Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

«Έφυγε» μία εμβληματική μορφή της Ελλάδας του εμφυλίου.



Μία από τις δραματικότερες μορφές της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής Ελλάδας, ο Νίκος Κοκοβλής, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών το Σάββατο 11 Αυγούστου στα Χανιά, όπου ζούσε μετά τον επαναπατρισμό του από την πρώην Σοβιετική Ένωση, το 1976.


Ο Νίκος Κοκοβλής είχε γεννηθεί στη Μικρά Ασία και είχε μεταβεί στα Χανιά μετά την καταστροφή του 1922, σε ηλικία 2 ετών.

Ο ίδιος και η σύζυγός του, Αργυρώ, ήταν από του ελάχιστους αντάρτες της Κρήτης που έμειναν παράνομοι μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, το 1949, στα βουνά της Μεγαλονήσου και κατάφεραν χωρίς να συλληφθούν να δραπετεύσουν στο εξωτερικό, το 1962 στην Ιταλία, και να καταλήξουν έπειτα από αμέτρητες περιπέτειες στην Τασκένδη της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Λίγα χρόνια μετά, συνεπείς στα ιδανικά τους, αμφισβήτησαν και κατήγγειλαν το σύστημα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», όταν διαπίστωσαν ότι δεν έχει καμία σχέση με τα οράματα για τα οποία αγωνίστηκαν. Για τις ιδέες τους αυτές καταδιώχθηκαν από τον επίσημο μηχανισμό των ΚΚΕ και ΚΚΣΕ.

Τη δραματική περιπέτειά τους στα βουνά της Κρήτης, στον δρόμο για τη Σοβιετική Ένωση, τη ζωή τους στην Τασκένδη και τις προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους έχουν διηγηθεί σε ένα συγκλονιστικό βιβλίο με τίτλο «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε», το οποίο γυρίστηκε και σε ντοκιμαντέρ πριν από μερικά χρόνια από τον Σταύρο Ψυλλάκη.

Η κηδεία του Νίκου Κοκοβλή θα γίνει τη Δευτέρα 13 Αυγούστου από το νεκροταφείο Βαμβακοπούλου Χανίων στις 12.00 το μεσημέρι.

Πηγή: Cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου