Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

To παρασκήνιο της αποπομπής






Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Συγγενής βουλευτή της Χρυσής Αυγής φέρεται να είναι ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, Δήμος Κούζηλος, ο οποίος αποπέμφθηκε ενώ είχε την γενική ευθύνη των ερευνών για τη δράση της Χρυσής Αυγής.



Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, ο εν λόγω αξιωματικός είναι συγγενής με τον βουλευτή της Α' Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Νίκο Κούζηλο. Ο αξιωματικός ωστόσο φέρεται να αρνείται τη συγκεκριμένη συγγένεια, ισχυριζόμενος πως πρόκειται περί απλής συνωνυμίας.

Ο κ. Κούζηλος είχε υπηρετήσει σε υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών και σε Τμήματα αρμόδια για οικονομικά εγκλήματα και αρχαιοκαπηλία. Το 2005 είχε υπηρετήσει, από χαμηλότερη θέση στην Γ' Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ όταν ήταν εκεί προϊστάμενος ο Ιωάννης Δικόπουλος.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα, επισημαίνουν στo zougla πως πιθανότερο είναι  η απομάκρυνση του, να συνδέεται με τις στενές σχέσεις που διατηρούσε ο αξιωματικός με τον πρώην Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε επικαλούμενος «προσωπικούς» λόγους.

Η «απαγωγή των Πακιστανών»

Με τον εν λόγω αξιωματικό είχαν ασχοληθεί παλαιότερα τέσσερις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την τοποθέτηση του στην Γ’ Διεύθυνση της ΕΥΠ, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το όνομα του φερόταν να εμπλέκεται με την υπόθεση απαγωγής των Πακιστανών.

Οι Δημήτρης Τσουκαλάς, Μαρία Διακάκη, Χαρούλα Καφαντάρη και Στάθης Παναγούλης, είχαν υποβάλει ερώτηση στον υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του πολίτη, με την οποία καλούσαν τον κ. Δένδια να απαντήσει για το «με ποια κριτήρια αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας επελέγη ο Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Δ. Κούζηλος, προκειμένου να τοποθετηθεί ως διευθυντής στην καίρια Διεύθυνση αντικατασκοπείας, παρακολουθήσεων και υποκλοπών και για ποιους λόγους η Διοίκηση της ΕΥΠ προχώρησε σε αντικατάσταση προσωπικού, που κατείχε θέσεις ευθύνης, ενώ η θητεία τους λήγει τον Απρίλιο του 2013;».

Να θυμίσουμε ότι όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2005, όταν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε την απαγωγή δεκατριών Πακιστανών μεταναστών που ζούσαν στην Ελλάδα μετά από αίτημα των βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών τους οποίους υποψιάζονταν ότι συνδέονταν με την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης πήρε διεθνείς διαστάσεις προκαλώντας σεισμό, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Υπηρεσία. Τότε, μεταξύ των πρακτόρων που υπηρετούσαν στην συγκεκριμένη διεύθυνση και ενεπλάκησαν σε σχετικά δημοσιεύματα στις επιχειρήσεις ήταν και ο προϊστάμενος της Γ΄ Διεύθυνσης.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στην δίκη που ακολούθησε, οι κατηγορούμενοι πράκτορες αθωώθηκαν.

Διαβάστε επίσης:

Αποπέμφθηκε αξιωματικός της ΕΥΠ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013, 16:00



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου