Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Παράνομες οι περικοπές στα χρόνια των μνημονίων

Παράνομες οι περικοπές στα χρόνια των μνημονίων
Μία απόφαση-σταθμό που αφορά στις περικοπές μισθών και συντάξεων που έγιναν τα χρόνια του μνημονίου, είναι πιθανό να ανατρέψει το σημερινό δημοσιονομικό και οικονομικό τοπίο, αλλά και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Η απόφαση αφορά στις προσφυγές πολιτών και κοινωνικών φορέων κατά του μνημονίου και των περικοπών που εντάχθηκαν στα προγράμματα διάσωσης, όπως για παράδειγμα στις απολαβές των ιατρών του ΕΣΥ.
Η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου ελήφθη έπειτα από σχετική προσφυγή συνταξιούχου ιατρού του ΕΣΥ, ενώ εκκρεμεί απόφαση και για 15.500 εν ενεργεία ιατρούςΣυγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 στους μισθούς των -εν ενεργεία- και τις συντάξεις -των συνταξιούχων- γιατρών του ΕΣΥ. 

Η απόφαση αυτή, δυναμιτίζει την παρούσα κατάσταση και τα σχέδια της κυβέρνησης, καθώς αναμένεται να εξαναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει επιπλέον πόρους ύψους 220 εκατ. ευρώ -όπως εκτιμάται- χωρίς, ωστόσο, να υπολογίζονται τα πιθανά αναδρομικά. 

Η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου ελήφθη έπειτα από σχετική προσφυγή συνταξιούχου ιατρού του ΕΣΥ, ενώ εκκρεμεί απόφαση και για 15.500 εν ενεργεία ιατρούς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν «συμπορευτεί» με το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε για την εν λόγω αγωγή θα αποφανθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Την ίδια ώρα, στην… αναμονή βρίσκεται μεγάλο πλήθος αγωγών για αναδρομικά που αφορούν κάθε είδους αποδοχές, φόρους, άλλα και την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης κρίνεται αντισυνταγματική για πολλούς συνταξιούχους.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Έθνος, αναμένεται να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις θα δικαιώνουν ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ. Παράλληλα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται να αποφανθεί και για τους καθηγητές των ΤΕΙ που αιτούνται να κριθούν αντισυνταγματικές οι δικές τους περικοπές.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση κινείται μεταξύ… Σκύλας και Χάρυβδης, από τη στιγμή που της ασκούνται «εξωτερικές» πιέσεις για περικοπές συντάξεων.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι «όλα θα γίνουν αλλά αφού βγούμε από την αξιολόγηση και τη ρύθμιση του χρέους».

Διαβάστε επίσης:

 http://www.zougla.gr/greece/article/paranomes-i-perikopes-sta-xronia-ton-mnimonion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου