Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Εργαζόμενοι στον Τύπο: «Δουλεμπορικά» γραφεία ενοικίασης εργαζομένων από Μπόμπολα, Ψυχάρη και Αλαφούζο


«Δουλεμπορικά» γραφεία ενοικίασης εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ»,  «Πρακτορείο Τύπου Άργος» και  «Πρακτορείο Τύπου Ευρώπη» καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.


Όπως αναφέρει «οι διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων (ιδιοκτησίας Μπόμπολα,Ψυχάρη,Αλαφούζου), χρησιμοποιούν εργάτες μέσω εργολάβων, με άθλιες συμβάσεις μίας ημέρας, χωρίς δικαιώματα και με το φόβο ότι αν αντιδράσουν για το οτιδήποτε να μην έχουν μεροκάματο την επόμενη φορά. Μέσω εργολάβων παρακάμπτονται τα συλλογικά δικαιώματα που προκύπτουν από τις ΣΣΕ και προσφέρονται φτηνά εργατικά και σε πολλές περιπτώσεις ανειδίκευτα χέρια».

«Με αυτό τον τρόπο, ανοίγουν το δρόμο για να γενικευτεί αυτού του τύπου η εργασία και σε άλλες ειδικότητες που ισχύουν ως τώρα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή και συνεχίζει:

«Η νομιμοποίηση των «δουλεμπορικών γραφείων», έρχεται ως προϊόν επιλογής της παρούσας αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ειδικά στις σημερινές συνθήκες αξιοποιώντας την κρίση, δίνουν στους εργοδότες τη δυνατότητα να καταπατούν ότι με κόπο, θυσίες και αίμα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι, κάνοντάς τους σύγχρονους σκλάβους στον 21ο αιώνα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί, σιγοντάρουν την ενοικιαζόμενη εργασία, ακριβώς γιατί έτσι εννοούν την «ανάπτυξη» που επικαλούνται.

Οι πολιτικές αυτές οδήγησαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ανεργία και εξαθλίωση ώστε να μπορούν σήμερα οι κάθε εργολάβοι να αυτοπροβάλλονται ως «σωτήρες» για τον κάθε εργαζόμενο που κάτω από την πίεση για επιβίωση για αυτόν και την οικογένειά του δέχεται τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί.

Οι Ενώσεις στο χώρο του τύπου και όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, σε δύσκολες συνθήκες στο παρελθόν δώσαμε σκληρές μάχες για να κατακτήσουμε όλα όσα που με τη βία παίρνουν πίσω σήμερα οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους. Τώρα που ζούμε και πάλι αντίστοιχη επίθεση, πρέπει και πάλι να οργανώσουμε τον αγώνα μας όπως γνωρίζουμε.

Οι διευθύνσεις των επιχειρήσεων «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ», «Πρακτορείo Τύπου Άργος» και «Πρακτορείo Τύπου Ευρώπη», και οι διάφοροι εργολάβοι (όπως κι αν αποκαλούνται) πρέπει να πάρουν σοβαρά υπ όψιν τους ότι απέναντι σε αυτή την αντεργατική τους επιλογή θα συναντήσουν όλες τις ενώσεις του Τύπου!
Καλούμε τις διευθύνσεις των επιχειρήσεων «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ» «Πρακτορείo Τύπου Άργος και Πρακτορείo Τύπου Ευρώπη»:
1. Να ασφαλίσουν όλους τους εργαζόμενους ως μόνιμο προσωπικό με σύμβαση αορίστου χρόνου.
2. Να αμείβουν όλους τους εργαζόμενους με βάση τις τελευταίες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
3. Να διακοπεί οποιαδήποτε σχέση με τα «δουλεμπορικά» γραφεία.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο σύνολό τους, μόνιμους και έκτακτους, να δυναμώσουν την πάλη για δουλειά με δικαιώματα ενάντια στα σύγχρονα «σκλαβοπάζαρα» που θέλουν οι εργοδότες»

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων:
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
http://tvxs.gr/news/internet-mme/ergazomenoi-ston-typo-%C2%ABdoylemporika%C2%BB-grafeia-enoikiasis-ergazomenon-apo-mpompola-p

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου