Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Από ψέμα σε ψέμα ο Νίκος Παππάς - Δούλος των καναλαρχών

Πηγή: "ΚΟΝΤΡΑ"

«Ζήτησα προχθές τα τελευταία στοιχεία (αν ήξερα ότι θα με ρωτάγατε, θα τα είχα και μαζί μου). Τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια έχουν πληρώσει από το 2015 και μετά 140 εκατομμύρια ευρώ από το φόρο διαφήμισης. Δεν είναι λίγα λεφτά, είναι περίπου 40 εκατομμύρια το χρόνο, είναι περίπου όσα λεφτά θα πληρώνουν από εδώ και μπρος για τις τηλεοπτικές άδειες». Σε μια ακόμα -εμφανώς στημένη και αβανταδόρικη- παρουσία του σε εκπομπή της ΕΡΤ, ο Nίκος Παππάς δε δίστασε να πει για μια φορά ακόμα ένα χοντρό ψέμα, στην προσπάθειά του να εμφανιστεί σαν ο πολιτικός που έβαλε τέλος στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο και ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώνουν.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική. Ανάλωσε το πολιτικό του κεφάλαιο σ' έναν πόλεμο με τους παλιούς καναλάρχες, προσπαθώντας να στήσει ένα καινούργιο, φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ τηλεοπτικό σύστημα. Ηττήθηκε κατά κράτος, περιθωριοποιήθηκε και για να μείνει στο παιχνίδι (μετά και την απομάκρυνσή του από το Μαξίμου και το πόστο του πανίσχυρου υπουργού Επικρατείας), προσκύνησε τους καναλάρχες και μετατράπηκε σε γιουσουφάκι τους. Αλήθεια, αφού οι καναλάρχες πλήρωσαν τόσα λεφτά, γιατί ο Παππάς δεν είχε μαζί του τα στοιχεία για να τα δείξει; Γιατί φρόντισε να εξασφαλίσει τη μη χορήγηση από την ΑΑΔΕ στοιχείων για τα ποσά που καταλογίστηκαν ως φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων, για τα ποσά που πλήρωσαν οι καναλάρχες και γι' αυτά που έβαλαν «φέσι»; Είναι γνωστό πώς ο εισαγγελέας αναγκάστηκε να ανακαλέσει την εισαγγελική παραγγελία που είχε εκδώσει, μετά από δικό μας αίτημα. Αυτό έγινε για να μπορεί να «κάνει παιχνίδι» ο Παππάς, λέγοντας -φυσικά- ψέματα.

Ποια είναι η αλήθεια για το φόρο καναλαρχών, που θεσπίστηκε το 2010, αναστελλόταν συνεχώς μέχρι το 2015 και από τότε υποτίθεται ότι θα άρχιζαν να πληρώνουν;

Το 2015 βεβαιώθηκε φόρος 39,3 εκατ. ευρώ, το 2016 42,41 εκατ. ευρώ και το εφτάμηνο του 2017 28,49 εκατ. Αυτά μας κάνουν σύνολο 110 εκατ. ευρώ. Αρα, μέχρι τον Απρίλη του 2018 (που ο φόρος από 20% μειώθηκε στο 5%) μπορεί να βεβαιώθηκαν 140 εκατ. ευρώ. Αλλο βεβαιώθηκε ένας φόρος, όμως, και άλλο πληρώθηκε. Εδώ είναι που λέει ψέματα το γιουσουφάκι των καναλαρχών. Το ψέμα του αποκαλύπτεται από τα ίδια τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Από στοιχεία που κατέθεσε σε ανύποπτο χρόνο στη Βουλή ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης προκύπτει ότι το 2015 βεβαιώθηκε φόρος 39,3 εκατ. ευρώ και οι καναλάρχες κατέβαλαν μόνο 19,23 εκατ. Δηλαδή, άφησαν ανεξόφλητο υπόλοιπο 20,07 εκατ. ευρώ. Από έγγραφο της ΑΑΔΕ, που ο ίδιος ο Παππάς κατέθεσε στη Βουλή το Δεκέμβρη του 2017, προκύπτει ότι το 2016 βεβαιώθηκε φόρος 42,48 εκατ. ευρώ και εισπράχτηκαν σχεδόν 36 εκατ. ευρώ, ενώ στο εφτάμηνο του 2017 βεβαιώθηκαν 28,49 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκαν 18,05 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μέχρι και τον Ιούλη του 2017 είχε βεβαιωθεί φόρος 110,2 εκατ. ευρώ, είχαν πληρωθεί μόνο 73,28 εκατ. ευρώ. Υπάρχει περίπτωση μέχρι τον Απρίλη του 2018 οι καναλάρχες να πλήρωσαν άλλα τόσα, για να φτάσουμε στα 140 εκατ. ευρώ που λέει ο Παππάς; Υπάρχει, δηλαδή, περίπτωση μέσα σε οχτώ μήνες (Αύγουστος 2017-Μάρτης 2018) οι καναλάρχες να πλήρωσαν όσα είχαν πληρώσει τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια;

Ρητορικό είναι, φυσικά, το ερώτημα. Το πιθανότερο είναι ότι το φέσι μεγάλωσε, όπως μεγαλώνουν γενικά τα φέσια των εκδοτών και καναλαρχών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Γι' αυτό ο Παππάς έβαλε εμπάργκο στα στοιχεία της ΑΑΔΕ και βγαίνει ο ίδιος και πετάει πότε το ένα και πότε το άλλο ψέμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό. Εδώ δε δίστασε να βάλει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους να φτιάξει μαϊμού έκθεση, προκειμένου να δείξει μειωμένο το όφελος που θα έχουν οι καναλάρχες από τη μείωση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Είπε ο Παππάς στην ΕΡΤ για τα λεφτά που υποτίθεται ότι πλήρωσαν οι καναλάρχες: «Δεν είναι λίγα λεφτά, είναι περίπου 40 εκατομμύρια το χρόνο». Με δικούς μας (προσεγγιστικούς) υπολογισμούς, ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων ήταν γύρω στα 43 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κοντά στον αριθμό που λέει ο Παππάς. Πρόκειται, φυσικά, για το φόρο που βεβαιώνεται, όχι για το φόρο που πληρώνεται. Ξέρετε τι έγραφε η Εκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, που συνόδευε τη ρύθμιση με την οποία ο φόρος μειώθηκε από 20% σε 5%; Οτι η ετήσια απώλεια εσόδων λόγω μείωσης του φόρου από 20% σε 5% υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ! Υποεκτίμησαν τα πραγματικά στοιχεία και έφτια-ξαν μια έκθεση-μαϊμού, για να δείξουν ότι είναι μικρή η απώλεια από τη μείωση του φόρου. Οταν θέλει να κρύψει την αλήθεια για τη σκανδαλώδη εύνοια προς τους καναλάρχες, ο Παππάς υποεκτιμά το φόρο που βεβαιωνόταν κάθε χρόνο. Οταν θέλει να κάνει τον «καμπόσο» ισχυριζόμενος ότι αυτός «τα πήρε χοντρά» από τους καναλάρχες, βαφτίζει τον βεβαιωθέντα φόρο εισπραχθέντα και κρύβει τα φέσια που έχουν φορέσει στο Δημόσιο τα αφεντικά του, οι καναλάρχες.

«Είναι περίπου όσα λεφτά θα πληρώνουν από εδώ και μπρος για τις τηλεοπτικές άδειες» είπε ο Παππάς στο κανάλι της κυβερνητικής προπαγάνδας. Ψέμα στο ψέμα, χωρίς αντίλογο από το «παπαγαλάκι» που καθόταν απέναντί του και τάχα του έπαιρνε συνέντευξη. Οπως αποφάσισε το ΕΣΡ, δίνονται 6 τηλεοπτικές άδειες, με 35 εκατ. ευρώ η καθεμιά, που θα πληρωθούν σε 10 δόσεις. Δηλαδή, οι καναλάρχες θα πληρώνουν για τις άδειες 21 εκα. ευρώ το χρόνο. Την ίδια στιγμή, με τη μείωση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων από 20% σε 5%, γλιτώνουν τουλάχιστον 32,5 εκατ. ευρώ το χρόνο (αν ανοίξει η διαφημιστική αγορά, όπως αναμένεται, το όφελός τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερο)! Μ' άλλα λόγια, οι καναλάρχες όχι μόνο παίρνουν τζάμπα τις άδειες, αλλά κερδίζουν κι από πάνω ένα ποσό γύρω στα 11,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για να λειτουργήσουν τα «μαγαζιά» τους!

Αυτός είναι ο Παππάς. Ενας επαγγελματίας ψεύτης, που για να σώσει το τομάρι του και να προσφέρει εκδούλευση στον Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε γιουσουφάκι των καναλαρχών, χαρίζοντάς τους άδειες και κρατικό χρήμα ως μπόνους. Κι έχουν το θράσος αυτοί οι άνθρωποι να εμφανίζονται ως πολέμιοι της διαπλοκής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου