Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Κατ' αρχήν συμφωνία για τις πρώτες 10 αποκρατικοποιήσεις



Κατ' αρχήν συμφωνία για τις πρώτες 10 αποκρατικοποιήσεις
Της Μαρίας Σπυράκη
Σε συμφωνία να προχωρήσουν άμεσα δέκα μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που θα αποτελέσουν δείγμα γραφής των διαρθρωτικών αλλαγών της κυβέρνησης οδεύουν σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις αρχηγοί ύστερα από τη σημερινή τους σύσκεψη, η οποία θα «συνεχιστεί» αύριο στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να προωθηθούν οι αποκρατικοποιήσεις των:
  • ΔΕΠΑ
  • ΔΕΣΦΑ
  • ΟΠΑΠ
  • Κρατικών Λαχείων
  • Παραλίας Αφάντου στη Ρόδο
  • Παραλίας «Κασσιόπη» στην Κέρκυρα
  • Του Ολυμπιακού κτιρίου IBC
  • Του Ελληνικού
  • Του Golden Hall
  • του ΟΠΑΠ και σε μία δέσμη αποκρατικοποιήσεων για
  • 48 ακίνητα του Δημοσίου
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο να συντάξει νομοσχέδιο με το οποίο θα ξεπεραστούν πιθανά νομικά εμπόδια για τις εν λόγω αποκρατικοποιήσεις.
Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε επί της αρχής στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, θα περιέχει 77 νομοθετικές ρυθμίσεις, θα συνυπογράφεται από 9 υπουργούς και θα περιλαμβάνει: την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου σε εταιρείες όπως τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, τα λιμάνια, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.

Την κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια των κρατικών εταιρειών. Την δημιουργία ρυθμιστικής αρχής διαχείρισης όλων των αυτοκινητοδρόμων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα των εργασιών της Βουλής μετά τις διακοπές.
Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον πρόεδρο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Τάκη Αθανασόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Εμίρη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδακης.
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι κατά τη διάρκειά της επισημάνθηκε η ανάγκη προώθησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ως μέρους του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες του Ταμείου Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, τα στελέχη του οποίου, όπως είπε, παρουσίασαν στους πολιτικούς αρχηγούς τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη και χαρακτήρισε σημαντική τη δουλειά που συντελέστηκε τοπυς προηγούμενους μήνες.
«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης αλλά αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου που συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει «να μιλάμε μόνο για την όψη των δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και για το πώς θα κάνουμε το κράτος «μικρότερο και εξυπνότερο».
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η κακή εικόνα της χώρας έχει να κάνει με αρνητικά στερεότυπα που αναπαράγονται καθημερινά και τα οποία περιγράφουν την Ελλάδα ως έναν κακό εταίρο, ενώ χαρακτήρισε και πάλι ως σημαντική την επιτευχθείσα από την Ελλάδα δημοσιονομική προσαρμογή.
Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση των «3» συζητήθηκε και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, αλλά παρότι χαρακτήρισε την επιβολή της νομιμότητας σημαντικό θέμα, σημείωσε ότι το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας δεν πρέπει να μεταφέρεται σε άλλες πόλεις.
Αποφασίσαμε η όποια αποκρατικοποίηση να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας, ουσιαστικές επενδύσεις και προφανώς να γίνει με κανόνες και όρους νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας», δήλωσε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέληςεξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος της σύσκεψης κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι δεν υπήρξε εξειδίκευση αλλά μία πρώτη ενημέρωση και σημείωσε πως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας κατάλογος επιχειρήσεων προς αποκρατικοποίηση.
Επίσης μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν έγινε καμία συζήτηση για τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
«Δεν είχαμε καμία συζήτηση για ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο ετοιμάζει την έκθεσή του προς την τρόικα και θα ενημερωθούμε το αμέσως προσεχές διάστημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Στουρνάρας: Δέκα «ώριμα» έργα
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι έγινε ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ για τα 10 ωριμότερα έργα και πως ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον ΓΓ της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκο να φτιάξει νομοσχέδιο στο οποίο θα υπάρχουν 77 διοικητικές πράξεις που θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτές αφορούν τα υπουργεία Οικονομικών, υποδομών, ανάπτυξης και ενέργειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου