Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

(Απίστευτη αλήτικη και προσβλητική για τον επαναστατημένο ελληνικό λαό το 1821 διαστρέβλωση της ελληνικής ιστορίας από τους Ρώσους: "H Eλλάδα κέρδισε την ελευθερία της χάρη στις νίκες της Ρωσίας επί της Τουρκίας". Που είναι τα αριστερά ρωσόφιλα πατριωτάκια); Δυσεπίλυτη αντιπαράθεση εντός του NATO


© Reuters /  Alex Witwicki

Λογότυπο του NATO

Владимир Малышев
 Η Ελλάδα είναι έτοιμη για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στο Ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι Star.
 "Η συμπεριφορά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια είναι  αρκετά επιθετική. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μια τέτοια συμπεριφορά, η οποία γενικά έχει την τάση της επιθετικότητας, είναι, αφενός, να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη - να εξασφαλίσει αύξηση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων", δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος. Όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση, είπε: «Αυτό είναι σωστό!

 "Προετοιμαζόμαστε για οποιαδήποτε κατάσταση. Φυσικά, όλα τα δυνατά περιλαμβάνουν επίσης την στρατιωτική εμπλοκή. Δεν το θέλουμε αυτό, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο μέγιστο δυνατό βαθμό", δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός.
 Όπως γνωρίζετε, η Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση έχει μεγάλες ρίζες. Η Ελλάδα ατόνησε κάτω από τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 400 χρόνια και κέρδισε την ελευθερία της χάρη στις νίκες της Ρωσίας επί της Τουρκίας μόνο τον XIX αιώνα. Παλιά παράπονα ξέσπασαν με ανανεωμένη δύναμη το 1974, όταν η Άγκυρα προσάρτησε το βόρειο τμήμα της Κύπρου, όπου ζει η Τουρκική μειονότητα, και ανακήρυξε εκεί μια δημοκρατία που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
 Η διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθεί να είναι τεταμένη, με την Ελλάδα να κατηγορεί συνεχώς την Άγκυρα για παραβίαση του εναέριου χώρου και των χωρικών της υδάτων και, πιο πρόσφατα, οι σχέσεις έχουν κλιμακωθεί  ιδιαίτερα από τις αξιώσεις της Άγκυρας για κοιτάσματα πετρελαίου  που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Μεσόγειο Θάλασσα, κοντά στα Ελληνικά νησιά και την Κύπρο.
 Όλα γίνονται για το πετρέλαιο
 Πριν από λίγες ημέρες, η Τουρκική κυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε αιτήσεις για άδεια έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων από την Τουρκική κρατική επιχείρηση πετρελαίου στην περιοχή. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναλάβει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και χαρακτήρισε πρόκληση την έκδοση άδειας για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 3 Ιουνίου σχετικά με τις «Τουρκικές προκλήσεις». Η Ελλάδα ανέφερε ότι η πιθανή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει στην ελληνοτουρκική κρίση, αλλά στην ευρωπαϊκή-τουρκική κρίση.
 Πετρέλαιο στην  πυρά της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης προστέθηκε με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (PNC) της Λιβύης Φαγιέζ Σαράτζ στην Άγκυρα ότι η Τουρκία και το PNC της Λιβύης σκοπεύουν να διερευνήσουν και να αναπτύξουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα.
 Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης δυσαρεστημένες με τις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη. Ειδικά η  Ιταλία, η οποία από την εποχή που η χώρα αυτή ήταν αποικία της, έχει τα δικά της συμφέροντα στη Λιβύη. Η Λιβύη είναι ο κύριος προμηθευτής της  πετρελαίου εδώ και πολλά χρόνια.
 Σύμφωνα με την Ελληνική εφημερίδα "Καθημερινή", οι υπουργοί Εξωτερικών επτά ευρωπαϊκών χωρών - Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ελλάδας, η λεγόμενη ομάδα MED7 (Λεκάνη της Μεσογείου) εξέδωσε  κοινή δήλωση εκφράζοντας τη στήριξή της στη θέση της Αθήνας στην αντιπαράθεσή της με την Άγκυρα.
 Το ψήφισμα καλεί "όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν τους διεθνείς νόμους, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων νόμων, και ειδικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ".
 Τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον
 Η Ουάσινγκτον βιάζεται επίσης να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, η οποία, ως απάντηση στην προσέγγιση του Τούρκου προέδρου με τη Ρωσία, ειδικά μετά την άρνησή του να δεχθεί τελεσίγραφο από την Ουάσινγκτον απαιτώντας να παραιτηθεί από την αγορά των ρωσικών S-400, άρχισε να μετατρέπει την Ελλάδα στον κύριο εταίρο της στη Μεσόγειο, με την οποία κατέληξε μια συμφωνία για αόριστη στρατιωτική συνεργασία και ανοίγει νέες στρατιωτικές βάσεις στην επικράτειά της.
 Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε το Τουρκο-Λιβυκό  μνημόνιο "προκλητικό και άχρηστο" εν προκειμένω. Η δήλωσή μας εξακολουθεί να ισχύει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στη δήλωση του State Department ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές» και «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αποτυπώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιοδήποτε άλλο χερσαίο έδαφος». Επιπλέον, το παράνομο μνημόνιο "δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών, όπως η Ελλάδα".
Εντάσεις στα σύνορα
 Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει ένταση και στα Ελληνο Τουρκικά σύνορα στην περιοχή του ποταμού Έβρου. Νωρίτερα υπήρξαν αναφορές στα Tουρκικά και αργότερα σε Eλληνικά ΜΜΕ ότι περίπου 6000 μετανάστες μεταφέρθηκαν από διάφορα μέρη της Τουρκίας στην πόλη της Αδριανούπολης. Βρίσκεται κοντά στη συνοριακή διάβαση στο ελληνικό χωριό Καστανιές, όπου το Μάρτιο του τρέχοντος έτους έγιναν μεγάλες προσπάθειες να σπάσουν τα σύνορα από την Τουρκική πλευρά. Ο Παναγιώτης Χαρελάς, επικεφαλής της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Ελλάδος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δήλωσε: «Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει την αντίδρασή μας. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι 6.000 και περισσότεροι μετανάστες συγκεντρώνονται στα σύνορα".
 Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η συνοριακή αστυνομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν παράνομες ενέργειες». Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Πέμπτη, οι Έλληνες διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις με τη χρήση στρατιωτικών όπλων στην περιοχή του Έβρου. Περιλαμβάνει μονάδες της 21ης Ταξιαρχίας Τανκ καθώς και μονάδες πυροβολικού του 4ου Σώματος Στρατού.
 Οι εντάσεις στα Ελληνο Τουρκικά σύνορα άρχισαν να αυξάνονται στα τέλη Φεβρουαρίου και συνεχίστηκαν μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, υποκινούμενοι από τις Τουρκικές αρχές, επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελληνική επικράτεια.
 Η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα, αποτρέποντας πιθανή μαζική "εισβολή". Μετανάστες προσπάθησαν να σπάσουν τα σύνορα, πετώντας μπουκάλια με "κοκτέιλ μολότοφ", πέτρες, χειροβομβίδες δακρυγόνων στις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα και προειδοποιητικές βολές.
 Την ίδια στιγμή, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου μετανάστες βοηθήθηκαν από μαχητές  παραστρατιωτικών ομάδων "Γκρίζοι Λύκοι", από την Τουρκική αστυνομία και από τον  στρατό.
Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία κλιμακώνει σκόπιμα την ένταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Τον Μάρτιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα σύνορα με την ΕΕ θα είναι ανοικτά για τους πρόσφυγες έως ότου η Ευρωπαϊκή πλευρά εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016. "Μιλάμε για απλοποίηση του καθεστώτος βίζα για τους Τούρκους πολίτες, ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης και πλήρη μεταφορά της υποσχόμενης οικονομικής βοήθειας για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία", εξήγησε.
 Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, θεωρεί εκβιαστικές τέτοιες ενέργειες της Άγκυρας. Σύμφωνα με την Αθήνα, οι παράνομοι που κατευθύνονται προς τα Ελληνικά σύνορα, δεν είναι πρόσφυγες από τη Συριακή Ιντλίμπ, αλλά Τούρκοι μετανάστες που ζουν στην Τουρκία για πολλά χρόνια. Η Ελληνική κυβέρνηση κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι οργανώνει προγραμματισμένη επιχείρηση για αποστολή χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα.
 Σε απάντηση, ο Ερντογάν συνέκρινε τις Ελληνικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον προσφύγων στα σύνορα με την Τουρκία με "εγκλήματα των Ναζί". Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του τι έκαναν οι Ναζί και των ενεργειών της Ελληνικής πλευράς στα σύνορα", αναφερόμενο  το πρακτορείο Anadolu στον αρχηγό του κράτους.
 Ωρολογιακή βόμβα
 "Ο Στάνισλαβ Τκαττσένκο, ειδικός του Ομίλου Valdai και καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Vzglyad": "Η είσοδος και των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, πιστεύω, ήταν λάθος. Έχουν μακρά ιστορία περίπλοκων σχέσεων, και υπάρχουν ορισμένα ανεπίλυτα ζητήματα. Συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών", - ο εμπειρογνώμονας υπενθύμισε.
 «Σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης της έντασης, η Αθήνα, φυσικά, θα λάβει πολιτική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα στρατιωτικά ζητήματα είναι προνόμιο του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, όλα τα ζητήματα θα επιλυθούν στην Ουάσιγκτον.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ είναι αντιτουρκικές, αλλά η στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία και την Ελλάδα δεν είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
 Πιθανότατα, Αμερικανοί διπλωμάτες θα προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν τη σύγκρουση "κάτω από το χαλί", προέβλεψε ο Τκαττσένκο.
 Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα επιλυθεί το ζήτημα σε σχέση με τις έντονες διαφωνίες σχετικά με το πετρέλαιο στη Λιβύη και τα νέα πεδία στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η Τουρκία έχει ήδη ιδρύσει την ισχυρή στρατιωτική βάση της στη δυτική Λιβύη, και αεροπλάνα και στρατεύματα έχουν ανακατανεμηθεί εκεί. Η όρεξη των συμμετεχόντων στην αντιπαράθεση αυξάνεται και θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου