Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

(Τώρα που τέλειωσε το συστημικό σόου στη Βουλή, μάθε μαλάκα πολίτη γιατί σε τάιζαν τρεις ημέρες με λεκτικά πίτουρα τα κόμματα που στηρίζεις): Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022: Το μετα-Μνημόνιο σε αριθμούς

Small_img_30925
Mια τυπική πράξη, η εκταμίευση μιας υποδόσης 1 δισ. ευρώ, εγκεκριμένης στο πλαίσιο της προηγούμενης αξιολόγησης, εκκρεμεί. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, είπε στη Βουλή: «Η εισήγηση που έκανε ο ESM μαζί με την υποστήριξη των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, τόσο της ΕΚΤ όσο και της ΕΕ, ήταν θετική. Εισηγήθηκε την εκταμίευση του ενός δισ. μέχρι την 15η Ιουνίου. Ηταν η εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας, εμμονή να δει αποδείξεις πληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού, που οδήγησε τελικά στην αναβολή της εκταμίευσης, για μερικές ημέρες».


Δεν αμφιβάλλουμε ότι η υποδόση θα εκταμιευθεί (ίσως να έχει εκταμιευθεί την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές), όμως η «εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας», της Γερμανίας δηλαδή, να δει αποδείξεις ακόμα και για πενταροδεκάρες (σε σχέση με το ύψος των ποσών) μας δίνει μια μικρή πρόγευση για το πώς θα είναι η «αυξημένη επιτροπεία» του μετα-Μνημόνιου.  Οχι τίποτ' άλλο, αλλά για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για την απατεωνιά του Τσίπρα, του Τσακαλώτου, του Φλαμπουράρη και των υπόλοιπων συριζαίων, που διαβεβαιώνουν τον ελληνικό λαό για την «καθαρή έξοδο» και την «ανάκτηση της ανεξαρτησίας».

Καμιά φορά, τέτοιες λεπτομέρειες δίνουν την ουσία καλύτερα από τα βαρυφορτωμένα με αριθμούς κείμενα, που ο μη εξοικειωμένος αναγνώστης δυσκολεύεται να παρακολουθήσει. Τα λιγότερο φορτωμένα με αριθμούς κείμενα, όπως το Συμπληρωματικό Μνημόνιο της τέταρτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση φροντίζει να μη κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Είναι γραμμένα μόνο στ' αγγλικά και «ανεβασμένα» μόνο στην ιστοσελίδα της Κομισιόν. Μπορεί ακόμα και ο -Φρουρά! Φρουρά!- Μπαλαούρας να ζήτησε να μεταφραστεί και να κατατεθεί στη Βουλή, όμως το κόβουμε κομματάκι χλομό. Αλλωστε, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου, ουδείς θ' ασχοληθεί με το θέμα.
 

Τα ασημικά


Τρία χρόνια μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημόνιου κι ενώ αυτό ολοκληρώνεται χρονικά και βαδίζουμε προς την… «καθαρή έξοδο»,  οι ιμπεριαλιστές δανειστές «θυμήθηκαν» ότι πρέπει να μπει και το Υπερταμείο ως συμβαλλόμενο μέρος στη δανειακή σύμβαση. Ετσι, με διατάξεις του πολυνομοσχέδιου υποθηκεύονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους έναντι του ποσού των 25 δισ. ευρώ.

Θυμάστε τη φασαρία που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η δανειακή σύμβαση του δεύτερου Μνημόνιου είχε υπαχθεί στο Αγγλικό Δίκαιο; Θυμάστε τις διαπρύσιες καταγγελίες για την υποθήκευση όλης της περιουσίας του Δημοσίου, που μπορεί να φτάσει σε αναγκαστική εκτέλεση ακόμα και αρχαιολογικών χώρων; Τώρα, παίρνουν όλη την κρατική περιουσία, τη μετατρέπουν σε ιδιωτική και τη δεσμεύουν για 99 χρόνια στο Υπερταμείο, βάζοντάς την ενέχυρο μέχρι ποσού 25 δισ. ευρώ. Κι αρχίζουν τις τσογλανιές: «Καμία υποθήκη. Μόνο εγγύηση προβλέπεται, γιατί όταν παίρνουμε δάνειο προβλέπεται εγγύηση. Τίποτα λοιπόν από όσα λέτε ισχύει». Αυτό είπε ο Τσακαλώτος στη Βουλή. Οχι αυγό, αυγοζούμι, που λέει και η παροιμία. Οχι υποθήκη, εγγύηση.

Τι νόημα έχει η εγγύηση του Υπερταμείου; Το εξής απλό: αν για οποιοδήποτε λόγο, μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση σταματήσει να πληρώνει τις χρεολυτικές δόσεις (είτε από αδυναμία είτε από πολιτική επιλογή), θα ενεργοποιηθούν αμέσως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου, που νομικά αντιμετωπίζονται ως ιδιωτική περιουσία. «Δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Αυτό μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε για να πάμε από τις αποκρατικοποιήσεις, στην αξιοποίηση. Αυτό ισχύει τώρα», είπε με θράσος ο Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο Υπερταμείο!
 

Αποικιοκρατία


Εκτός πολυνομοσχέδιου, αλλά εντός Συμπληρωματικού Μνημονίου είναι η ΚΥΑ των Τσακαλώτου-Σπίρτζη για τα διόδια της Εγνατίας. Δε χρειάζεται να σχολιάσουμε ότι οι ιμπεριαλιστές έτριψαν στη μούρη του Σπίρτζη όλα εκείνα που υποσχόταν για δωρεάν διελεύσεις των κατοίκων των νομών κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου κτλ. Αλλωστε, τι είναι ο Σπίρτζης; Ενας πρώην πασόκος, πρώην μεσαίος εργολάβος, που μέσω ΤΕΕ και μετά ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε υπουργός και «πουλάει μούρη» κατά το κοινώς λεγόμενο. Τίποτα πέραν αυτού.

Από 1.1.2019, λοιπόν, όλες οι εκπτώσεις καταργούνται. Δωρεάν διελεύσεις θα δικαιούνται μόνον οι άνεργοι (με επίδειξη δελτίου ανεργίας). Η χιλιομετρική χρέωση αυξάνεται κατά περίπου 70% (από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο σε 0,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο). Η Εγνατία, όμως, εξαιρείται από το ηλεκτρονικό σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης. Ετσι, οι αυξήσεις στους διάφορους σταθμούς διοδίων θα φτάσει ακόμα και το 150%!

Για ποιο λόγο; Μα για να γίνει ο αυτοκινητόδρομος… ελκυστικός. Οχι για τους οδηγούς που θα τον διασχίζουν, αλλά για τους καπιταλιστές που θα πάρουν τη σύμβαση παραχώρησης. Το σχετικό διαγωνισμό έχει ήδη προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Χρειάζεται μήπως να υπενθυμίσουμε ότι η Εγνατία έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με ελληνικά και κοινοτικά κονδύλια και ότι ο παραχωρησιούχος απλά θα μαζεύει το παραδάκι για δεκαετίες;
 

Μετα-Μνημόνιο


Το σημαντικότερο στοιχείο του πολυνομοσχέδιου είναι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022. Και μόνο το γεγονός ότι τέθηκε ως προαπαιτούμενο η ψήφιση από την ελληνική Βουλή αυτού του Μεσοπρόθεσμου αποδεικνύει ότι το μετα-Μνημόνιο δε διαφέρει σε τίποτα από το Μνημόνιο. Οι ιμπεριαλιστές δανειστές, ενεργώντας για λογαριασμό και της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας, δεσμεύουν και αυτήν και την επόμενη ελληνική κυβέρνηση σε αυστηρή τήρηση της μνημονιακής πολιτικής, τουλάχιστον μέχρι και το 2022. Οχι πως είχαν κανένα πρόβλημα οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ («ναι σε όλα» ψήφισαν και πάλι, «με μια καρδιά, με μια φωνή»), όμως όπως και να το κάνουμε είναι ξεφτίλα, εκεί που λένε ότι τα Μνημόνια τελειώνουν οριστικά και από εδώ και πέρα η πολιτική θα καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, να υποχρεώνονται να ψηφίζουν ένα τετραετές σχέδιο προϋπολογισμού που καθορίζει λεπτομερειακώς τα πάντα.

Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου 2019-22 από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έλαβε τέλος η παραπλανητική φιλολογία περί επαναδιαπραγμάτευσης των προ-νομοθετημένων για το 2019-2020 αντιλαϊκών μέτρων (πετσόκομμα συντάξεων και πετσόκομμα αφορολόγητου).

Δεν έχουν καμιά σημασία τα κολπάκια του Τσακαλώτου με τα έγχρωμα γραφήματα και τον «αυξημένο δημοσιονομικό χώρο». Αν τα παρουσίαζε στους φοιτητές του, θα τον είχαν πάρει στο ψιλό. Και τι να πούμε για την «πρόβλεψη» ότι επί πέντε συνεχή χρόνια (από το 2018 μέχρι και το 2022) ο ελληνικός καπιταλισμός θα έχει μέση ετήσια ανάπτυξη «άνω του 2%», όταν το 2017 είχαν «προβλέψει» 2,3% και έκλεισε με 1,4%;

Εκείνο που έχει σημασία, από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού, είναι ο στόχος για «πρωτογενή πλεονάσματα» ύψους 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι και το 2022. Αυτό σημαίνει πως η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει εξίσου σκληρή με τη δημοσιονομική πολιτική της τελευταίας οκταετίας. Και θ' απαιτήσει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, γιατί ανάπτυξη πάνω από 2% για πέντε συνεχή χρόνια αποκλείεται να υπάρξει, με αποτέλεσμα τα έσοδα να «ζορίζονται» και έτσι να απαιτούνται πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα (και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών).

Οσο για την αναπτυξιακή διάσταση της δημοσιονομικής πολιτικής της πενταετίας, αρκεί να αναφερθούμε μόνο στις δαπάνες του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. Από 5,95 δισ. ευρώ το 2017, πηγαίνει στα 6,75 δισ. το 2018, στα 7,3 δισ. το 2019 και παραμένει σ' αυτό το επίπεδο (7,3 δισ.) για κάθε χρόνο μέχρι και το 2022. Τόσο μεγάλη «αναπτυξιακή δυναμική»! Ξέρετε τι αποδεικνύει αυτό; Οτι η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη θα προέλθει αποκλειστικά από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών φορέων (η αλλαγή ιδιοκτησίας δε συνιστά ανάπτυξη, βέβαια) και από κάποια ιδιωτικά κεφάλαια (ντόπια και ξένα), που θα επενδυθούν για να αποκομίσουν το μέγιστο κέρδος χάρη στο καθεστώς κινεζοποίησης της εργατικής τάξης, που θα διατηρηθεί αλώβητο. Ακόμα και για τον κατώτατο μισθό, το Μεσοπρόθεσμο αναφέρει ότι θα αυξηθεί «σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και ακολουθώντας το μοντέλο της Πορτογαλίας» (έγιναν τέσσερις ετήσιες αυξήσεις της τάξης του 5%), όμως «για να μπορέσει να προσδιοριστεί το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, θα εκπονηθεί μία μελέτη όπου θα εξετάζονται οι επιπτώσεις της αύξησης αυτής στην παραγωγικότητα, την ανεργία, την ανταγωνιστικότητα και την εισοδηματική κατανομή. Η μελέτη θα είναι αντικείμενο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ την τελική απόφαση θα λαμβάνει το κράτος». Και βέβαια, ο υποκατώτατος μισθός (για τους νέους κάτω των 25 ετών) θα διατηρηθεί, καθώς δεν αναφέρεται τίποτα το διαφορετικό.


 

Αντικειμενικές τιμές με ταξικό πρόσημο


Με το γνωστό τους θράσος και ακολουθώντας την τακτική «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», οι συριζαίοι έβγαλαν και γλώσσα μόλις δημοσιοποιήθηκε η ΚΥΑ με τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Ο Τσακαλώτος ζήτησε να του δώσουν και συγχαρητήρια, επειδή –για μια φορά ακόμα- διέψευσε τις Κασσάνδρες! Η δε Παπανάτσιου δήλωσε… «δικαιωμένη σε μεγάλο βαθμό», διότι «έχει αδιαμφισβήτητα επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή προσαρμογή, προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες επιπτώσεις στο φόρο και να πετύχουμε την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας» και με θράσος κατέληξε: «Αρα, ούτε εδώ υπάρχουν δράκοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι»!

Μετά άρχισε ο βομβαρδισμός με τα νούμερα: τόσα φυσικά πρόσωπα θα έχουν μείωση (το 23% του συνόλου), τόσα θα έχουν αύξηση από 1 έως 50 ευρώ, τόσα θα έχουν αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, τόσα θα έχουν αύξηση πάνω από 200 ευρώ και πάει λέγοντας.

Εννοείται πως δεν πρέπει να δίνουμε καμιά βάση σε στατιστικά στοιχεία που δεν αποδεικνύονται, αλλά αποτελούν απλά ισχυρισμούς των υπουργών. Οι άνθρωποι έχουν αποδείξει ότι είναι επαγγελματίες ψεύτες, δεν πρέπει λοιπόν να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι λένε ψέματα και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον ΕΝΦΙΑ με τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές ζώνης.

Αν είχαν λίγη τσίπα, δε θα μιλούσαν. Θα κατέβαζαν ντροπιασμένοι το κεφάλι και θα έλεγαν εκείνα που έλεγαν παλιότερα: «αναγκαστήκαμε», «δεν ήταν δική μας επιλογή, αλλά της τρόικας» κτλ. Αυτά τα… ηρωικά και πένθιμα, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον υπερασπίζονται τη μνημονιακή πολιτική. Την έχουν υιοθετήσει. Αυτοί που χαρακτήριζαν τον ΕΝΦΙΑ «κανιβαλικό φόρο», αυτοί που διαβεβαίωναν ότι ο «ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται, θα καταργηθεί» (Τσίπρας), προχωρούν σε αυξήσεις για τις ιδιοκτησίες στις λαϊκές περιοχές και από πάνω βγάζουν και γλώσσα!

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δε λένε ψέματα (πράγμα που αποκλείεται), ποιους περιλαμβάνει το 23% που –σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις- θα πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ και ποιους περιλαμβάνει το 15% που –πάντα σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις- θα πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ; Μια ματιά στους πίνακες με τις μεταβολές στις αντικειμενικές τιμές δεν αφήνει αμφιβολία για την επιλογή τους που είναι καθαρά ταξική (υπέρ της μπουρζουαζίας και σε βάρος του λαού). Διατηρούν αυτόν τον κεφαλικό φόρο και ταυτόχρονα τον αλλάζουν ώστε να πληρώνουν λιγότερο οι πλούσιοι και περισσότερο οι φτωχοί και τα μεσαία στρώματα.

Η λογική του ΕΝΦΙΑ είναι έτσι κι αλλιώς στυγνά ταξική, δεδομένου ότι στην Ελλάδα –σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες- μεγάλο μέρος των εργατικών νοικοκυριών διαθέτει ιδιόκτητη στέγη. Ξεκινώντας απ’ αυτό το δεδομένο, λοιπόν, έβαλαν φόρο στην ακίνητη ιδιοκτησία. Είναι άλλο πράγμα, όμως, να φορολογείς το διαμέρισμα των 70-80 τμ, στο οποίο κατοικεί μια τετραμελής εργατική οικογένεια, και άλλο να φορολογείς την ιδιοκτησία ενός αστού, που έχει μια βίλα στα βόρεια προάστεια, ένα διαμέρισμα στο Κ(ω)λωνάκι, μια εξοχική βίλα στην Αράχωβα κι άλλη μια στη Σαντορίνη. Ο ένας έχει ένα σπίτι για να ζει κι ο άλλος έχει βίλες για να παρασιτεί.

Με το νέο πίνακα αντικειμενικών αξιών, λοιπόν, αυτός ο ταξικός φόρος έγινε ακόμα πιο ταξικός, αφού αύξησαν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατώτερων τιμών ζώνης στις λαϊκές περιοχές και ταυτόχρονα μείωσαν τις ανώτερες τιμές ζώνης στις πλούσιες περιοχές. Μερικά παραδείγματα φτάνουν για να πειστεί ο καθένας.

ΛΑΪΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - ΚΑΤΩΤΕΡΗ

Πέραμα: από 600 σε 750 ευρώ
Δραπετσώνα: από 700 σε 750 ευρώ
Κερατσίνι: από 700 σε 800 ευρώ
Αγία Βαρβάρα: από 700 σε 800 ευρώ
Περιστέρι: από 750 σε 800 ευρώ
Καματερό: από 750 σε 800 ευρώ
Ιλιον: από 750 σε 850 ευρώ

ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΑΝΩΤΕΡΗ

Εκάλη: από 4.550 σε 3.850 ευρώ
Κηφισιά: από 4.000 σε 3.500 ευρώ
Ν. Ερυθραία: από 3.450 σε 2.950 ευρώ
Φιλοθέη: από 5.250 σε 4.700 ευρώ
Ψυχικό: από 6.250 σε 4.200 ευρώ
Γλυφάδα: από 4.600 σε 4.450 ευρώ
Βάρη: από 4.050 σε 3.050 ευρώ

Επειδή με τις αλλαγές αυτές η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες κατοικιών στις λαϊκές περιοχές θα ήταν πολύ μεγάλη και θα μάζευαν ΕΝΦΙΑ περισσότερο από τον προκαθορισμένο στόχο, έκαναν την τελευταία στιγμή κάποια μερεμέτια στο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε η επιβάρυνση να συγκρατηθεί. Η ταξική ουσία, όμως, δεν αλλάζει. Απάλλαξαν από ένα ποσοστό του ΕΝΦΙΑ τους πλούσιους και το φόρτωσαν στους φτωχούς.

Οι αντικειμενικές τιμές, όμως, πέραν του ΕΝΦΙΑ επηρεάζουν μια σειρά άλλους φόρους, όπως ο φόρος μεταβίβασης και κληρονομιάς και ο ΦΠΑ στην πώληση (24%), καθώς και τα δημοτικά τέλη. Ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί αμέσως με τις νέες αντικειμενικές τιμές, ενώ για τους άλλους φόρους οι νέες τιμές θα ισχύσουν από 1.1.2019 (όφελος θα έχουν μόνο όσοι βρίσκονται σε διαδικασία αγοραπωλησίας, που θα σπεύσουν να την ολοκληρώσουν – για τις μελλοντικές αγοραπωλησίες μια εξάμηνη παράταση δε σημαίνει τίποτα). Με περίσσειο θράσος, οι υπουργοί είπαν ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων, που άμα θέλουν εφαρμόζουν τις νέες τιμές και άμα θέλουν κρατούν τις παλιές! Λες και υπάρχει περίπτωση να μην εκμεταλλευτούν οι Δήμοι την ευκαιρία να ελαφρώσουν τους πλούσιους και να επιβαρύνουν τους φτωχούς.

 http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/30925.%CE%9C%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 16 ΙΟΥΝΗ
Σάββατο 16 Ιουνίου 2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου