος «Εφεδρεία» που είναι πολιτικά βεβαρυμμένος αλλά και που συνοδεύεται με την εφαρμογή του στην πρώτη φάση με ένα πανθομολογούμενο φιάσκο.

Δριμύτατη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης
Σε μία προσπάθεια να αποσυνδέσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το Ευρώ, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιχειρεί να αποδομήσει τις διαφαινόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης για το πακέτο των 11,5 δις ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ , «αυτή η πολιτική δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και την παραμονή της χώρας στο ευρώ», ενώ επισημαίνεται πως «στόχος της “εγχώριας” και ξένης τρόικας είναι να καταργήσει κάθε έννοια δημοκρατίας και κοινωνικού κράτους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πώς το όλο κυβερνητικό εγχείρημα με τα νέα μέτρα οδηγεί σε « ολοκληρωτική πολιτική «σφαγιασμού» των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και «ξεπουλήματος» του δημοσίου πλούτου. Το αδηφάγο τέρας του μνημονίου συνεχώς ζητάει περισσότερα. Τα 11,5 δισ. μέτρων γίνονται 13,5 δισ., μετά θα γίνουν 15,5 δισ., ώσπου να μην μείνει τίποτα στη χώρα για να δοθεί στους δανειστές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου