Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

Προσφυγικό - ΣΥμΜορία(ΡΙΖ)ΑΝΕΛέητων - Ε(ταιρεία) Ε(γκλήματος): Selfiκανοποίηση με τις 50 αποχρώσεις της βαρβαρότητας ─ ΚΚΕ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Βορά στις ενδοαστικές αντιθέσεις οι πρόσφυγες και οι μετανάστες
Κυριακή 24/06/2018 - 22:20 - Ενημέρωση: Κυριακή 24/06/2018 - 22:30
Το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες γίνονται βορά στους σχεδιασμούς και τις αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ, αλλά και ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα σκληρότερα κατασταλτικά μέτρα επιβεβαιώθηκε στη μίνι Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποστηρίζει την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό
Δευτέρα 25/06/2018 - 17:54 - Ενημέρωση: Δευτέρα 25/06/2018 - 18:16
Σε ανακοίνωση για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, αποδεικνύουν ότι όλοι τους -ανεξάρτητα από αποχρώσεις- συμφωνούν στην αύξηση των μηχανισμών καταστολής στα σύνορα, στο παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, στη δημιουργία χωρών-"αποθηκών", είτε μέσα είτε έξω από την ΕΕ.
–Να κρεμαστούν στο μεσιανό κατάρτι!
Οι θέσεις του Αλ. Τσίπρα για δημιουργία "ισχυρής" Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής και κατά των λεγόμενων δευτερογενών ροών, δηλαδή των μετακινήσεων από την πρώτη χώρα υποδοχής στη χώρα πραγματικού προορισμού, που είναι και η πεμπτουσία του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου και που έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποστηρίζει στο ακέραιο τη βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό- Μεταναστευτικό.
Η κυβέρνηση ταυτίζεται στην πράξη με τις θέσεις της ΝΔ και των άλλων κομμάτων.
Η μόνη λύση ανακούφισης του προβλήματος βρίσκεται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις και τους Κανονισμούς της ΕΕ, στην πάλη ενάντια στο σύστημα που προκαλεί τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά».
Όπως διαφάνηκε εξαρχής, οι «ευρωπαϊκές λύσεις» στην πολιτική ασύλου και την αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης» που ήταν το αντικείμενο της Συνόδου, δεν είναι τίποτα άλλο από ένταση της καταστολής, δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης μέσα ή έξω από την ΕΕ, αλλά και μια σειρά παζαριών, ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ, για το πώς θα «μοιραστούν» οι κατατρεγμένοι από τους πολέμους και τις επεμβάσεις.
Εξάλλου, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν λόγο για μια «χρήσιμη», χωρίς συγκρούσεις και χωρίς αρνητισμό. Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής ξεκαθάρισαν ότι δεν ξανασυζητούνται όλα από την αρχή, αλλά αναζητούνται τρόποι να περάσουμε από το μοντέλο της «κρίσης», η οποία έχει τελειώσει, σε κάτι ποιο «συστημικό» και «βιώσιμο».
Αθώες περιστερές
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερκαι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ θα εργαστούν τις επόμενες ημέρες και ως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, για να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Το στίγμα όσων ειπώθηκαν στην Σύνοδο το έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριοςΆγκελα Μέρκελ: «Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης μίνι Συνόδου Κορυφής.
«Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν τη συμφωνία με τη Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Η εντολή της Frontexπρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, πρόσθεσε.
Η Άγκελα Μέρκελ διαπίστωσε ότι υπήρξε «πολλή καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της σημερινής μίνι Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
«Οφείλουμε να πούμε ότι οι ευρωπαϊκές λύσεις λειτουργούν. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολιτική πίεση που συνδέεται με τη μετανάστευση σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι κατά τις συνομιλίες «απορρίφθηκαν λύσεις που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες», ενώ τόνισε ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με των υπολοίπων στο τραπέζι των συνομιλιών.
Η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε λύση σήμερα καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τη μεταναστευτική κρίση θα την αντιμετωπίζει πολλά χρόνια η Ευρώπη και αυτό που έχει σημασία, όπως είπε, είναι «το μεγάλο δίλημμα, αν θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας συλλογική λύση ή αν θα την αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά και θα αφορά αυτούς στους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα». Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη η λύση να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, καθώς οι μονομερείς λύσεις δεν λύνουν προβλήματα.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε απόψε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης μίνι Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Σάντσεθ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες.
«Σαφώς ικανοποιημένος» από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους Ευρωπαίους εταίρους του, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κόντε ανέφερε ότι επιστρέφει στην Ιταλία από τη συνάντηση των Βρυξελλών σαφώς ικανοποιημένος.
«Οδηγήσαμε τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Οι ιταλικές θέσεις
Τα δέκα σημεία της ιταλικής πρότασης για το μεταναστευτικό που παρουσιάσθηκαν στην σημερινή Σύνοδο των Βρυξελλών, προβλέπουν:
-Την εντατικοποίηση των σχέσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών, όπως τη Λιβύη και το Νίγηρα.
-Τη δημιουργία κέντρων προστασίας στις χώρες διέλευσης, για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου και την προσφορά νομικής βοήθειας στους μετανάστες και για τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς.
-Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Την ανάγκη να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος «δημιουργήθηκε για άλλους σκοπούς και είναι πλέον ανεπαρκής». Ο στόχος είναι να «υιοθετηθούν ευρωπαϊκά μέσα τα οποία να είναι πράγματι αποτελεσματικά».
-Την ανάγκη να ξεπερασθεί το κριτήριο πρώτης εισόδου, διότι «όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία αποβιβάζεται στην Ευρώπη» και πρέπει να υπογραμμισθεί και πάλι η ανάγκη να επιδειχθεί τόσο αλληλεγγύη, όσο και αίσθημα ευθύνης.
-Την κοινή ευθύνη των χωρών μελών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς «διότι δεν μπορεί, όλο το βάρος των ευθυνών να το σηκώνουν οι χώρες πρώτης άφιξης». Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του ασφαλούς λιμένα και της χώρας αρμόδιας να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.
-Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με κοινές πρωτοβουλίες στο «εμπόριο ανθρώπων» και τις εγκληματικές οργανώσεις.
-Τη διαπίστωση ότι δε μπορούν να μεταφέρονται όλοι στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Χρειάζονται ευρωπαϊκά κέντρα προστασίας σε πολλές χώρες μέλη, για την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης.
-Την ιδέα πως σε ό,τι αφορά τις «δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων» μέσα στις χώρες της Ένωσης, αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες.
Τέλος, η Ιταλία θεωρεί ότι «κάθε χώρα καθορίζει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών», αλλά ότι «θα πρέπει να προσδιοριστούν τα απαιτούμενα αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)
https://zbabis.blogspot.com/2018/06/Prosfygiko-SYmmoria-Etaireia-Eglimatos-selfikanopoiisi-me-tis-50-apohroseis-tis-varvarotitas-KKE-I-kyvernisi-ypostirizei-tin-apanthropi-politiki-tis-EE.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου