Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ψάχνουν το «βαθύ λαρύγγι» στην πρεσβεία των ΗΠΑ. (Υπόθεση 17Ν)!







Μετά από 37 χρόνια και οι «ποντικοί» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ με επικεφαλής το θεσμικό παραμάγαζο της CIA, την περιβόητη «Stratfor», συνθετικό εκ του strategic και force, έρχονται να αναψηλαφήσουν την υπόθεση της δολοφονίας του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1975.



Σύμφωνα με αναρτήσεις απορρήτων ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο Διαδίκτυο από την ιστοσελίδα Wikkileaks, ο αντιπρόεδρος της «Stratfor» Φρέντ Μπάρτον, «ψάχνεται» για να διασταυρώσει πληροφορίες περί συμμετοχής ενός υπαλλήλου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο οποίος φερόταν να είναι ο πληροφοριοδότης ο οποίος έδινε στοιχεία σε Έλληνες, ενδεχομένως και στην 17η Νοέμβρη (κατά τις καταχωρήσεις στη Wikkileaks), που αφορούσαν τον Γουέλς.

Το πολύ «φρέσκο» αυτό ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για μία υπόθεση του 1975 δεν αιφνιδιάζει. Η «υπηρεσία Stratfor» δημιουργήθηκε ως βιτρίνα της CIA και λειτουργεί ως παράρτημα επί πληρωμή συλλογής και διανομής πληροφοριών ανά την υφήλιο και στελεχώνεται από νυν, πρώην και συνταξιοδοτημένα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίοι «βγάζουν ένα έξτρα μεροκάματο» πουλώντας πληροφορίες μέσω Διαδικτύου ακόμη και προς πολύ σοβαρούς παραλήπτες όπως είναι πανεπιστημιακά ινστιτούτα, κέντρα ερευνών , κρατικές υπηρεσίες, ιδιώτες, πολυεθνικές εταιρείες κλπ.

Ο οποιοσδήποτε θεσμικός ή μη παράγων θα μπορούσε θεωρητικά να είναι παραλήπτης εμπιστευτικών ή και απορρήτων πληροφοριών για ένα θέμα αρκεί να διαθέτει κάποιες προδιαγραφές και βεβαίως να καταβάλλει το τίμημα του κόστους της πληροφορίας.

Συμπερασματικά λοιπόν το ενδιαφέρον του κ. Μπάρτον για την συλλογή πληροφοριών γύρω από την δολοφονία του Γουέλς στην Αθήνα το 1975 μπορεί να εξηγηθεί. Αυτό που δεν εξηγείται εύκολα είναι η εντυπωσιακή για να είναι αληθινή «άγνοια» των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ για το «βαθύ λαρύγγι», πρώην πράκτορα της CIA στην Νοτιοανατολική Ασία (Βιετνάμ κλπ) ο οποίος εκείνη την περίοδο «κάρφωνε» τους σταθμάρχες της CIA που υπηρετούσαν σε διάφορα μέρη του πλανήτη μέσω ενός περιοδικού, το «Counterspy», ενώ ήδη από το 1974 «συνάδελφοι» του Γουέλς «εντόπιζαν» τους πράκτορες μυστικών υπηρεσιών όπως με δημοσιεύματα όπως « How to spot a spook» από τον Τζων Μάρκς στην έκδοση Washington Monthly του Νοεμβρίου του 1974.

Οι νέες «διαρροές»
Ο «σταθμάρχης» της CIA στην Αθήνα εκτελέστηκε από την 17Ν τον Δεκέμβριο 1975
Ο «σταθμάρχης» της CIA στην Αθήνα εκτελέστηκε από την 17Ν τον Δεκέμβριο 1975
Το όψιμο ενδιαφέρον της «Stratfor» και το εγχείρημα συλλογής πληροφοριών από συνταξιούχους διπλωμάτες και παροπλισμένους πράκτορες ασφαλείας των ΗΠΑ από τον αντιπρόεδρο του ευαγούς αυτού ιδρύματος «βιτρίνα» Φρεντ Μπάρτον φαντάζει περισσότερο ως μία προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας των άγριων εκείνων εποχών του Ψυχρού Πολέμου, του τέλους του πολέμου του Βιετνάμ, της προσέγγισης των ΗΠΑ με την Κίνα, της τραυματικής εμπειρίας από το Γουώτεργκαίητ, την κυριαρχία του Κίσσινγκερ στην Διπλωματία και την διαμόρφωση των νέων οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως με την απεξάρτηση του δολαρίου από τον χρυσό.

Στην ιστορική αυτή καταγραφή υπάρχουν κενά που πρέπει να εξηγηθούν, όπως η αυτομόληση πρακτόρων της Δύσης ακόμη και στην Λιβύη, την αποκάλυψη καταλόγων με τους υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης ανά τον κόσμο αλλά και την εντατικοποίηση της σύγκρουσης μεταξύ Μυστικών Υπηρεσιών Δύσης και Ανατολής (σκάνδαλο Γκυγιώμ –STAZI) κλπ.

Αποτελεί βεβαίως σημαντική σταθερά η εμμονή κύκλων της Ουάσιγκτον να θεωρούν ως «άλυτο» το ζήτημα της ένοπλης βίας στην Ελλάδα, εμμονή η οποία χαρακτηρίζει ακόμη και εν έτη 2012 την συμπεριφορά της αμερικανικής διπλωματίας έναντι της Αθήνας στον τομέα της Ασφάλειας.

Τι λένε τα Wikkileaks για το βαθύ λαρύγγι.

Στους ηλεκτρονικούς διαλόγους στο Διαδίκτυο που διαρρέει η Wikkileaks παρακολουθεί κανείς τον επίμονο αντιπρόεδρο της «Stratfor» να ερωτά παλαιό στέλεχος της αμερικανικής διοίκησης αν γνωρίζει κάτι για την ύπαρξη υπαλλήλου στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα ο οποίος «έδωσε» των Ρίτσαρντ Γουέλς και επικαλείται «πολύ καλή πηγή» η οποία και του μεταβίβασε αυτήν την πληροφορία περί «διαρροής» (leak αμερικανιστί) εντός της αμερικανικής αποστολής.

Ο συνομιλητής του Φρ. Μπάρτον φέρεται από τις αναρτήσεις να μην επιβεβαιώνει ούτε και να διαψεύδει ρητά ωστόσο την πληροφορία. Σε μία δεύτερη συνομιλία με άλλο άτομο ο Φρ, Μπάρτον φέρεται να εισπράττει μία κάθετη διάψευση για «Βαθύ λαρύγγι» στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Με λίγα λόγια το ίδιο το ρεπορτάζ εκ μέρους των αμερικανών είναι ρηχό και πτωχό και πάντως δεν δικαιολογεί το όψιμο ενδιαφέρον της «Stratfor» παρά μόνον υπό τύπον συλλογής αρχειακού τύπου πληροφοριών ιστορικού ενδιαφέροντος.

Για την ιστορία και πέρα από τις σκοπιμότητες της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των απανταχού «spy shops» και των προϊόντων κατανάλωσης στην διεθνή αγορά ανταλλαγής πληροφοριών, παρατίθεται το άρθρο της εφημερίδας « Liberation» μέσω της οποίας δημοσιοποιήθηκε και η πρώτη προκήρυξη της 17ης Νοέμβρη αφού οι εισαγγελικές αρχές της χώρας είχαν τότε απαγορεύσει την δημοσίευση της εντός Ελλάδος.

Tο άρθρο της Liberation για την πρώτη προκήρυξη της «17N»

H γαλλική Liberatio ήταν η πρώτη εφημερίδα που δημοσίευσε ολόκληρη την προκήρυξη της «17N», ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Γουέλς. H εφημερίδα, αν και είχε λάβει εκτενές κείμενο των δραστών της δολοφονίας από τον Mάρτιο του 1976, το δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 1976, μετά την επιβεβαίωση της γνησιότητάς του. Ακολουθεί το άρθρο της εφημερίδας της 24 Δεκεμβρίου του 1976.

«Πριν από ένα χρόνο, στις 23 Δεκεμβρίου του 1975, δολοφονήθηκε στην Aθήνα ο ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας Pίτσαρντ Γουέλς, από τρεις μασκοφόρους άνδρες έξω από την κατοικία του.

Ένα μήνα νωρίτερα, στις 25 Nοεμβρίου, το όνομα του Pίτσαρντ Γουέλς είχε δημοσιευθεί στην κορυφή καταλόγου στελεχών της CIA με έδρα την Aθήνα, στην αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News. O κατάλογος αυτός, που εστάλη στην εφημερίδα από μυστηριώδη ελληνο-αμερικανική επιτροπή, παρουσίαζε τον Γουέλς ως επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην Eλλάδα. Tο όνομά του, όμως, ως σταθμάρχη της CIA στη Λίμα του Περού είχε ήδη κοινοποιηθεί σε κατάλογο της ανεξάρτητης αμερικανικής πολιτικής επιθεώρησης Counter Spy (Aντικατασκοπεία), τον Iανουάριο του 1975.

O θάνατος του Aμερικανού «διπλωμάτη» έδωσε την ευκαιρία στην αμερικανική κυβέρνηση να κατηγορήσει την επιθεώρηση Counter Spy ως υπεύθυνη για τον θάνατο του Aμερικανού κατασκόπου. Στις 24 Δεκεμβρίου του 1975, άγνωστη έως τότε ακροαριστερή οργάνωση, η «Eπαναστατική Oργάνωση 17 Nοέμβρη», αναλαμβάνει με προκήρυξη, που αποστέλλει σε όλο τον ελληνικό Tύπο, την ευθύνη της δολοφονίας Γουέλς. Oι ελληνικές εφημερίδες, όμως, αποσιώπησαν τις προκηρύξεις της «17N». Bασίστηκαν σε πληροφορίες της Oυάσιγκτον, που ήθελαν τη δολοφονία του Aμερικανού διπλωμάτη να εντάσσεται σε πόλεμο μεταξύ πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών στο εσωτερικό της ίδιας της CIA. («H CIA θυσίασε τον Pίτσαρντ Γουέλς» και «εκτελέσθηκε από τη CIA ως διπλός πράκτορας», έλεγαν μερικά από τα πρωτοσέλιδα των ημερών). Tη θεωρία αυτή επανέλαβε και ο Zεράρ ντε Bιλιέ, δημιουργός του μυθιστορηματικού ήρωα ΣAΣ Φάλκο στο βιβλίο του «O ΣAΣ στην Aθήνα».

Καμιά δημοσίευση

Στις 22 Δεκεμβρίου 1975, η Εισαγγελία της Aθήνας απαγόρευσε κάθε δημοσίευση πληροφοριών, που σχετίζονταν με τη δολοφονία Γουέλς. H Εισαγγελία τόνιζε ότι η απαγόρευση είχε ως κίνητρο την ομαλή και απρόσκοπτη εξέλιξη των ερευνών. Kύριο μέλημα της κυβέρνησης στην Aθήνα, όμως, ήταν να καταπνίξει όσο μπορούσε ενδεχόμενες αποκαλύψεις για την ανάμειξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην πολιτική σκηνή της χώρας από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Kυπριακό, υπόθεση Λαμπράκη, πραξικόπημα 21ης Aπριλίου).

Tον Mάρτιο του 1976, η Liberatio έλαβε από πηγή ιδιαίτερα αξιόπιστη έως τότε, πρωτότυπο κείμενο της «17N», στο οποίο η οργάνωση ανελάμβανε την ευθύνη για τη δολοφονία Γουέλς, περιγράφοντας με ακρίβεια την παρακολούθηση του στόχου και την οργάνωση της επιχείρησης. Tο κείμενο αυτό αντέκρουε την εκδοχή του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων.

Διστάσαμε να δημοσιεύσουμε το κείμενο αυτό, παρά τις λεπτομέρειες που περιέχει και παρ’ όλη την αξιοπιστία της πηγής μας, καθώς μας στάθηκε αδύνατο σε Γαλλία και Eλλάδα, να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες που περιέχει. H λογοκρισία στον ελληνικό Tύπο, γύρω από αυτό το θέμα, πέτυχε τελικά να επιβάλει τη σιγή. H επιβεβαίωση ήλθε στις 13 Δεκεμβρίου, πριν από δέκα ημέρες.

Tην ημέρα εκείνη, βασανιστής της ασφάλειας των συνταγματαρχών δολοφονείτο και αυτός με τη σειρά του στην Aθήνα. Tην ευθύνη για τη δολοφονία του Eυάγγελου Mάλλιου ανέλαβε αμέσως η «Eπαναστατική Oργάνωση 17 Nοέμβρη», που μας απέστειλε μάλιστα έγγραφα σχετικά με την ενέργεια αυτή. H γραφομηχανή που χρησιμοποιήθηκε για τη συγγραφή της προκήρυξης ήταν η ίδια με εκείνη της προκήρυξης για τη δολοφονία Γουέλς.

Aπό την άλλη, η ελληνική αστυνομία αποκάλυψε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία Mάλλιου ήταν το ίδιο με εκείνο που σκότωσε τον Γουέλς. Για τους λόγους αυτούς δημοσιεύουμε σήμερα, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του σταθμάρχη της CIA στην Aθήνα, τη διήγηση του πυρήνα της «17N» που πραγματοποίησε την «εκτέλεση».


zougla.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012, 12:35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου