Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο: «Κάτω τα χέρια από τη Συρία»


Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο λίγο πριν το διάγγελμα του Ομπάμα καταγγέλλοντας τους πολέμους στους οποίους ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ - Ανάλογη συγκέντρωση και στο Λονδίνο

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του πολέμου, που κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα έξω από το Λευκό Οίκο.

Ηχώντας κόρνες και κρατώντας ένα μεγάλο πανό που ανέγραφε το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο στη Συρία», οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μην οδηγήσει τη χώρα σε άλλον έναν πόλεμο.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τους πρόσφατους πολέμους στους οποίους ενεπλάκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. «Πόλεμος χωρίς τέλος για την αυτοκρατορία», έγραφε ένα από τα πλακάτ.

Η διαδήλωση έγινε λίγη ώρα πριν ο Ομπάμα μιλήσει σχετικά με την απόφασή του να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την χρήση χημικών όπλων για την οποία την κατηγορεί, την 21η Αυγούστου, σε ένα προάστιο της Δαμασκού.

Στο μεταξύ πάνω από χίλιοι διαδηλωτές που αντιτίθενται στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο μετά την έκκληση της οργάνωσης Σταματήστε τον Πόλεμο, χαιρετίζοντας την άρνηση της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού.

«Μην αφήσετε να σας πουν ποτέ ότι οι διαδηλώσεις δεν χρησιμεύουν σε τίποτα», δήλωσε η Λίντσεϊ Τζέρμαν, ένα στέλεχος της οργάνωσης Σταματήστε τον Πόλεμο, επευφημούμενη από τους διαδηλωτές στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Όχι στην επίθεση στη Συρία» και «Κάτω τα χέρια από τη Συρία», ενώ γυναίκες κραύγαζαν το σύνθημα «Ηνωμένες Πολιτείες, ντροπή σας» με πρόσωπα βαμμένα στα χρώματα της συριακής σημαίας, υπό τα βλέμματα των τουριστών.

«Είναι μια ημέρα νίκης για την βρετανική κοινή γνώμη, η οποία επιβλήθηκε σε εκείνους που ήθελαν τον πόλεμο», είπε ο πρώην βουλευτής των Εργατικών, Τόνι Μπεν. «Τα χημικά όπλα είναι φρικιαστικά όπλα αλλά αν σκεφτεί κανείς τις χιλιάδες κόσμο που σκοτώθηκε από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι αλήθεια ότι άλλος ένας πόλεμο θα επέλυνε το πρόβλημα», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιτίθενται σε κάθε μονομερή ενέργεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ Τάτσελ, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Έντμοντ Φερς, ένας συνταξιούχος που πήρε μέρος στην διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου, σημείωσε ότι «μας παρουσιάστηκε παραπληροφόρηση στον πόλεμο του Ιράκ από μέρους του (πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν) Πάουελ, σήμερα έχουμε την ίδια ιστορία με τα χημικά όπλα, τα οποία δεν ξέρουμε εάν χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης».


http://www.protothema.gr/world/article/306535/diadiloseis-kata-tou-polemou-se-ouasington-kai-londino/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου