Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Αθώοι Ηριάννα και Περικλής ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ

Αθώοι Ηριάννα και Περικλής

Video - Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Εν μέσω εναγκαλισμών και χειροκροτημάτων άκουσαν ο Περικλής και η Ηριάννα την ομόφωνη αθώωσή τους από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως.

Ύστερα από ένα χρόνο εγκλεισμού οι δύο νέοι, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης 13 ετών, βγαίνουν από τη φυλακή.



Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το κατάμεστο ακροατήριο. Οι δικαστές τονίζουν στο σκεπτικό της απόφασής τους πως το DNA το οποίο οδήγησε στην πρωτόδικη καταδίκη των δυο νεαρών είναι «εντόνως αμφισβητούμενο» καθώς θεωρείται ως «δείγμα χαμηλής ποσότητας και ποιότητας» ενώ την ίδια ώρα ελέγχεται και η αξιοπιστία του βασικού μάρτυρας της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αξιόποινων πράξεων από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ενώ δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη στοιχείων που να συνδέουν τους δυο νεαρούς με τρομοκρατική οργάνωση επισημαίνοντας πως δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις. 

00:00
00:38







Η εισαγγελική πρόταση

Λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων με την ίδια ποινή όπως πρωτόδικα δηλώνοντας πεπεισμένη πως είναι μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Είχε διατυπώσει, επίσης, τη θέση της ότι η διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο πτυχιούχος Γεωπονικής «έχουν σφικτό εναγκαλισμό» με «μέλη και ηγετικά στελέχη των Πυρήνων».

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε τα ευρήματα του εργαστηριακού ελέγχου της ΓΑΔΑ απολύτως αξιόπιστα και εξήγησε ότι υποδεικνύουν «άμεση επαφή» με οπλισμό που είχε βρεθεί στην Πανεπιστημιούπολη, βάσει του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 30χρονης και του 34χρονου συγκατοίκου του συντρόφου της.

Επέμεινε, δε, ιδιαίτερα στις φιλικές σχέσεις του συντρόφου της Ηριάννας -που δικάστηκε και αθωώθηκε ως μέλος της ΣΠΦ- με «δύο σκληρά αρχηγικά μέλη» της οργάνωσης, αλλά και στη σχέση της Ηριάννας με άλλα δύο πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. 

Απέρριψε, δε, τον ισχυρισμό ότι η Ηριάννα βρίσκεται στη φυλακή ως αποτέλεσμα σκευωρίας και κατασκεύασμα της Αντιτρομοκρατικής, υποστήριξε ότι «οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί» και διευκρίνισε ότι «δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις», καθώς -όπως τόνισε- «δεν είναι φιλικές σχέσεις» αλλά «εναγκαλισμός... Όμοιος ομοίω αεί πελάζει».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αγόρευση της εισαγγελέως προκάλεσε την αντίδραση του ακροατηρίου που χειροκρότησε ειρωνικά.


http://www.zougla.gr/greece/article/a8oi-iriana-ke-periklis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου