Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΟΛΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!

ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΟΥΣΙΑΣ
Iskra: ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
Πιέσεις για τη δημιουργία εταιρείας εκμετάλλευσης κρατικών ακινήτων με έδρα εκτός Ελλάδας, στο Λουξεμβούργο, και ξένους διαχειριστές θα δεχθεί η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο από την τρόικα, με στόχο την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.
Άλλωστε την προειδοποίηση ότι αυτό θα συνέβαινε εάν το ΤΑΙΠΕΔ δεν έπιανε τους στόχους η τρόικα την έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια και τώρα με το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης να έχει πέσει στο τραπέζι οι πιέσεις μπορούν να αυξηθούν.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι η πρόταση συζητείται τονίζοντας ότι τονπλήρη έλεγχο της εταιρείας θα έχει το ελληνικό Δημόσιο.
Όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο, που προκαλεί ήδη τριβές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, θα προταθεί από την τρόικα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επισκόπησης της προόδου της οικονομίας τον Σεπτέμβριο και θα προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας συμμετοχών ελληνικής ιδιοκτησίας με έδρα στο Λουξεμβούργο, την οποία θα «τρέχουν» ξένοι διαχειριστές.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, αντανακλά την αυξανόμενη απογοήτευση με την Ελλάδα η οποία θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα και νέα βοήθεια και έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει το Reuters.
Στόχος είναι η νέα εταιρία να συγκεντρώσει ακίνητα του Δημοσίου και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για ομόλογα ή ομολογίες που θα πωληθούν σε επενδυτές, κυρίως ξένους. Τα έσοδά της θα διατεθούν κυρίως για την μείωση του δημοσίου χρέους.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο η νέα εταιρεία θα επιδιώξει να ξεπεράσει τα εμπόδια από την ελληνική γραφειοκρατία τα οποία έχουν υπονομεύσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα διασφαλίσει επίσης ότι τα χρήματα που θα αντληθούν θα βοηθήσουν να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος.
«Ο βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας της Ελλάδαςκάνοντάς την πιο ελκυστική για τους επενδυτές», είπε στο Reuters εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδουπουργών Οικονομικών στην ευρωζώνη.
«Το όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις είναι να δημιουργήσουν νέες πηγές ρευστότητας για την Ελλάδα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την αποπληρωμή του χρέους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η ιδέα για τη δημιουργία μιας τέτοιας εταιρίας με έδρα το Λουξεμβούργο είχε αναφερθεί σε άρθρο του Reuters το 2011, όταν την είχε υποστηρίξει η Φινλανδία.
Ο ESM δεν ασχολείται τυχαία με το θέμα, υπογραμμίζει το Reuters. Σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου τού είχε ήδη ανατεθεί να εκπονήσει έκθεση για την εκμετάλλευση και τιτλοποίηση ακίνητης περιουσίας που δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ΕΤΑΔ έχει υπό τον έλεγχό του 81.000 τέτοια ακίνητα των οποίων η αξία εκτιμήθηκε αρχικά σε ποσό έως 28 δισ. ευρώ. Η Αθήνα θα προτείνει μέχρι το τέλος του έτους ένα σχέδιο για την προετοιμασία των ακινήτων αυτών σε τιτλοποιήσεις για απευθείας ιδιωτικοποίηση.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters ότι η πρόταση συζητείται και ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει σε κάθε περίπτωση τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας. Όπως εξήγησε η εταιρεία holding θα προχωρούσε στην έκδοση ομολόγων που εξασφαλίζονται από περιουσιακά στοιχεία(asset-backed bonds) για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
«Το σχέδιο έχει συζητηθεί με τον ESM [...] συζητείται η έδρα της εταιρίας να είναι στο Λουξεμβούργο καθώς διευκολύνει την λειτουργίας της εταιρίας. Το ελληνικό Δημόσιο θα έχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας, θα προσληφθούν ανεξάρτητοι διαχειριστές», είπε ο Έλληνας αξιωματούχος.
«Θα περιλαμβάνει μόνο ακίνητα ... και στόχος θα είναι να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την πώληση ομολόγων ή ομολογιών σε επενδυτές. Τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους αλλά και την ανάπτυξή τους (των ακινήτων)», είπε αναφέροντας ότι υπάρχουν περίπου 80.000 ακίνητα εκ των οποίων θα μπορούσαν να ενταχθούν στην εταιρία αυτά που δεν έχουν νομικά βάρη.
Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την πρόταση να μετακινηθεί στο εξωτερικό ο έλεγχοςκρατικής περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα έλυνε τα προβλήματα, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Ακολούθως, παρατίθεται, χωρίς κρίσεις και σχόλια, άρθρο της εφημερίδας "Financial Times" (FT), που αφορά τη δημιουργία εταιρίας, η οποία θα περάσει στα έλεγχο των πιστωτων για να εκδοθούν ομόλογα με υποθήκη την ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. 

ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ "FINANCIAL TIMES": ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΟΛΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!
Η ευρωζώνη μελετά πρόταση να αναλάβει ιδιωτική εταιρία του Λουξεμβούργου να διαχειριστεί και να πουλήσει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times(FT). H εφημερίδα υποστηρίζει ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται σε αναφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους δανειστές και στόχος είναι να ξεπεραστεί «η γραφειοκρατία η οποία κυριαρχεί στο ΤΑΙΠΕΔ» που εμποδίζει την επίτευξη των στόχων του.
Το σχέδιο προβλέπει να δοθεί η εξουσία στην εταιρεία του Λουξεμβούργου προκειμένου να χειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις της ακίνητης περιουσίας χωρίς να επεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση. Μέσα στις αρμοδιότητες αυτή της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και η συγκέντρωση εσόδων έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου για να αποπληρωθούν τα δημόσια χρέη, ή να γίνουν βελτιώσεις προκειμένου να δελεαστούν αγοραστές που μέχρι στιγμής εμφανίζονται απρόθυμοι για επενδύσεις.
Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και θα αποφασίζει για το τι θα πουληθεί και τι όχι.
Οι Financial Times αναφέρονται στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνοντας πως «από τα 80.000 κρατικά κτίρια, και τουριστικές υποδομές, έχουν γίνει ελάχιστες συμφωνίες λόγω προβλημάτων με τις άδειες ιδιοκτησίας, τους κανόνες της «ζώνης», αλλά και από την εξασφάλιση αδειών από την Αρχαιολογία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου είναι πάνω από 20 δισ. ευρώ.
«ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ»
Ως «πολιτικά εκρηκτική» χαρακτηρίζει, βέβαια, η εφημερίδα την πιθανότητα μιας τέτοιας κίνησης, που όμως θεωρεί αναπόφευκτη. «Ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να μειώσει σημαντικά το χρέος της είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Και εάν το πρόγραμμα αυτό δεν βελτιωθεί άμεσα η τρόικα και ειδικότερα το ΔΝΤ εκτιμούν ότι ένα νέο κούρεμα θα είναι αναπόφευκτο», σχολιάζουν επίσης οι FT, υποστηρίζοντας ότι για τον λόγο αυτό στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ θεωρούν την μεταφορά του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων σε ξένους μάνατζερ αναγκαία.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. η έκθεση του Μηχανισμού θα συμπεριληφθεί εσπευσμένα στην έκθεση της τρόικας για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που ξεκινά τον επόμενο μήνα.

Για τη σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της, η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια,  ανάλυση της "CITIGROUP" για το ίδιο θέμα.
CITIGROUP: ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ευπρόσδεκτα χαρακτηρίζει η Citigroup τα σενάρια περί μεταφοράς της ευθύνης των αποκρατικοποιήσεων σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου σε σχόλιό τους, παρότι μια τέτοια απόφαση θα αποδειχθεί πολύ πολιτικά αμφιλεγόμενη και θα είναι δύσκολο να περάσει από το κοινοβούλιο, εντούτοις, η απομάκρυνση της κρατικής περιουσίας από τη σφαίρα επιρροής της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα για την αύξηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
"Ωστόσο, ακόμα και εάν προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο, η συνολική επίπτωση του μέτρου αυτού στο χρέος θα είναι σχετικά μικρή (11 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε ένα χρέος περίπου 180% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι αρκετή για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα", τονίζουν οι αναλυτές.
Η θετική εξέλιξη θα είναι ότι θα αυξηθούν τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, μειώνοντας τιςχρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.
Αμφισβητεί η Citigroup την αισιοδοξία Στουρνάρα για ΑΕΠ καλύτερο των προβλέψεων
Παρά τη δήλωση του Γ. Στουρνάρα ότι το ΑΕΠ του 2013 θα μπορούσε να είναι καλύτερο του στόχου, ηCitigroup θεωρεί ότι δύσκολα θα επιτευχθεί επίδοση καλύτερη του προβλεπόμενου -4,2%.
Η μέση μείωση του ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν 5,1% και η συσσώρευση τηςείσπραξης καθυστερημένων φόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών για την υγεία που ζητά η τρόικα έως τα τέλη του έτους, αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω την εγχώρια ζήτηση.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Citi εκτιμά πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για σκληρές διαπραγματεύσειςμε τους ξένους πιστωτές, για να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση.
Περαιτέρω, ο οίκος διαπιστώνει ότι η θετική τάση στις καταθέσεις των τραπεζών που σημειώθηκε τοδεύτερο εξάμηνο του 2012 έχει εμφανώς διακοπεί, με τις καταθέσεις να σταθεροποιούνται στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου.
"Η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας παραμένει κακή, καθώς δεν εισρέουν στη χώρα σημαντικάξένα κεφάλαια πέραν των δανείων διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ", σημειώνουν οι αναλυτές.
 Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου