Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΠΩΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ

---000_Tsipras-Iglesias(Δευτ. 28/12/15 – 17:55)                   
...ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, PODEMOS ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΑΝΑΧΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Οι φιλοδοξίες του παλιού ενιαίου ΣΥΡΙΖΑξεπερνούσαν τα σύνορα της Ελλάδας! Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ με διορατικότητα επαναλάμβανε συχνά μια αλήθεια: ότι η ανατροπή στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει ή να υποβοηθήσει, ένα ντόμινο ανατρεπτικών εξελίξεων στον ευρωπαϊκό νότο και συνολικότερα στην ευρωζώνη και την ΕΕ. 
 
Πράγματι, ας φανταστούμε προς στιγμήν ποιες θα μπορούσαν να ήταν οι εξελίξεις σήμερα σεΠορτογαλία και Ισπανία, αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε σε ανατροπή στην Ελλάδα, αντί να συνομολογήσει νέο καταστρεπτικό μνημόνιο.  
Είναι σχεδόν προφανές ότι θετικές ανατρεπτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα είχαν επιδράσειριζοσπαστικά, κατά πάσα πιθανότητα, στο Podemos και την Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας, όπως και στο Αριστερό Μπλόκο της Πορτογαλίας και το ΚΚ, ενώ μάλλον θα είχαν προσδώσει ανοδική δυναμική στα εκλογικά ποσοστά τους.  
Με δυο λόγια, μια ανατρεπτική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι ότι θα προκαλούσε έναν αέρα ανατροπής κατ' αρχάς στην Ιβηρική Χερσόνησο και ίσως ευρύτερα και σε άλλες “ασταθείς” ευρωπαϊκές χώρες, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από την κρίση, με πρώτη, ίσως, υποψήφια την Ιταλία.  
Δυστυχώς, όμως, η πολυπόθητη ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκε και μετετράπη σε μετάλλαξή του, με συνέπεια την “προδοσία” της συνθηκολόγησης και της υπογραφής ενός τρίτου μνημονίου, με οδυνηρές συνέπειες για τον ελληνικό λαό.  
Το σοκ σε βάρος των ριζοσπαστικών δυνάμεων και των λαών στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιβηρική, ήταν κάτι παραπάνω από κεραυνοβόλο.  
Ο ΣΥΡΙΖΑ από ελπίδα για τους ριζοσπάστες και τους λαούς μετετράπη σε κατάρα.  
Από θετικό πείραμα προς μίμηση που προκαλούσε περηφάνεια, έγινε αντι-παράδειγμα προς αποφυγήν.  
Ούτε το όνομά του δεν ήθελαν, πλέον, να προφέρουν οι μαχόμενες αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης.  
Το βρώμικο κατεστημένο της ΕΕ πέτυχε με τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ως προϋπόθεση την απομάκρυνση της Αριστερής του Πτέρυγας, μια ανέλπιστη (;) νίκη.  
Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέκοψε μόνο τη λαϊκή δυναμική του δημοψηφίσματος με το δυνατό “ΟΧΙ” στην Ελλάδα, αλλά φρέναρε και τη ριζοσπαστική αλλά και την εκλογική δυναμική στο Podemos και τοΜπλόκο και συνολικά της Αριστεράς στην Ιβηρική.  
Ασφαλώς δεν ήταν η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ που προσδιόρισε απολύτως τις εξελίξεις σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Η επίδρασή του, όμως, ήταν αξιοσημείωτη τόσο στη συνολική πορεία του Podemos και του Μπλόκουόσο και στη δυναμική των αριστερών πτερύγων στα κόμματα αυτά.  
Σήμερα μετά τις εκλογές σε Πορτογαλία και Ισπανία έχει διαμορφωθεί και στις δύο χώρες ένα νέοαλλά πολύ ρευστό σκηνικό.  
Στην Πορτογαλία έχουμε κυβέρνηση σοσιαλιστών με τη στήριξη του Μπλόκου και του ΚΚ. Μια κυβέρνηση πολύ ασταθή, με έλλειψη προγραμματικής συνοχής, η οποία, όλα δείχνουν, ότι μόνο σε μιααμυντική στρατηγική μπορεί να περιορισθεί, αν και πρόσφατο “δώρο” της σε πορτογαλική τράπεζας πέρασε με τις ψήφους της Κεντροδεξιάς και όχι της Αριστεράς!  
Στην Ισπανία μετά τις εκλογές και την ήττα του δικομματισμού επιτείνεται μια βαθιά πολιτική κρίσηκαι αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ το Podemos, αν και κράτησε θετική στάση στα ζητήματα των Βάσκων και των Καταλανών, στην οποία οφείλει σε σημαντικό βαθμό την ανοδική εκλογική δυναμική του, δεν φαίνεται να επιδεικνύει ιδιαίτερο ριζοσπαστισμό για μια εναλλακτική πορεία της Ισπανίας σε ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό της ευρωζώνης.  
Είναι πολλοί εκείνοι οι πολιτικοί παρατηρητές που επισείουν τον κίνδυνο, Μπλόκο και Podemos, μετά και την “προδοσία” του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, να λειτουργήσουν ως ανάχωμα και ύστατο καταφύγιο του ευρωπαϊκού κατεστημένου, προκειμένου να μην απωλέσει το τελευταίο τον έλεγχο των δύο χωρών και επομένως της Ευρώπης.  
Τώρα φαίνονται πιο καθαρά οι συνέπειες της “προδοσίας” της νέας ηγετικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ.  
Αν, όμως, με πρωτεργάτη τον ΣΥΡΙΖΑ, Μπλόκο και Podemos λειτουργήσουν τελικά ως αναχώματατου ευρωπαϊκού κατεστημένου, η “νίκη” της ευρωπαϊκής αντίδρασης κατά πάσαν πιθανότητα θα αποδειχθεί προσωρινή και πύρρειος.  
Το “φράγμα” του κατεστημένου στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο που θα σπάσει στην Ελλάδα από τη λαϊκή οργή και τα κύματα των λαϊκών αγώνων, “συμπαρασύροντας” μαζί του και τα όποια αναχώματα σε Ισπανία και Πορτογαλία.  
Τον πρώτο γύρο της υποχώρησης και της συντηρητικής αναδίπλωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα τον διαδεχθεί, ήδη έχει ξεκινήσει, ένας δεύτερος γύρος, με άντληση των απαραίτητωνσυμπερασμάτων.  
Και αυτός ο δεύτερος γύρος μέσα στο 2016 θα είναι αποτελεσματικός και τώρα νικηφόρος!
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23074:tsipras-evr-notos&catid=37:di-evropi&Itemid=172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου