Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

"Χαρτοπόλεμος" με πολιτική σημασία μεταξύ Σγουρού – Μιχελάκη…

…δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ να στηρίξει
υποψηφιότητα Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής.

Του Τ. Αλεξανδρόπουλου
Την Παρασκευή το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης έκανε γνωστό ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής οι οποίοι κατηγορούνται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Στην ανακοίνωση υπήρχαν σαφείς αιχμές για τον κ. Σγουρό, ότι δεν έδρασε μετά τις καταγγελίες εναντίον των συγκεκριμένων υπαλλήλων, αλλά αδράνησε.
Μετά από λίγο ο κ. Σγουρός έβγαλε δική του ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Απάντηση του Προέδρου ΕΔΣΝΑ & Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 18:20
«Σε απάντηση του δελτίου τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με παρέμβαση του Υπουργού, κ. Γιάννη Μιχελάκη, ώστε να τεθούν σε αργία υπάλληλοι, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το Δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο γίνεται αναφορά σε υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής. Καταρχήν θέλω να ενημερώσω τον κ. Υπουργό, επειδή προφανώς δεν τον έχουν πληροφορήσει σωστάότι πρόκειται για υπάλληλους του ΕΔΣΝΑ (ΝΠΔΔ) και όχι της Περιφέρειας Αττικής, όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου».
Είναι φανερό ότι το ντέρμπυ έχει ξεκινήσει, με τις ειρωνείες Σγουρού για τον υπουργό Εσωτερικών. Συνεχίζει η ανακοίνωση: 
«Προς αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με το άρθρο 118 του ν. 3584/2007, ο αρμόδιος Εισαγγελέας έχει υποχρέωση να ανακοινώσει αμέσως στην Προϊσταμένη Αρχή του υπαλλήλου και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κάθε ποινική δίωξη που ασκείται. Ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει καμία ενημέρωση από την Εισαγγελία για άσκηση δίωξης σε κανέναν υπάλληλό του. Ο ΕΔΣΝΑ χωρίς να έχει ενημέρωση για άσκηση ποινικής δίωξης δεν μπορεί να θέσει κανέναν σε αργία.
Ειδικότερα:
Α. Για τον πρώτο αναφερόμενο στο δελτίο τύπου του Υπουργείου υπάλληλο ο ΕΔΣΝΑ, χωρίς να έχει κατά νόμο υποχρέωση απέστειλε ερώτημα προς την Εισαγγελία Πειραιά, ζητώντας να μάθει αν αληθεύουν τα καταγγελλόμενα. Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση.
Β. Για τους άλλους δύο υπαλλήλους του ΕΔΣΝΑ, για τους οποίους ο κ. Υπουργός αποστέλλει ερώτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, τον πληροφορούμε ότι ο μεν πρώτος έχει ήδη τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία για άλλη υπόθεση, ο δε δεύτερος δεν βαρύνεται με καμία κατηγορίακαι δεν έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του.
Επιπλέον, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο και να προχωρήσει στην εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων του ΕΔΣΝΑ, έχουμε από τις 29/7/2013 απευθύνει ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση.
Στις 10/9/2013 επανήλθαμε με εξαιρετικά επείγον έγγραφο προς τον ίδιο τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας εκ νέου απαντήσεις, ώστε να προχωρήσει η εκδίκαση των υποθέσεων. Ακόμα περιμένουμε».
Το γυαλί δεν έχει ραγίσει απλά, αλλά έχει ήδη σπάσει. Συνεχίζει η απάντηση Σγουρού:
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ ανέδειξα τα προβλήματα λειτουργίας και τα αδιέξοδα του Συνδέσμου και απευθύνθηκα, κατ’ επανάληψη, τόσο στον Πρωθυπουργό της χώρας όσο και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε, καταθέτοντας έγγραφη αναφορά και ζητώντας την πλήρη διερεύνηση όλων των υποθέσεων, και έστειλα σωρεία επιστολών προς όλους τους αρμοδίους χωρίς καμία απάντηση.
Επισημαίνω ότι με έγγραφο είχαμε απευθυνθεί και στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, και τον ενημερώναμε για την υπόθεση.
Άλλωστε ο κ. Καλογερόπουλος είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ και συμμετέχει στη διοίκησή του, ενώ παράλληλα είναι και ελέγχων στις αποφάσεις του Συνδέσμου που ο ίδιος συμμετέχει. Δηλαδή ελέγχων και ελεγχόμενος.
Τέλος, για τα θέματα αυτά έχει δοθεί απάντηση στη Βουλή σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Περιφέρεια Αττικής και στον ΕΔΣΝΑ, για όλες τις περιπτώσεις που μας έχει γνωστοποιηθεί άσκηση δίωξης, έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες και ήδη έχουν τεθεί σε αργία 5 υπάλληλοι του ΕΔΣΝΑ και 14 στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 απολύθηκαν. Για ορισμένες μάλιστα από τις περιπτώσεις αυτές έχω δεχθεί προσωπικές επιθέσεις.
Τέλος, θεωρούμε ότι ο κ. Υπουργός, πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια και έκδοση του ανακριβούς δελτίου τύπου, θα έπρεπε να είχε επικοινωνήσει, είτε με τον Πρόεδρο, είτε με οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ της επιλογής του, για να πληροφορηθεί τα πραγματικά περιστατικά.
Παρακαλούμε τον κ. Υπουργό Εσωτερικών να ελέγξει την αλήθεια των στοιχείων που του θέτουμε υπόψη και να απομακρύνει από δίπλα του αυτούς που τον παραπληροφόρησαν.
Τέλος, θα διαφυλάξω την αξιοπρέπειά μου με κάθε νόμιμο τρόπο. Για τα έργα και οι ημέρες του ΕΔΣΝΑ η Πολιτεία θα έπρεπε εδώ και 30 χρόνια να ευαισθητοποιηθεί».
Τι παραδέχεται;
Είναι φανερό από την τελευταία παράγραφο ότι ο ΕΣΔΝΑ είναι εκτροφείο σκανδάλων και παρανομιών. Για τι άλλο θα έπρεπε «η Πολιτεία θα έπρεπε εδώ και 30 χρόνια να ευαισθητοποιηθεί»; Τι είναι αυτό που παραδέχεται ο κ. Σγουρός ότι συμβαίνει στον ΕΣΔΝΑ εδώ και τριάντα χρόνια;
Για να φτάσει μέχρι του σημείου να «απειλεί» ότι θα διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του ο κ. Σγουρός, είναι φανερό πως έχει καταλάβει ότι το τέλος της θητείας του είναι ο προσεχής Μάιος ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ…

Νέα παρέμβαση Μιχελάκη ρίχνει κι άλλο λάδι…
Με ανακοίνωσή του, μέσω facebook, o υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, απάντησε στο δελτίο τύπου του κ. Σγουρού αναφορικά με την αργία υπαλλήλου του ΕΔΣΝΑ. Είναι εξίσου ζεματιστό όσο και το πρώτο. Διαβάστε:
«Αυτό που δεν έπραξε ως όφειλε ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, το έπραξε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης. Δηλαδή, διερεύνησε άμεσα τις αλλεπάλληλες καταγγελίες - αναφορές, που είχαν φτάσει στο γραφείο του, για υπάλληλο του ΕΔΣΝΑ ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και εκβίαση κατ’ εξακολούθηση.
Μάλιστα, οι συγκεκριμένες καταγγελίες εξακολουθούσαν να υποβάλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών έως πρόσφατα με υπόνοιες περί συγκάλυψης από τους θεσμικά εμπλεκόμενους φορείς.

Ο κ. Σγουρός, αγνοώντας προκλητικά την ανάγκη διερεύνησης μίας τόσο σοβαρής καταγγελίας, δεν έκανε τον κόπο να εξετάσει την βασιμότητα των αναφορών που έφταναν στο γραφείο του. Δεν ευαισθητοποιήθηκε καν να διερευνήσει την υπόθεση όταν το θέμα έφτασε στη Βουλή.

Αναγκάστηκε να το πράξει, μόνο όταν ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε δημόσια σε ομιλία του στον Πειραιά, την Πέμπτη 26.09.2013, ότι θα στείλει την υπόθεση στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο και τον Εισαγγελέα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε, στις 25.09.2013, με έγγραφό του προς την Εισαγγελία να πληροφορηθεί περί της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Η Εισαγγελία απάντησε, την επόμενη ημέρα, ότι σε βάρος του συγκεκριμένου υπαλλήλου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για: (α) εγκληματική οργάνωση, παράβαση άρθρου 187 παρ. 1 ΠΚ, (β) εκβίαση κατ’ εξακολούθηση από πρόσωπα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, παράβαση α. 385 ΠΚ, σύμφωνα με το αρ ΒΒ826/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο παραπέμφθηκε αμετάκλητα να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και τελεί υπό περιοριστικούς όρους.

Κατόπιν τούτου με έγγραφό του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, μέσω του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, επισυνάπτοντας και το απαντητικό έγγραφο της Εισαγγελίας ζητά από τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να προβεί επιτέλους στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες».

Το φλερτ έλαβε τέλος...
Όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, το φλερτ δεν πρόκειται να καταλήξει σε σοβαρό δεσμό. Νέα Δημοκρατία και Σγουρός δεν θα περάσουν δαχτυλίδια για την Περιφέρεια Αττικής. Το γεγονός ότι ο κ. Μιχελάκης παραπέμπει την υπόθεση στον κ. Σγουρό μέσω του κ. Καλογερόπουλου, επιφανούς στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, βοηθάει για να βγουν τα σωστά συμπεράσματα…Τώρα, για την ουσία της υπόθεσης: πως είναι δυνατόν ο κ. Μιχελάκης να λέει ότι ενεντίον του υπαλλήλου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη με βαρύτατες κατηγορίες και ο κ. ΣΓουρός να λέει ότι δεν του είπαν τίποτα, ε, αυτό ανήκει στη σφαίρα της ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ και ΔΥΣΩΔΟΥΣ τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως βαθμού. 
Ποιος θα είναι ο νέος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Αττικής; Υπομονή λίγες εβδομάδες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου