Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Οι 4 συλλήψεις του Νίκου Μιχαλολιάκου


Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, δεν είναι άγνωστος με τη Δικαιοσύνη, καθώς έχει συλληφθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα, ενώ μάλιστα είχε καθαιρεθεί και απ 'τον βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού για εκρηκτικά.
Για πρώτη φορά η δράση του γίνεται ευρύτερα γνωστή όταν συλλαμβάνεται τον Ιούλιο του 1974 έξω από την Βρετανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι, διαμαρτυρόμενος για τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Το 1976, συλλαμβάνεται και πάλι για επίθεση κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του εκτελεσθέντα από τη 17 Νοέμβρη, βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου.
Στις 31 Ιουλίου 1978, ανακοινώθηκε η σύλληψή του μαζί με άλλους για σειρά βομβιστικών ενεργειών στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα καθαιρέθηκε από το βαθμό του αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων. Αρχικά παραπέμφθηκε στον ανακριτή για παράβαση του νόμου 774/78 "περί καταστολής της τρομοκρατίας" σε βαθμό κακουργήματος. Με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου παραπέμφθηκε στο πενταμελές εφετείο για παράβαση του νόμου 495/76 "περί όπλων και εκρηκτικών υλών" ως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση μαζί με τους Α. Καλέντζη, Α. Πρωτοπαπά, Θ. Παπουτσά, Λ. Παξινόπουλο, Ν. Τσάμη, Ι. Γιαννόπουλο και "συντονιστή" τον λοχαγό Τζαβέλα. Μετά από μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών. Υπάρχουν έγγραφα της εποχής που θέλουν τον Νίκο Μιχαλολιάκο, κατά τη δεύτερη κατάθεσή του στις 27-7-1978, να καταδίδει στην Αστυνομία τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης στην οποία συμμετείχε. Ο Μιχαλολιάκος φέρεται να έδωσε 8 ονόματα συνεργατών του, που οι ποινές τους κυμάνθηκαν από 5 μέχρι 12 χρόνια φυλάκιση, ενώ η ποινή του Μιχαλολιάκου περιορίστηκε στους 13 μήνες.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 συλλαμβάνεται για μια ακόμα φορά στα πλαίσια της έρευνας για την δράση της Χρυσής Αυγής και με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, στάθηκε η αφορμή ώστε η Ελληνική Κυβέρνηση να ξεκινήσει συστηματική έρευνα σε για την δράση της Χρυσής Αυγής.
Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα και σε άλλη μία σύλληψή του η οποία όπως όλα δείχνουν θα συνοδεύεται από βαριά ποινή.
*Με πληροφορίες από Βικιπαιδεια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου