Tου Χρήστου Μαζάνη
«Θέλουμε το κοινό να δει ότι η κλωνοποίηση δεν είναι κάτι τόσο τρελό, ότι οι επιστήμονες δεν είναι κάτι παράξενοι τύποι, ντυμένοι με παλτά εργαστηρίων, που κρύβονται πίσω από μια σφραγισμένη πόρτα και κάνουν περίεργα πειράματα», δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης, ο Κινέζος επιστήμονας και CEO της «Βoyalife Group», Xu Xiaochun.
Ο συγκεκριμένος επιστήμονας, o οποίος σπούδασε στις ΗΠΑ και τον Καναδά, έχει μεταξύ άλλων εργαστεί και για τη φαρμακοβιομηχανία Phizer. Επίσης ηγήθηκε στην ανάπτυξη του πρώτου εργοστασίου κλωνοποίησης στον κόσμο.«Η επιστημονική μας ομάδα είναι έτοιμη να κλωνοποιήσει έναν άνθρωπο» ισχυρίζεται ο ίδιος προς τους δημοσιογράφους.«Ο μοναδικός φόβος που έχω είναι το πώς θα το δεχθεί η κοινωνία παγκοσμίως, αν είναι έτοιμη», προσθέτει.
Η γιγαντιαία εγκατάσταση κλωνοποίησης πρόκειται να ανοίξει μέσα στους επόμενους επτά μήνες και βάσει του σχεδίου στόχος είναι η κλωνοποίηση αρχικά 1.000.000 αγελάδων ετησίως από το 2020.
Ακόμη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο εργοστάσιο θα κλωνοποιηθούν άλογα και σκυλιά για την αστυνομία.
Μιλώντας για το εγχείρημά του ο Xu Xiaochun δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Δείτε για παράδειγμα το σούπερ μάρκετ. Τα πάντα μέσα σε αυτό είναι λαμπερά, ωραία και ομοιόμορφα. Τώρα με το εργοστάσιο κλωνοποίησής μπορούμε να το πετύχουμε αυτό και με τα ζώα».
Πίσω από το εργοστάσιο κλωνοποίησης βρίσκεται η ομάδα «Boyalife», η οποία συνεργάζεται με την Sooam Biotech Research Foundation, μια εταιρεία από τη Νότια Κορέα.
Η εν λόγω εταιρεία, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, έχει ήδη αναπτύξει την κλωνοποίηση Μαμούθ, αλλά και κατοικίδιων ζώων. Μάλιστα όπως αναφέρεται, το τελευταίο είναι αρκετά προσοδοφόρο, καθώς μερικοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν έως και 100.000 ευρώ για να αποκτήσουν έναν κλώνο του κατοικιδίου τους που πέθανε.
Κλωνοποίηση ανθρώπων με τη συνεργασία πολλών επιστημόνων
Η επιστημονική ομάδα του Xiaochun σε συνεργασία με την Sooam και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών εργάζεται και για την ανάπτυξη κλωνοποίησης πρωτευόντων.
Όπως σημειώνει ο επιστήμονας : «Αυτό σημαίνει ένα βήμα παραπέρα για την κλωνοποίηση ανθρώπων. Έχουμε τη τεχνολογία. Αν αυτό επιτραπεί, δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να το κάνει καλύτερα από εμάς. Το έργο μας βέβαια παρεμποδίζεται από ηθικά ζητήματα. Οι άνθρωποι θα αλλάξουν απόψεις και θα αφήσουν να προχωρήσουν οι έρευνες. Θέλουμε το κοινό να δει ότι η κλωνοποίηση δεν είναι κάτι τόσο τρελό».
Νωρίτερα φέτος, ο Xiaochun δήλωσε στη νοτιοκορεατική εφημερίδα Dong-A Ilbo ότι η εταιρεία του θα δραστηριοποιούνταν στην Κίνα «επειδή ο νοτιοκορεατικός νόμος περί Βιοηθικής απαγορεύει τη χρήση ανθρώπινων ωαρίων».«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις στην Κίνα για την περίπτωση που περάσουμε στη φάση της εφαρμογής της τεχνολογίας στον ανθρώπινο οργανισμό» είχε πει τότε.
Διευθυντής της Sooam είναι ο διαβόητος γενετιστής Χουάνγκ Γου-σουκ, ο οποίος ισχυρίστηκε το 2004 ότι κατάφερε για πρώτη φορά να κλωνοποιήσει ανθρώπινα έμβρυα. Σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για απάτη και ο Χουάνγκ καταδικάστηκε για παραβίαση της νομοθεσίας βιοηθικής και υπεξαίρεση ερευνητικών κονδυλίων. Επέστρεψε όμως στην επικαιρότητα το 2005 όταν παρουσίασε τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο.
Φαγητά από κλωνοποιημένα ζώα στα πιάτα πας
Η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) έχει κρίνει ήδη από το 2008 ότι τα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, καθώς δεν έχουν καμία διαφορά από τα συμβατικά όσον αφορά τη σύσταση. Το ίδιο έχει αποφανθεί και η αμερικανική Yπηρεσία και Φαρμάκων (FDA).
Στην Ευρώπη δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση για τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα, και η Κομισιόν έχει διευκρινίσει ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από απόγονους κλώνων μπορούν να πωλούνται χωρίς προέγκριση, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας. Αυτό έχει ήδη συμβεί στη Βρετανία.
Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε τον Σεπτέμβριο την πλήρη απαγόρευση των τροφίμων από κλώνους. Οι εισηγητές της πρότασης επικαλούνται κυρίως ανησυχίες για τα ίδια τα ζώα, δεδομένου ότι το ποσοστό θνησιμότητας των κλώνων είναι πολύ μεγάλο.
Η είδηση όπως αναπαράγεται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης:
«Η κλωνοποίηση του ανθρώπου θα γίνει σύντομα»
Βρετανός επιστήμονας, του οποίου το ερευνητικό έργο οδήγησε στην κλωνοποίηση της διάσημης Ντόλυ το 1996, ισχυρίζεται ότι η ανθρώπινη κλωνοποίηση θα γίνει πραγματικότητα.
Ο βιολόγος Σερ Τζον Γκούρντον τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για το έργο του τις δεκαετίες του '50 και '60, όταν τα πειράματά του πάνω σε βατράχους άνοιξαν το δρόμο για την κλωνοποίηση θηλαστικών, με πρώτη το πρόβατο Ντόλυ το 1996 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.
Όσο για τα πολύπλευρα ηθικά ζητήματα που αναπόφευκτα θα προκύψουν από μία ανθρώπινη κλωνοποίηση, ο Σερ Γκούρντον πιστεύει ότι θα ξεπεραστούν από τη στιγμή που η τεχνική αυτή γίνει ιατρικώς χρήσιμη, όπως έγινε στο παρελθόν και με άλλες αμφιλεγόμενες μεθόδους.
Όπως υποστηρίζει η ανθρώπινη κλωνοποίηση πρακτικά σημαίνει την δημιουργία ενός πανομοιότυπου διδύμου, και επομένως «την αντιγραφή κάποιου ατόμου που έχει ήδη δημιουργήσει η φύση». Ο Γκούρντον έχει υποστηρίξει σε μέσα ενημέρωσης πως η εξωσωματική γονιμοποίηση, που είχε επίσης αντιμετωπιστεί με μεγάλη καχυποψία όταν διατυπώθηκε σαν θεωρία, έγινε αποδεκτή στο ευρύ κοινό μετά τη γέννηση της Λουίζ Μπράουν το 1978, του πρώτου «παιδιού του σωλήνα». Από τότε χιλιάδες ζευγάρια σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Στις δημόσιες διαλέξεις του στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Καίμπριτζ και αλλού, ο Σερ Γκούρντον συχνά έχει θέσει το ερώτημα στο κοινό για το αν θα επέτρεπαν σε γονείς αποθανόντων παιδιών (που δεν έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν πια) να κλωνοποιήσουν το πρώτο τους παιδί, με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία θα ήταν ασφαλής και επιτυχημένη. Σύμφωνα με τον Γκούρντον, κατά μέσο όρο το 60 τοις εκατό του κοινού αποκρίνεται θετικά.
Ο Σερ Γκούρντον υποστηρίζει ότι οι σύγχρονες κλωνοποιητικές μέθοδοι έχουν ανάγκη από σημαντικές βελτιώσεις, μιας και η πλειοψηφία των εμβρύων ζώων που κλωνοποιούνται σήμερα εμφανίζουν παραμορφώσεις. Μία αντίστοιχη διαδικασία πραγματοποιήθηκε και στο παρελθόν, όταν η βελτίωση των τεχνικών κλωνοποιήσεων βατράχων του Σερ Γκούρντον οδήγησε στην επιτυχή κλωνοποίηση θηλαστικών.
Δεδομένων των παραπάνων στοιχείων, ο Γκούρντον επιμένει στη θέση του και τονίζει ότι οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία και να απαλύνει τον πόνο της απώλειας θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό από την κοινωνία.
http://www.zougla.gr/kosmos/article/erxete-o-klonos-1267345
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου