Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Ρατσιστικό κρεσέντο από το δήμαρχο Χίου: «Eρπετά» της «λάσπης» οι άνθρωποι με αναπηρία




«Ερπετά» της «λάσπης» αποκάλεσε τους ανθρώπους με αναπηρία ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, με αφορμή κριτική του συλλόγου ΑμεΑ Χίου, στη δημοτική αρχή για την καθυστέρηση τοποθέτησης ενός seatrack που έπρεπε να λειτουργεί ήδη στην τουριστική παραλία της Δασκαλόπετρας Βροντάδου. Το συγκεκριμένο σύστημα –που μεταφέρει τους ανάπηρους λουόμενους από την παραλία στη θάλασσα και αντίστροφα, και τους επιτρέπει να απολαύσουν με ασφάλεια το μπάνιο τους– κείτονταν παρατημένο στην ακτή, όπου είχε μεταφερθεί, χωρίς όμως να έχει συναρμολογηθεί.

Είχε προηγηθεί επιστολή της προέδρου του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ προς τον δήμαρχο Χίου, με την οποία ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών για την τοποθέτηση του μοναδικού seatrac στο νησί στη Δασκαλόπετρα της Χίου, αλλά και την άμεση δρομολόγηση των έργων για τη διαμόρφωση των παραλιών, εκείνων που θα φιλοξενήσουν γαλάζιες σημαίες. Στην επιστολή αυτή, καμιά απάντηση δεν δόθηκε…
Το συγκεκριμένο σύστημα –που μεταφέρει τους ανάπηρους λουόμενους από την παραλία στη θάλασσα και αντίστροφα, και τους επιτρέπει να απολαύσουν με ασφάλεια το μπάνιο τους– κείτονταν παρατημένο στην ακτή, όπου είχε μεταφερθεί, χωρίς όμως να έχει συναρμολογηθεί.
Δόθηκε όμως, προφανώς, εντολή για μεταφορά και εναπόθεση των κομματιών του seatrack στην παραλία της Δασκαλόπετρας. Η εικόνα του seatrac κατά την εναπόθεσή του είχε μορφή «άμορφης μάζας σιδερικών» , γεγονός που επικρίθηκε εκ νέου.
Την υπεράσπιση της δημοτικής αρχής ανέλαβε ο Γιώργος Πατεριμός, αντιδήμαρχος Πρόνοιας αλλά και μέλος του Δ.Σ του συλλόγου ΑμεΑ (ως πατέρας παιδιού με αναπηρία), ο οποίος, αμέσως μετά την κριτική που ασκήθηκε για την εγκατάλειψη του seatrack στα βότσαλα της παραλίας, έσπευσε στη Δασκαλόπετρα, συναρμολόγησε όπως-όπως το σύστημα, χωρίς βεβαίως το να συνδέσει στο ρεύμα, και μέσω βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό, άρχισε να κατηγορεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων τον Σύλλογο και προσωπικά την πρόεδρο του Συλλόγου, Σοφία Μιχάλα.

Το συγκεκριμένο βίντεο μάλιστα, κοινοποιήθηκε και στη προσωπική σελίδα του δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη. Ωστόσο, ο ίδιος ο αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι δεν λειτουργεί το seatrack. Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος απέσυρε το επίμαχο βίντεο και παραιτήθηκε από το Δ.Σ. του συλλόγου ΑμεΑ.
Νωρίτερα όμως, ο δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης είχε σπεύσει προς υπεράσπιση του αντιδημάρχου, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό τα εξής: «Αγαπητέ μου αντιδήμαρχε μη στεναχωριέσαι η λάσπη είναι προνόμιο των ερπετών …εμείς προχωράμε με έργα και πράξεις και τους αφήνουμε στη λάσπη τους…».

Αποκαλώντας δηλαδή «ερπετά που σέρνονται στη λάσπη» τους ΑμεΑ και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, επειδή «τόλμησαν» να μιλήσουν για ένα seatrack το οποίο κάθε χρόνο ταλαιπωρείται πριν τοποθετηθεί με κίνδυνο να καταστραφεί. Στη συνέχεια, το προχώρησε, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσιες» μέσα στο Δημοτικό
Συμβούλιο.
Από την πλευρά του, ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα παρακάτω:
«Οι δηλώσεις αυτές είναι όχι μόνο απαράδεκτες, προκλητικές και προσβλητικές, αλλά καταδεικνύουν και την απαξιωτική άποψη του κ. Δημάρχου για τα Α.μεΑ, την αντίληψή του απέναντι στις δίκαιες δράσεις και αντιρρήσεις ενός οργανωμένου Συλλόγου όπως ο ΠΣΑμεΑ. Το απαράδεκτο βίντεο του Αντιδημάρχου, εκ των υστέρων «κατέβηκε», και το εκλαμβάνουμε ως μια ομολογία του ολισθήματός του, γεγονός όμως που αφήνει έκθετο το Δήμαρχο.

Απαιτούμε ο Δήμαρχος να πάρει πίσω τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και να ανακαλέσει δημόσια.
Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές μας είναι ισότιμοι πολίτες και απαιτούν σεβασμό από όλους. Όλοι γνωρίζουν τη δράση του ΠΣΑμεΑ στην τοπική κοινωνία για πάνω από 25 χρόνια.

Ας το πάρουν απόφαση. Όσο κι αν ενοχλεί η δράση μας δεν θα σταματήσουμε ν αγωνιζόμαστε για τη ζωή και τα δικαιώματα τα δικά μας και των οικογενειών μας’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου