Δημοσιεύθηκε η με αριθμό 2168/2019 απόφαση του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την υπόθεση του «Συνεργείου» (επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10/7/2013, με κατηγορούμενους τους Ι. Λαγό, Ν. Μίχο και άλλα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής). Θυμίζουμε ότι Λαγός και Μίχος είχαν καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες, ενώ άλλα πέντε μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν καταδικαστεί ως φυσικοί αυτουργοί επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησίας. Το Εφετείο έχει ήδη προσδιοριστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για τις 11/9/2020.
Η απόφαση είναι κόλαφος για την ναζιστική οργάνωση, καθώς εκθέτει με ακρίβεια το modus operandi της Χρυσής Αυγής, που είναι παρόμοιο με τις τρεις επιθέσεις που εξετάζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη μεγάλη δίκη (τη δολοφονία Φύσσα και τις απόπειρες ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ), στα πλαίσια της διερεύνησης ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης του άρθρου 187ΠΚ.
Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, η μοτοπορεία των χρυσαυγιτών ξεκίνησε από τον Πειραιά «με τελικό προορισμό το “Συνεργείο”, όπου στεγαζόταν το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλιούπολης (…) Η πορεία είχε οργανωθεί από την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Συμμετείχαν 40-50 μηχανές, με δύο επιβαίνοντες η καθεμία (…) Τα άτομα φορούσαν στολές παραλλαγής και κοντομάνικα μπλουζάκια μαύρου χρώματος, ορισμένα δε ήταν με τα διακριτικά “Χρυσή Αυγή” (…) Οταν έφτασαν στο “Συνεργείο”, περίπου 10-15 άτομα κατέβηκαν από τις μηχανές και ορισμένοι εξ αυτών επιτέθηκαν στον Παναγιώτη Δριμυλή ενώ οι υπόλοιποι μπήκαν στο χώρο και προξένησαν φθορές (…) Κατά την επίθεση στον Δριμυλή οι δράστες χρησιμοποιούσαν τα ξύλινα κοντάρια που είχαν μαζί τους, τα κράνη που ορισμένοι έφεραν και τα cryptonite, χτυπώντας τον στο κεφάλι και στο σώμα. Η επίθεση κράτησε 2-3 λεπτά (…) Κατόπιν ανέβηκαν όλοι στις μηχανές και συνέχισαν την πορεία τους φτάνοντας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο».
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης για τους πρώην βουλευτές Λαγό και Μίχο: « [ ο Ι. Λαγός] ακολουθώντας με το αυτοκίνητό του την πορεία, επέβλεπε τη συμμετοχή των προσώπων που ακολουθούσαν την πορεία και την εξέλιξη του συμβάντος. Οπως προκύπτει από τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει πριν και μετά το συμβάν, ήταν από τους οργανωτές της πορείας. Και στα μηνύματα που ο ίδιος έστειλε αναφορικά με το συμβάν αναφέρει “πήγε πολύ καλά, αλλά στο τέλος κάνανε προσαγωγές” και χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό αριθμό (“ήρθαμε και τους γαμήσαμε”, “πάμε τώρα στο τμήμα”), το οποίο υποδηλώνει ότι είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της πορείας και της επίθεσης και με την παρουσία του ενίσχυσε την απόφαση των ως άνω κατηγορουμένων (και των υπολοίπων αγνώστων δραστών) να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Αντίστοιχα και ο δεύτερος κατηγορούμενος (σ.σ. ο Νίκος Μίχος) είχε ανάλογο ρόλο. Ειδοποιήθηκε, δε, για να συμμετάσχει από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος».
Θυμίζουμε ότι ο Ι. Λαγός εξακολουθεί να είναι σήμερα – ανεξάρτητος πλέον – ευρωβουλευτής.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής προγραμματίζεται να επανεκκινήσει στις 17 Ιουνίου 2020, μετά την τρίμηνη αναστολή λειτουργίας των ποινικών ακροατηρίων λόγω πανδημίας. Εκκρεμούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης για την εγκληματική οργάνωση και η έκδοση της απόφασης.
Θανάσης Καμπαγιάννης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου