Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ Κ. ΤΣΙΠΡΑ, ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;

(Παρ. 19/8/16 – 17:50)
Του ΜΑΝΟΛΗ ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗ*
Στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα, «θύμα της γοητείας» της καςΜέρκελ, έχουμε νεοφιλελεύθερη ατζέντα και πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις των ξένων δανειστών, ενώ ηγερμανοκρατούμενη Ευρώπη απαιτεί «μεταρρυθμίσεις» προς όφελος της, και ζητά «γη και ύδωρ» από το φτωχή, υπερχρεωμένη Ελλάδα. Οι δανειστές, τα θέλουν όλα: οικόπεδα «φιλέτα», «πρώην» κραταιές δημόσιες επιχειρήσεις, έλεγχο της κρατικής μηχανής, “deals” προς όφελος των ξένων εταιριών. Οι ντόπιοι διαχειριστές,, εκποιούν, κυριολεκτικά, τα πάντα έναντι πινακίου φακής, σε ξένους μεγάλους δημόσιους και ιδιωτικούς ομίλους, όπως, μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις στο τομέα της ενέργειας, των δημοσίων αγαθών όπως το νερό, στις μεταφορές, - αεροδρόμια, σιδηρόδρομος, λιμάνια -, στη διαχείριση των σκουπιδιών και οπουδήποτε, οι δανειστές, μπορούν να «οσμισθούν» κέρδος για τις επιχειρήσεις τους, όπως εκποιήσεις δημόσιας γης, προώθηση «επενδύσεων» σε τουρισμό, ΑΠΕ, αξιοποίηση ορυκτών πόρων, όπως, εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου, χρυσού, και υδρογονανθράκων με ληστρικές συμβάσεις, ελάχιστο ή μηδενικό δημόσιο όφελος και τεράστια ζημιά στο περιβάλλον σε φυσικά οικοσυστήματα και σε προστατευόμενες περιοχές natura κλπ. Οδηγείται η χώρα, παρά την πολυαναμενόμενη «ανάπτυξη» που θα εξαγγείλει άλλος ένας πρωθυπουργός, σε μισθούς Βαλκανίων, σε εργασιακό μεσαίωνα, έχουμετην μεγαλύτερη ανεργία ανεπτυγμένης χώρας στο κόσμο, καλλιεργούν την ξενοφοβία και τορατσισμό. Οι ελαστικές μορφές εργασίας κυριαρχούν, πια, και υπόσχονται στη μορφωμένη νεολαία μας, σε βάθος χρόνου, απασχόληση με αμοιβές από 300 – 800 ευρώ, και σύνταξη 500 ευρώ, στα 70 έτη. Δηλαδή, η σημερινή κατάσταση, θα αποτελεί «όνειρο θερινής νύχτας» για τη νεολαία μας.

Με απλοϊκή ρητορική, και επιχειρηματολογία «τύπου Λεβέντη» προωθείται και «πλασάρεται» στη κοινή γνώμη ως σοφή επιλογή η πλήρης ταύτιση - υποταγή στην Γερμανία με ταύτιση και υποστήριξη των θέσεων της, όπως συμβαίνει, σήμερα, στο μεταναστευτικό και τη στάση της Τουρκίας. Χαρακτηριστικές φιγούρες της κυβέρνησης, με τη πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού, υπουργοί αλαζόνες, «αριστερά»νεοφιλελεύθεροι, «χαλαρά» άπραγοι, «τσάμπα μάγκες», ανεπαρκείς και χωρίς έμπνευση για τον τομέα ευθύνης τους, και βουλευτές «κράχτες», γραφικοί, «ποιητές» και λάτρεις των ΜΜΕ. Η «καθεστωτική» νοοτροπία είναι έμφυτη σε όλες τις δράσεις της κυβέρνησης, όπως στην δανειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών ή στη διατύπωση «θετικής» κριτικής για τις ικανότητες του πρωθυπουργού, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Τα παραπάνω, επισκιάζουν τα όποια στελέχη που συνεχίζουν να είναι ιδεολόγοι, εργατικοί, σεμνοί, συνεπείς και ίσως αποτελεσματικοί..
Στη χώρα μας χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο, υπεράσπισης της εθνικής μας αξιοπρέπειας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας ενάντια στη λεηλάτηση της δημόσιας περιουσίας, και να διεκδικήσουμε, με λαϊκούς αγώνες, όπως κάναμε πολλές φόρες στο παρελθόν ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Χρειαζόμαστε, άμεσα να προχωρήσουμε σε μια παραγωγική ανασυγκρότησημε μοχλό τις δημόσιες επιχειρήσεις, την επανίδρυση του κράτους, τις τομές στη φορολογία εισοδήματος & κεφαλαίου, τη σταδιακή επανίδρυση του «κράτους πρόνοιας», με ριζικές αλλαγές σε υγεία, παιδεία, αυτοδιοίκηση κλπ. Στη χώρα μας, είναι επιτακτική ανάγκη, η σθεναρή αντίδραση –αντίσταση – σύγκρουση με τις πολιτικές της Ε.Ε. και των ξένων δανειστών μας που δρουν ως «πιράνχας» και λεηλατούν κάθε παραγωγικό πλούτο της χώρας. Παράλληλα, απαιτείται, η προώθησημεγάλων μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας, της χώρας και του λαού μας, η ειρηνική μεταρρύθμιση θεσμών και δομών του κράτους. Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται να ξανάρθει το χαμόγελο στα χείλη μας, η ελπίδα και η πίστη στη καρδιά μας, ότι μια νέα πορεία είναι εφικτή.
*Μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Πολυτεχνείου Κρήτης, ΜΔΕ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Υπ. Διδάκτορας Πολυτεχνείου Κρήτης
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25061:ntountounakis-tsipras&catid=81:kivernisi&Itemid=198


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου