Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ELDORADO GOLD: Η απόλυτη καταστροφή στο δάσος των Σκουριών [φωτό]


Υποτίθεται ότι ζούμε σε ευνομούμενη χώρα και υποτίθεται ότι στις ευνομούμενες χώρες τέτοια πράγματα δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν… Στις Σκουριές, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει κατασκευάσει ένα ολόκληρο εργοστάσιο μέσα στο δάσος, ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ! Οι κάτοικοι που συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας στις Σκουριές την Παρασκευή 19/2, διαπίστωσαν ότι η ανέγερση του ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ εργοστασίου  συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, χωρίς αιδώ και χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα.




Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μας γελούν τα μάτια μας και ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι «δόμηση του εργοστασίου» αλλά «εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού»! Επειδή το 2012 η εταιρεία δεν μπορούσε να βγάλει άδεια δόμησης για το εργοστάσιο, μια και το κτίριο που ζητούσε να χτίσει ήταν αντίθετο στην τότε ισχύουσα νομοθεσία, έκανε το εξής κόλπο: με μια ΨΕΥΔΗ βεβαίωση μηχανικού περί «τήρησης των όρων δόμησης της περιοχής του έργου», πήγε στην  αρμόδια για τα μεταλλεία υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και πήρε πρώτα την άδεια εγκατάστασης του εξοπλισμού, δηλαδη την άδεια να κατασκευάσει το εσωτερικό του εργοστασίου. Πρόκειται προφανώς για ένα παράλογο πρωθύστερο. Με πρόσχημα αυτή την άδεια και χωρίς καμία παρέμβαση ή έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη, η Ελληνικός Χρυσός κατασκεύασε ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του εργοστασίου, δημιουργώντας τετελεσμένα στις Σκουριές. Έμεινε να υπολείπεται μόνον η τοποθέτηση του μεταλλικού στεγάστρου και τώρα ΠΑΡΑΝΟΜΑ το φτιάχνουν και αυτό.

Στις φωτογραφίες φαίνονται κολώνες από μπετόν, με «αναμονές» για να πέσει κι άλλο μπετόν και  «αγκύρια» για την τοποθέτηση των κατακόρυφων μεταλλικών δομικών στοιχείων. Κάποια από αυτά έχουν ήδη τοποθετηθεί και τα υπόλοιπα βρίσκονται δίπλα και περιμένουν. Όλες αυτές οι εργασίες απαιτούν Άδεια Δόμησης και χωρίς αυτήν είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ και η αρμόδια Πολεοδομία πρέπει να επέμβει αμέσως και να τις σταματήσει.
Η ασυδοσία της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός έχει ξεπεράσει κάθε όριο. To Yπουργείο και η αρμόδια υπηρεσία δόμησης να εφαρμόσουν επιτέλους το νόμο και να επιβάλουν όλα όσα προβλέπονται για τις αυθαίρετες κατασκευές. ( http://antigoldgr.org/blog )



Αν στα παραπάνω προστεθεί και η εισήγηση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για άρση και απομάκρυνση των δύο αρχαιολογικών χώρων που έχουν ήδη αποκαλυφθεί στις Σκουριές (εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό σε ειδικούς και μη ότι η περιοχή βρίθει από αρχαιότητες που φυσικά περίμεναν την αρχαιολογική σκαπάνη για την ανάδειξή τους και όχι για την καταστροφή τους), γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο εφιάλτης όχι μόνο δεν τέλειωσε αλλά καθίσταται καθημερινό βίωμα και η μόνη πραγματική πραγματικότητα.

Σ’ αυτό τον κατά τα άλλα όμορφο τόπο θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι τα σοβαρά προβλήματα δε λύνονται με ευχολόγια και ότι ανά τον πλανήτη τέτοιου είδους εταιρείες δεν εκδιώκονται με αναμονή και ανάθεση αλλά με οδοφράγματα και σκληρό καθημερινό αγώνα.

Η Eldorado πρέπει να φύγει τώρα. 
 Την Κυριακή 21/2 όλοι στις Σκουριές. 

 Eπιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγίας
  


http://gregordergrieche.blogspot.gr/2016/02/eldorado-gold.html#more




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου