Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

(Αυτός είναι ο Χ. Καραμάνος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής. Αυτός θέλει τη Διαχείριση Απορριμμάτων! Και γι αυτό οι ανυπότακτες φωνές καταστέλονται παντί τρόπω, "σύντροφοι" του ΜΕΤΑ)! Αττικής "Καραμάνος, Παππάς και Τσίπρας ΟΕ"

"Καραμάνος, Παππάς και Τσίπρας ΟΕ"
Σε εταιρεία που συνεστήθη το 2007 και λύθηκε το 2015 με επωνυμία "Χ. Καραμάνος –Ν. Παππάς – Α. Τσίπρας Ο.Ε" και διακριτικό τίτλο "Αγνάντι ΟΕ” μετείχαν, σύμφωνα με "Τα Νέα", ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και Ο Χρήστος Καραμάνος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Α. Τσίπρας μεταβίβασε το μερίδιό του στην αδερφή του στις αρχές του 2010, λίγο αφότου εξελέγη βουλευτής –ωστόσο η συμμετοχή του δεν εμφανίζεται στο δημοσιοποιημένο πόθεν έσχες του. Ο κ. Παππάς παρέμεινε και μετά την μετακόμισή του στο Μαξίμου. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η εταιρεία φέρεται να έχει αποκτήσει ακίνητο στη Σέριφο.
Αναλυτικά, στο δημοσίευμά τους "Τα Νέα" αναφέρουν:
Παραλείψεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργού πιστοποιούν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους "Τα Νέα". Σύμφωνα με αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δηλώσει ούτε τη συμμετοχή του σε μια ομόρρυθμη εταιρεία που είχε ιδρύσει από κοινού με τον Νίκο Παππά και άλλο ένα, αυτοδιοικητικό, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το 2007, ούτε το χρηματικό ποσό που εισέπραξε από την αδελφή του, όταν της μεταβίβασε το μερίδιό του τον Ιανουάριο του 2010, ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής τρεις μήνες νωρίτερα.
Ο συνεταιρισμός των τριών
Ήταν Ιούνιος του 2007. Τρεις φίλοι, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καραμάνος αποφασίζουν να ιδρύσουν συνεταιρικά μια τεχνική εταιρεία. Ο πρώτος και ο τρίτος είναι πολιτικοί μηχανικοί. Ο Παππάς δεν έχει επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο και εκείνη την εποχή φέρεται ότι ζει στη Βρετανία. Εντάσσεται ωστόσο στο σχήμα, καταβάλλοντας, σύμφωνα με το καταστατικό, τα 33.000 ευρώ που του αναλογούν, ως το μερίδιο του αρχικού κεφαλαίου, που ανερχόταν στα 99.000 ευρώ.
Η εταιρεία βαπτίζεται "Αγνάντι ΟΕ" και αλλάζει σύνθεση στις αρχές του 2010. Ο Αλέξης Τσίπρας -που κατά την ίδρυσή της είχε μόλις εμφανιστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Συνασπισμού στον δήμο Αθηναίων- μεταβιβάζει το μερίδιό του λίγο μετά τις εκλογές του 2009, οπότε και εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Ως αγοράστρια του μεριδίου εμφανίζεται η αδελφή του, Ζαννέτ. Ο άλλοι δύο συνέταιροι παραμένουν στο σχήμα μέχρι τη λύση της "Αγνάντι" το 2015 - όταν πια ο Παππάς είναι ήδη βουλευτής και υπουργός και ο Καραμάνος έχει από τον Ιούνιο του 2014 εκλεγεί στο Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής και υπηρετεί ως αντιπεριφερειάρχης Οικοδομικών υπό τη Ρένα Δούρου.
Το οικόπεδο στη Σέριφο
Σύμφωνα με το κατασταικό της εταιρείας, σκοπός της είναι η "κατασκευή οικοδομών ανηκόντων στην εταιρεία ή σε τρίτους", καθώς και η "ανάληψη κάθε είδους εργολαβιών και κάθε είδους έργου, δημοσίου ή ιδιωτικού". Πράγματι, λίγες ημέρες μετά την ίδρυσή της, το καλοκαίρι του 2007, η "Αγνάντι ΟΕ" προέβη σε αγορά άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου εμβαδού 6.055 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Ψηλός Γκρεμνός ή Γιαλούδι της Σερίφου. Το ακίνητο αγοράστηκε αντί 40.000 ευρώ.
Στη δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλε ο Τσίπρας το 2010 δεν υπάρχει εγγραφή σχετική με τη συμμετοχή του στην εταιρεία. Σύμφωνα με τον νόμο, η δήλωση έπρεπε να περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι την 31/12/2009, άρα και τη σχέση του με την "Αγνάντι ΟΕ", η οποία λύνεται στις 11 Ιανουαρίου 2010.
Παράλειψη -και μάλιστα διπλή- υπάρχει και στο πόθεν έσχες της επόμενης χρονιάς, που υποβλήθηκε το 2011 και αφορά το οικονομικό έτος 2010. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δήλωσε τη μεταβίβαση του εταιρικού του μεριδίου, ούτε το ποσό των 33.000 ευρώ που, σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό, η Ζαννέτ Τσίπρα "κατέβαλε σε μετρητά στον πωλητή" αδελφό της, προκειμένου να αποκτήσει το 1/3 της "Αγνάντι". Εκείνη τη χρονιά ο Τσίπρας δηλώνει μόνο το ακίνητο 114 τ.μ. στην Κυψέλη στο οποίο διαμένει.
Το στοιχείο που καθιστά αξιοσημείωτη την παράλειψη είναι ότι έτσι δεν φαίνεται το ακίνητο της Σερίφου που είχε αγοραστεί το 2007. Νομικοί κύκλοι εξηγούσαν στα "Νέα" ότι η μη δήλωση της εταιρείας την καθιστά έτσι όχημα κτήσης άλλου, μείζονος περιουσιακού στοιχείου -του οικοπέδου των 6 στρεμμάτων. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για δηλώσεις ετών για τα οποία ο έλεγχος έχει περαιωθεί, οπότε, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται διορθωτική δήλωση.
Η λύση
Η "Αγνάντι ΟΕ" συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 -δώδεκα μήνες αφότου ο Τσίπρας είχε έρθει στην εξουσία. Ο Τσίπρας και ο Παππάς είναι πια στο Μαξίμου. Ο πρώτος δεν είναι πια εταίρος, αλλά ο δεύτερος παραμένει ως το τέλος της χρονιάς. Τότε και οι τρεις εταίροι (Παππάς, Καραμάνος και Ζαννέτ Τσίπρα) αποφασίζουν τη λύση της.
Είναι άγνωστο αν ο Νίκος Παππάς, που στο μεταξύ έχει εκλεγεί βουλευτής και διοριστεί υπουργός, έχει συμπεριλάβει στη δική του δήλωση την εταιρική του συμμετοχή. Τα πόθεν έσχες για τις δύο τελευταίες χρονιές δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα. Εκείνο πάντως που προκύπτει και από το ιδιωτικό συμφωνητικό για τη λύση της εταιρείας είναι ότι το οικόπεδο της Σερίφου ήταν ακόμη στην κυριότητά της. Η "Αγνάντι" βρίσκεται τώρα υπό εκκαθάριση, με εκκαθαριστές τους ίδιους τους εταίρους της. Οπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο συμφωνητικό, οι τρεις "ενεργούντες από κοινού, θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εκκαθάριση της εταιρείας (...) και στη διανομή της απομένουσας εταιρικής περιουσίας μεταξύ τους κατά την αναλογία της συμμετοχής τους στο εταιρικό κεφάλαιο και την εταιρική περιουσία, ήτοι κατά το 1/3 στον καθένα των εταίρων, περιλαμβανομένου και του ακινήτου της εταιρείας".
Η απάντηση του Μαξίμου 
"Άνθρακες ο θησαυρός. Στις δηλώσεις 'πόθεν έσχες' του ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας" αναφέρει το Μαξίμου απαντώντας στο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ. 
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής: 
"Η παρακμή μιας ιστορικής εφημερίδας"
Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία. Την ημέρα που όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναδεικνύουν την αποκάλυψη των Panama Papers, τα "Νέα" δημοσιεύουν μια νέα ακόμη πιο τρομακτική αποκάλυψη.
Ο Πρωθυπουργός το 2007 πριν ακόμη αναλάβει Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε το θράσος να ζει από την επαγγελματική του δραστηριότητα και όχι από δωρεές μεγάλων εταιριών-προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου. Και ακόμη χειρότερα, πριν την κρίση σχεδίαζε να επενδύσει …στη Σέριφο!
Τί να πει κανείς; Έτσι είναι η ζωή!
Άλλοι στις Παρθένες Νήσους και άλλοι στη Σέριφο!
ΥΓ1: Η τρομακτική αποκάλυψη των "Νέων" έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη. Προηγήθηκε το ίδιο ακριβώς δημοσίευμα (πού αλλού;) στο "Πρώτο Θέμα" το 2009 (9/8) και στα "Παραπολιτικά" το 2012 (22/9).
ΥΓ2: Άνθρακες ο θησαυρός. Στις δηλώσεις "πόθεν έσχες" του ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας.
Τι απαντούν τα Νέα στο Μαξίμου
Την σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η εφημερίδα τα Νέα απαντώντας στην ανακοίνωση του Μαξίμου επιμένοντας ότι η επίμαχη εταιρεία δεν έχει στο Πόθεν Έσχες του 2010 του κ. Τσίπρα δημοσιεύοντας μάλιστα το σχετικό έγγραφο.
Αναλυτικά τα Νέα στο νεώτερο δημοσίευμά τους αναφέρουν:
"Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες του 2010 έχουν δημοσιοποιηθεί και κρατηθεί από τη Βουλή που, σε ηλεκτρονική μορφή, τις είχε δώσει τότε σε όλα τα ΜΜΕ.
 
ΤΑ ΝΕΑ αναρτούν τη δήλωση του 2010 για ενημέρωση της κοινής γνώμης και αποκατάσταση της αλήθειας καθώς προκύπτει σαφώς ότι δεν έχει δηλωθεί η εταιρεία στο Πόθεν Έσχες του 2010 του κ.Τσίπρα.
 
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εκποίηση του εταιρικού μεριδίου από πλευράς του νυν Πρωθυπουργού, η οποία έγινε τον Ιανουάριο του 2010, δεν αναγράφεται στη δήλωση Πόθεν Έσχες του 2011 που είναι επίσης δημοσιοποιημένη.  
 
Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν ή μάλλον πολλαπλασιάζονται.
Πατήστε εδώ στη δήλωση για να δείτε τα έγγραφα "πόθεν έσχες" των ετών 2010 και 2011."


Ανταπάντηση Μαξίμου: Όταν τα Νέα διαψεύδουν τα Νέα

Το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε με νέα ανακοίνωση στην οποία επισυνάπτει παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας με τις δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών, όπου καταγράφεται η επίμαχη εταιρεία του κ. Τσίπρα

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος των "Νέων" σχετικά με την υποτιθέμενη απόκρυψη συμμετοχής σε ομόρρυθμη εταιρία του Αλέξη Τσίπρα από τη δήλωση "πόθεν  έσχες", παραθέτουμε δημοσίευμα των Νέων από τις 20/9/2010* στο οποίο τα "Νέα" αναφέρουν για τον Αλέξη Τσίπρα:
"Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε το 2008 εισοδήματα 21.588 ευρώ. Δηλώνει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 114 τ.μ. στην Αθήνα που απέκτησε με γονική παροχή το 1996 και κάτοχος μηχανής 650 κ.ε. που απέκτησε τα 2007 με αγορά έναντι 7.300 ευρώ. Για το 2008 δηλώνει καταθέσεις 2.949 ευρώ στην Άλφα και μέτοχος σε ομόρρυθμη εταιρεία που ξεκίνησε το 2007 με κεφάλαιο εισφοράς 33.000 ευρώ. Ωστόσο δηλώνει ότι έχει αποχωρήσει πλέον από αυτή την εταιρεία."
ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας να δώσει στη δημοσιότητα τις δηλώσεις των ετών 2009 και 2010
Να δώσει στη δημοσιότητα επίσημα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ετών 2009 και 2010 καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία μετά τις "τις σημερινές αποκαλύψεις, που αφορούν σε εταιρεία που είχαν ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, ο Υπουργός Επικρατείας  κ. Ν. Παππάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Χ. Καραμάνος", όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
"Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα ο κ. Τσίπρας έχει την αυτονόητη υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα επίσημα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ετών 2009 και 2010, προκειμένου να φανεί πραγματικά αν είχε δηλώσει τη συμμετοχή του στην εταιρία "ΑΓΝΑΝΤΙ Ο.Ε.”, καθώς και το αντίτιμο της μεταβίβασης", αναφέρει η ΝΔ.
http://www.capital.gr/story/3116855

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου