Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Συνδικάτα: «Αν θέλει ο Κατρούγκαλος να μας καταργήσει, να το πει ευθέως»

Συνδικάτα: «Αν θέλει ο Κατρούγκαλος να μας καταργήσει, να το πει ευθέως»


Της Άντζελας Πεΐτση

Την άμεση και σκληρή αντίδραση των συνδικαλιστών προκάλεσε η δήλωση του Υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, πως «τα συνδικάτα θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται». Τα προεδρεία των συνδικαλιστικών οργάνων, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr λένε χαρακτηριστικά «πως αν θέλει ο κ. Κατρούγκαλος να μας καταργήσει να το πει ευθέως και όχι δια της πλαγίας οδού». Το zougla.gr κατέγραψε τις θέσεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της ΔΑΚΕ και του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, δημοσιεύει και το πλήρες κείμενο, εξέδωσε η ΓΣΕΕ με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας.
ΕΚΘ
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης δήλωσε: «Ο κ. Κατρούγκαλος ανακοινώνει πως θα καταργήσει τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, η οποία πρόεκυπτε μέσα από την εισφορά των εργαζομένων στην παλιά Εργατική Εστία που έχει μεταφερθεί στον ΟΑΕΔ. Ανακοινώνει δηλαδή, πως θα καταργήσει χρήματα για τα οποία δεν έχει καμία ευθύνη ο ίδιος. Οι εισφορές των εργαζομένων είναι αυτές που συντηρούν τα συνδικάτα. Από τις εισφορές που εισπράττει το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ μόνον 15 εκατ. ευρώ πηγαίνουν για τη λειτουργία των συνδικάτων από ένα σύνολο 332.000.000 εκατ. ευρώ που εισπράττονται και τα οποία τελικά πηγαίνουν για τις συντάξεις και ΟΧΙ για τους σκοπούς για τους οποίους εισπράττονται από τους εργαζόμενους. Δεν πρόκειται για κυβερνητικό πόρο «αυτό» που δίνεται από την παλιά Εργατική Εστία και σήμερα από τον ΟΑΕΔ στα συνδικάτα. Άρα, αν ο κ. Κατρούγκαλος θέλει να καταργήσει τα συνδικάτα, δηλαδή, να τα διαλύσει κυριολεκτικά, να βγει ευθέως και να το πει. Ένας Υπουργός –που υπενθυμίζω- πως μέχρι λίγο καιρό, ήταν νομικός σύμβουλος πολλών συνδικάτων κι έχει «φάει ψωμί» από την επαγγελματική του σχέση με τα συνδικάτα». 

ΔΑΚΕ
Ο Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπούσας υπογράμμισε: «Είναι χρήματα των εργαζομένων. Δεν είναι σε καμία περίπτωση λεφτά του κράτους. Αποτελούν αποκλειστικά και μόνον χρήματα των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα ποσοστό που κρατούταν μέσω της πρώην Εργατικής Εστίας και σήμερα τις αρμοδιότητες της, τις έχει ο ΟΑΕΔ. Ο,τιδήποτε άλλο ας το αφήσει κατά μέρος ο κ. Κατρούγκαλος. Ο συνδικαλισμός είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας και καλά θα κάνει να τον σέβεται. Πρέπει να γίνει κατανοητό, πως δεν πρόκειται για χρήματα του κράτους αλλά για χρήματα των εργαζομένων. Πρόκειται για χτύπημα κάτω από τη μέση για το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτά τα χρήματα – επίσης πρέπει να το μάθει ο κόσμος- χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτούνται οι συντάξεις του ΙΚΑ. Απεναντίας, λοιπόν, το κράτος «καταχράζεται» τα χρήματα των εργαζομένων. 

ΠΑΜΕ
Το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Στολτίδης, τόνισε: «Η κυβέρνηση δια του κ. Κατρούγκαλου προχωράει ένα βήμα παραπέρα που δεν είναι άλλο από την κατάργηση και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση δια στόματος κ. Κατρούγκαλου, επιχειρεί να ξεμπερδεύει με τη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 

Τα χρήματα έτσι κι αλλιώς είναι από την πλευρά των εργαζομένων για τη λειτουργία των συλλογικών τους οργάνων. Το ό,τι βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης και μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τη χρηματοδότηση για να παύσει τις δραστηριότητες τους, σ’ αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι».ΓΣΕΕ: «Στα ψεύδη της Κυβέρνησης που δεν έχουν τελειωμό εμείς απαντάμε με αλήθειες και στοιχεία»

 Η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε: «Οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλου, στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Real News σχετικά με τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, είναι ξεκάθαρο ότι εντάσσονται στην επιχείρηση κατασυκοφάντησης του συνδικαλιστικού κινήματος από την Κυβέρνηση, φαινόμενο σύνηθες τα τελευταία 7 χρόνια πριν από κάθε απορρυθμιστική ενέργεια.

Το θέμα της εύρυθμης οικονομικής λειτουργίας όλων των πυλώνων της δημοκρατίας, αποτέλεσε βασική προτεραιότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Με την ψήφιση του πλέον ιστορικού και εμβληματικού μεταπολιτευτικού νομοθετήματος, δηλαδή του Ν.1264/1982 και σωρεία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν, το συνδικαλιστικό κίνημα εκδημοκρατίστηκε, ανεξαρτητοποιήθηκε και απέκτησε λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια». Και υπογράμμισε: 

«Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την απόδοση βάσει παραστατικών μόνο των εξόδων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα (στέγαση, νερό, φως, τηλέφωνο), τη γραμματειακή τους υποστήριξη με αυστηρές προϋποθέσεις αριθμού μελών και ύψους αποδοχών, την κάλυψη μέρους των εξόδων από τις εκλογικές διαδικασίες. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων προς τον πρ. Οργανισμό Εργατικής Εστίας, που βίαια καταργήθηκε από τις προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις και δεν αποκαταστάθηκε από την παρούσα, ενώ όλη του η ακίνητη και κινητή περιουσία (αποθεματικά) πέρασε στον ΟΑΕΔ. Τα χρήματα αυτά δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το ΙΚΑ (και όχι ο ΟΑΕΔ όπως λέει ο κ. Υπουργός) τα παρακρατά και δεν τα αποδίδει ως οφείλει στον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή των Κοινωνικών Πολιτικών. Γι' αυτά τα χρήματα, γι' αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ που παρακρατήθηκαν από τις εισφορές των εργαζομένων και δεν αποδόθηκαν, θα αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η αλήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Όποιος λοιπόν δεν σέβεται τα συνδικάτα, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, τότε εκείνος είναι που υπονομεύει την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους και επιδιώκει χειραγώγησή τους. Η δε προσπάθεια της Κυβέρνησης να εκβιάσει με οικονομική ασφυξία το συνδικαλιστικό κίνημα, θυμίζει περισσότερο άλλες εποχές και άλλες «δημοκρατίες»... στις οποίες δεν υπήρχαν «ανεξάρτητα» ή «αυτόνομα» συνδικάτα...»

«Απαιτούμε από τον κ. Υπουργό», παρατηρεί η Συνομοσπονδία, «να μην παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα της Γενεύης το 2014 με την παρουσία του Υπουργείου Εργασίας, τα οποία αποτελούν τη βάση της πρόσφατης συμφωνίας, που ο ίδιος χαιρέτισε και δήλωσε ότι θα σεβαστεί, στα οποία γίνεται ρητή αναφορά στη διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής πόρων προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η συμφωνία είναι συγκεκριμένη και δεν ενδείκνυται για χρήση «à la carte», ανάλογα την σκοπιμότητα που πρέπει να εξυπηρετηθεί κάθε φορά και κυρίως για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τη φορολογική επιδρομή, τις μειώσεις των συντάξεων και την επικείμενη λαίλαπα των μνημονιακών της δεσμεύσεων για τις «βέλτιστες απορρυθμίσεις» στις ομαδικές απολύσεις, στις συλλογικές συμβάσεις, στην προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων και στην απεργία».


http://www.zougla.gr/politiki/article/sindikata-an-8eli-o-katrougalos-na-mas-katargisi-na-to-pi-ef8eos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου