Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

H ανεργία όπλισε το χέρι του δράστη



«Κάποτε στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής εισέρχονταν κάθε πρωί 17.000 εργαζόμενοι για να δουλέψουν. Είναι ζήτημα αν σήμερα μπαίνουν στη ΒΙ.ΠΕ. 900 άτομα».




Η φράση αυτή του προέδρου του Εργατικού Κέντρου της πόλης καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που βασανίζει τη Θράκη και ιδιαίτερα την πόλη της Κομοτηνής, αφού από τις 99 βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες έχουν εναπομείνει σε λειτουργία επτά ή οκτώ από αυτές.



Η οικονομική εικόνα του Νομού Ροδόπης μιλά από μόνη της και εξηγεί σε έναν βαθμό το δραματικό περιστατικό που παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα την Πέμπτη οι Αρχές και οι κάτοικοι. Ένας άνδρας 52 ετών, απολυμένος από τη δουλειά του εδώ και οκτώ μήνες, με καταγωγή από το Αίγιο, πήρε την καραμπίνα του, εισέβαλε στη βιομηχανία όπου εργαζόταν, τραυμάτισε τον συντοπίτη του, άλλοι λένε και κουμπάρο του, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας αλλά και έναν Βούλγαρο εργαζόμενο και στη συνέχεια επί ώρες κρατούσε ομήρους δύο άτομα, απαιτώντας να επαναπροσληφθεί.


Οι συνάδελφοί του καθώς και οι Αρχές απορρίπτουν το όποιο σενάριο περί ψυχοπάθειας του δράστη. Ο άνθρωπος είναι ένας κοινός εργαζόμενος που βρέθηκε να ζει σε καθεστώς απελπισίας και απόγνωσης. Είναι πολλοί εκεί στην Κομοτηνή που θεωρούν πως την κυνηγετική καραμπίνα όπλισε η βαρβαρότητα της ανεργίας.


Ευτυχώς, η τοπική κοινωνία δεν θρήνησε νεκρούς. Οι δύο τραυματισμοί είναι επιπόλαιοι και δεν ανησυχούν τους γιατρούς του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ωστόσο, οι τοπικοί παράγοντες, τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα διερωτώνται το εάν η ακραία αυτή συμπεριφορά θα επαναληφθεί από κάποιον άλλο απελπισμένο άνεργο στο άμεσο μέλλον.


«Η Θράκη βασανίζεται αλλά είναι πολύ μακριά από την Αθήνα για να ακουστούν τα βογγητά της» ανέφερε χαρακτηριστικά στη zougla.gr ένας κάτοικος της Κομοτηνής, ο οποίος παρακολουθεί το οικονομικό μαρτύριο μιας ευαίσθητης εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά περιοχής της Ελλάδας.




Το προφίλ των δύο πρωταγωνιστών

Ο απεγνωσμένος δράστης, ονόματι Δημήτρης Μανίκας, τραυμάτισε τρεις ανθρώπους. Μεταξύ αυτών ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας HELESI PLC, Αθανάσιος Ανδριανόπουλος, με το υποκοριστικό Σάκης.


Ο Αιγιώτης Σάκης Ανδριανόπουλος, γεννηθείς το 1961, παντρεμένος με δύο παιδιά, απόφοιτος του Ε.Μ.Π., ξεκίνησε την επιχειρηματική του πορεία από εργοστάσιο απορριμμάτων της Πάτρας. Το 1997 ιδρύει την HELESI PLC (Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ), της οποίας είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Το αντικείμενό της συνοψίζεται στην κατασκευή πλαστικών κάδων απορριμμάτων και άλλων πλαστικών προϊόντων injection, με βιομηχανικές μονάδες στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, στο Bradford Μ. Βρετανίας και στη Ν. Ιταλία (Pisticci, Matera).



Ο Σάκης Ανδριανόπουλος γίνεται ευρέως γνωστός, όταν μετά την ανακοίνωση της νεοσύστατης αεροπορικής εταιρείας Athens Airways -η οποία του ανήκει- ενδιαφέρθηκε για την αγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας, χωρίς όμως αποτελέσματα.


Ο 52χρονος δράστης, επίσης από το Αίγιο, είναι παντρεμένος και χωρισμένος δύο φορές, έχει δύο παιδιά, πρώην υπάλληλος στο εργοστάσιο «Αχαϊκά Πλαστικά» και στη συνέχεια επί 11 χρόνια εργαζόμενος στο εργοστάσιο HELESI PLC στην Κομοτηνή. Μάλιστα, σύμφωνα με το τοπικό portal «Φιλόδημος», οι Ανδριανόπουλος και Μανίκας υπήρξαν και κουμπάροι!


Ο Δημήτρης Μανίκας, από τον Ιούλιο του 2000, ζει μόνιμα στην Κομοτηνή, σε σπίτι που του έχει παραχωρηθεί από την εταιρεία. Λίγο πριν απολυθεί, κατείχε τη θέση του προϊσταμένου στις φορτώσεις του μεγάλου εργοστασίου που παράγει κάδους απορριμμάτων και άλλες ανάλογες συσκευασίες και κιβώτια. Όπως αναφέρουν οι συνάδελφοί του, ο Σάκης Ανδριανόπουλος πρότεινε πέρυσι το καλοκαίρι στον πρώην κουμπάρο του να τον αξιοποιήσει σε κάποιο άλλο πόστο, κάτι που όμως ο Μανίκας δεν δέχθηκε κι έτσι επήλθε η απόλυσή του.


Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως ο Μανίκας μπήκε σε έξαλλη κατάσταση στο γραφείο του Ανδριανόπουλου και, αφού πυροβόλησε τον Βούλγαρο υπάλληλο, Εμίλ Ίλεν Μαρίνοβ, στα πόδια, έστρεψε το όπλο προς τον επιχειρηματία, τραυματίζοντάς τον στο λαιμό, το χέρι και τα πλευρά.


Στο εργοστάσιο εργάζονται περίπου 80 άτομα, εκ των οποίων και 4 Αιγιώτες.
Η αυτοκρατορία του Σάκη Ανδριανόπουλου
Για όσους γνωρίζουν τον Αθανάσιο Ανδριανόπουλο κάνουν λόγο για έναν ευφυή επιχειρηματία. Από τις σπουδές του στο Ε.Μ.Π. κατάφερε να δημιουργήσει έναν κολοσσό. Το διάστημα 1986-1992 δραστηριοποιήθηκε, ως ερευνητής, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., ενώ παράλληλα, κατά το διάστημα 1988-1991, ως μελετητής και σύμβουλος ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), αλλά και άλλων φορέων, αναπτύσσοντας έντονη ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.


Η ενασχόλησή του με την τοπική αυτοδιοίκηση τον ωθεί, το 1990, στην ίδρυση της Περιβαλλοντική ΑΤΕΒΕ, της οποίας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Αντικείμενο της εταιρείας αποτελεί η κατασκευή και εμπορία οχημάτων και ειδικού εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων και η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων.


Το 1997 ιδρύει την Helesi (Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ), της οποίας είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Το αντικείμενο της Helesi συνοψίζεται στην κατασκευή πλαστικών κάδων απορριμμάτων και άλλων πλαστικών προϊόντων injection, με βιομηχανικές μονάδες στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, στο Bradford Μ. Βρετανίας και στη Ν. Ιταλία (Pisticci, Matera).


Η πρώτη παραγωγική μονάδα της Helesi κατασκευάστηκε στην Κομοτηνή, σε κτιριακές εγκαταστάσεις 7.200 τ.μ. και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2000. Έκτοτε, παραπάνω από 33,5 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί στην εγκατάσταση αυτή (11,7 εκατ. ευρώ μέσω κρατικής επιχορήγησης) για την κατασκευή καλουπιών τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική δυνατότητα και να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία παραγωγής.


Η Helesi διαθέτει, αυτή τη στιγμή, ένα από τα πιο εξελιγμένα εργοστάσια παραγωγής πλαστικών με χύτευση υπό πίεση (injectionmoulding) στον κόσμο, ενώ η βιομηχανική μονάδα διαθέτει δυναμικότητα παραγωγής 1.000.000 κάδων, αποτελώντας τη μόνη παραγωγική μονάδα σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο.


Το 2003 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τέσσερα επενδυτικά προγράμματα που αφορούν στην επέκταση των κτιριακών και παραγωγικών εγκαταστάσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Η Helesi ξεκίνησε την εξαγωγική της δραστηριότητα το 2000, θεσπίζοντας συνεργασίες με διανομείς, κυρίως στη Γερμανία και, από το 2001, στην Ιταλία. Το 2002 ξεκίνησε τη διανομή στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, καθώς επίσης και την πώληση κάποιων προϊόντων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


Από το 2003, η Helesi ξεκίνησε και τις πωλήσεις σε διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, κερδίζοντας γρήγορα ισχυρή παρουσία στις αγορές αυτές. Μέχρι και το 2008, η Helesi κατάφερε να πρωταγωνιστεί στον «χάρτη» και να κάνει εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο.


Ο Σάκης Ανδριανόπουλος γίνεται ευρέως γνωστός, όταν μετά την ανακοίνωση της νεοσύστατης αεροπορικής εταιρείας Athens Airways -η οποία του ανήκει- ενδιαφέρθηκε για την αγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας, χωρίς όμως αποτελέσματα. Στις 31 Ιανουαρίου 2011 παραδίδει επίσημα την άδειά της στην ΥΠΑ.






To χρονικό της ομηρίας


Αίσιο τέλος είχε λίγο μετά τις 00:30 η υπόθεση της ομηρίας στο εργοστάσιο κατασκευής κάδων στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής. Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, ο 52χρονος δράστης πείσθηκε και απελευθέρωσε τους δύο ομήρους, ενώ στη συνέχεια, αφού έδωσε το κυνηγητικό όπλο του, παραδόθηκε στους άνδρες των ΕΚΑΜ.



Ο 52χρονος εισέβαλε ένοπλος στο εργοστάσιο κατασκευής κάδων της εταιρείας Helesi PLC στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι της Πέμπτης και κρατούσε δύο εργαζόμενους ομήρους.








Οι δύο τραυματίες, που νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αθανάσιος Ανδριανόπουλος, που τραυματίστηκε στον λαιμό, στο χέρι και στα πλευρά, και ο υπάλληλος της εταιρείας Εμίλ Ιλεν Μαρίνοβ, ο οποίος έχει τραύμα στα πόδια.


Ο άνδρας που εργάζονταν στην επιχείρηση και απολύθηκε πριν από οκτώ μήνες ζητούσε να επαναπροσληφθεί στην εταιρεία. Ο ίδιος, το βράδυ, έθεσε ως αίτημα στους αστυνομικούς την καταβολή δεδουλευμένων ύψους περίπου 31.000 ευρώ, που -όπως υποστηρίζει- του χρωστάει η εταιρεία.


Ο δράστης εργαζόταν ως υπάλληλος στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής της εταιρείας από τις 20.07.2000 έως την απόλυσή του, την 31.08.2011.


Επί τόπου είχαν σπεύσει αστυνομικοί και ειδικοί διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ.. Οι διαπραγματευτές βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία επί περίπου 12 ώρες με τον δράστη μέσω κινητού τηλεφώνου,
προκειμένου να τον πείσουν να απελευθερώσει τους δύο ομήρους και να παραδοθεί.

zougla.gr


προκειμένου να τον πείσουν να απελευθερώσει τους δύο ομήρους και να παραδοθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου