Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

(Eξαιρετικό)! Δεν...σηκώνεται με τίποτα: Ακάθεκτη η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ΚΑΙ τον Αύγουστο Πηγή:

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στην Ελλάδας σε σχέση με τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) συγκριτικά με τα υψηλά διετίας στα οποία σκαρφάλωσε ο ίδιος δείκτης στην υπόλοιπη ΕΕ, ακόμα και στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Eurostat.
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος της χώρας μας επιδεινώθηκε και μάλιστα για τέταρτο συνεχή μήνα, φτάνοντας στο 89.1 τον Αύγουστο, από 93.8 τον Μάιο. Η επιδείνωση αφορά σε όλους τους επιμέρους δείκτες (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, κατασκευές), ενώ πολύ μεγάλη ήταν η μείωση στις υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Στην Κύπρο, ο ESI ανέκαμψε ελαφρά σε 80.5 τον Αύγουστο, από 79.8 τον Ιούλιο και είναι η δεύτερη υψηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας. Στους επιμέρους δείκτες, μεγάλη βελτίωση καταγράφηκε στον δείκτη κλίματος κατανάλωσης και ελαφρά επιδείνωση στους υπόλοιπους δείκτες (βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο, κατασκευές).
Στην ευρωζώνη, ο Δείκτης ανήλθε σε 95.2 τον Αύγουστο, αυξημένος κατά 2.7 μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο. Αύξηση 3.1 μονάδων παρουσιάστηκε και στην Ε.Ε, στο 98.1. Βελτίωση παρουσιάστηκε και στο οικονομικό κλίμα των επιμέρους δεικτών (υπηρεσίες, βιομηχανία, καταναλωτική εμπιστοσύνη, λιανικό εμπόριο, οικονομικές υπηρεσίες), με εξαίρεση τον κατασκευαστικό κλάδο. Για τέταρτο συνεχή μήνα καταγράφηκε και αύξηση του Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος (BCI) στην Ευρωζώνη, ο οποίος διαμορφώθηκε στο -0.21 τον Αύγουστο, βελτιωμένος κατά 0.31 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω στοιχεία, πάντως, σύμφωνα πάντα με σημερινή ανακοίνωση της Eurostat, στην Κύπρο καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στην Ευρώπη (17.3% τον Ιούλιο 2013, έναντι 12.2% τον Ιούλιο 2012), ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας βρέθηκε στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία Μαΐου, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1,381 εκατομμύρια, ήτοι 27,6%. Η Ελλάδα είχε και τη μεγαλύτερη ανεργία στους νέους, με 62.9%, ενώ η ανεργία των νέων στην Κύπρο έφτασε το 37.9% (στοιχεία Ιουνίου). Συνολικά, 16 χιλιάδες νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι στην Κύπρο και 187 χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Κύπρο ανήλθε σε 78 χιλιάδες άτομα τον Ιούλιο.
Στον αντίποδα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Λεττονία και η Εσθονία, οι χώρες με τις χαμηλότερες αμοιβές στην Ευρώπη, χώρες πρότυπο του ΔΝΤ με τις οποίες αποσκοπούν να εξομοιώσουν τη χώρα μας, κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά την ανεργία τους σε ετήσια βάση, ενώ η Αυστρία και η Γερμανία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, τόσο στους νέους, όσο και στον γενικό πληθυσμό. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη ανήλθε σε 19,231 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 5,56 εκατομμύρια είναι νέοι κάτω των 25 ετών.
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι η εθνοκτόνος μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας δεν καταφέρνει να «πιάσει» ούτε καν τον υποτιθέμενο βασικό της στόχο, που είναι ακριβώς αυτή η «βελτίωση του οικονομικού κλίματος», έστω κι αν ήδη έχουν ισοπεδωθεί τα εργασιακά δικαιώματα προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης (ή, όπως έχει καταστεί στην ελλαδική αποικία χρέους, τη βελτίωση της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης). Προφανώς μέχρι την πλήρη μετατροπή της Ελλάδας σε Λεττονία και Εσθονία (σε ό,τι αφορά τις αμοιβές και το γενικότερο οικονομικό κλίμα) οι δείκτες θα επιδεινώνονται, αλλά, με το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό κλίμα που θα έχει εγκαθιδρυθεί μέχρι τότε, δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα η βελτίωση των οικονομετρικών δεικτών.

(ΠΗΓΗ: http://newsmasters.gr)


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2013/08/blog-post_4064.html#ixzz2dTknTPHK



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου