Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Αυτά είναι τα μέτρα μέχρι το 2018!

Αυτά είναι τα μέτρα μέχρι το 2018!
Έμμεσοι φόροι και αυστηρή λιτότητα
Περικοπές δαπανών και αυστηρή λιτότητα στο δημόσιο φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονονικής Στρατηγικής που αναμένεται να φέρει εντός των επόμενων ωρών το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει όλες τις δράσεις που δεσμεύεται να αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών μέχρι το 2018. Τέτοιους άτυπους προϋπολογισμούς θα έχει συνεχώς η χώρα, καθώς αναθεωρείται κάθε χρόνο.
Τα αδιευκρίνιστα μέτρα
Το κείμενο που το υπουργείο οικονομικών επεξεργάζεται μέχρι και την τελευταία στιγμή, αναμένεται να εξειδικευτεί τα λεγόμενα "αδιευκρίνιστα μέτρα" τουλάχιστον για τη διετία 2015-16. Αυτά τα "άγνωστα" μέτρα περιμένουν να αποκτήσουν ..ταυτότητα από το 2015.
Κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται σε μια εξ' αποστάσεως αντιπαράθεση για μια σειρά θεμάτων που θα κρίνουν αν θα μας φορτώνουν νέα μέτρα ή όχι. Αυτά αναφέρονται μέσα στην έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα.
Η ΕΕ προβλέπει για το 2015 δημοσιονομική τρύπα 2 δις και χρηματοδοτικό κενό 5,5 δις. Η κυβέρνηση από την πλευρά της όμως, δεν δέχεται αυτά τα ποσά. Επίσης, εκτιμά ότι μέχρι το 2017 η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά κενά 7,9 δις (2 δις για το 2015, 3,8 δις για το 2016 και 1,9 δις για το 2017).
b68dd1c45b3a2e00f6f59c73d5f901bc XL
"Σωτηρία" οι έμμεσοι φόροι!
Το μεσοπρόθεσμο θα "μαρτυρά" το πως θα πρέπει να κινηθεί ο προϋπολογισμός των επόμενων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα  -καθαρά- μέτρα μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά θα στηρίζονται στους έμμεσους φόρους όπου θα αυξηθούν κατά 2,6 δις το 2015. Δηλαδή, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, ο ΦΠΑ κ.α. θα φέρουν στο κράτος παραπάνω έσοδα, αλλά την ίδια ώρα το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα τα ονομάζει νέα μέτρα. Αυτό που θα κάνει είναι απλά να αλλάξει τους ..συντελεστές και να αυξήσει τον αριθμό των φορολογουμένων που θα πληρώνουν.
Στην έκθεση της Κομισιόν υπάρχει ολόκληρο "αφιέρωμα" στον ΦΠΑ και το πως θα εισπράττεται.
Το "τυράκι" στην όλη υπόθεση θα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, στα υψηλά κλιμάκια, αν τα έσοδα πιάσουν τους στόχους!
Η τρόικα όμως, έχει βάλει στο "μάτι" τον ΦΠΑ στα νησιά. Εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, υπάρχει έκθεση που προβλέπει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, κατ'επιταγή της τρόικα. Οι δανειστές επιμένουν ότι έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα, αδιαφορώντας όμως για τις επιπτώσεις.
Η "λιτότητα" στο δημόσιο
Το νέο μεσοπρόθεσμο αναμένεται να περιλαμβάνει λιτότητα στο δημόσιο, αφού οποίος φορέας, υπουργείο κτλ παίρνει λεφτά από το κράτος, θα έχει "κούρεμα". Οι δαπάνες του κράτους θα μειωθούν κατά 5,5 δις ευρώ, όσο δηλαδή και το χρηματοδοτικό κενό του 2015.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/438804/ayta-einai-ta-metra-mehri-to-2018#ixzz30II8ux2R


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου