Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

(Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και ξεζουμίζει τον λαό)! Φοροκαταιγίδα 30 δις ευρώ

Φοροκαταιγίδα  30 δις ευρώ

Του Κώστα Ιερίδη

Ποσό που αγγίζει τα 30 δις ευρώ -εάν συνυπολογιστούν οι επιβαρύνσεις και του μήνα Ιουλίου- θα κληθούν έως τα τέλη του 2016 - αρχές του 2017 να πληρώσουν περίπου 7,3 εκατ. φορολογούμενοι. Πώς διαμορφώνεται ο λογαριασμός της φοροκαταιγίδας τους επόμενους μήνες;
Aπό τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς και το τέλος 5% στους λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών​
- Τέλη Ιουλίου ολοκληρώθηκε η προθεσμία για την εξόφληση της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015. Η δεύτερη δόση πρέπει να καταβληθεί έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.300.000 νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν ποσά φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους άνω του 1,8 δις ευρώ. Επιπλέον, απομένουν ακόμη 5-6 μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος για πάνω από 250.000 νομικά πρόσωπα που θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

- Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν την πρώτη δόση τουΕΝΦΙΑ, με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxisnet να εκκρεμεί. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο.
Στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2016 πάνω από 5.000.000 κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2017- Έως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ (660 εκατ. ευρώ). Τον ίδιο μήνα οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Έτσι, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2016 κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06 - 0,07 ευρώ το λίτρο. Επίσης, τον Οκτώβριο θα τεθεί σε ισχύ ο αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ουσιαστικά, επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας, το οποίο θα αυξηθεί κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο. Οι αγρότες, κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους, θα καταβάλλουν πλέον τον ΕΦΚ των 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης, χωρίς να δικαιούνται καμία επιστροφή φόρου εκ των υστέρων. Η διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης θα εξαλειφθεί και θα πάψει πλέον να καταβάλλεται εκ των υστέρων ως επιστροφή φόρου.

- Τον Νοέμβριο θα καταβληθεί η 3η δόση του φόρου εισοδήματος, όπως και η τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ.

- Στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2016 πάνω από 5.000.000 κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2017. Το συνολικό ποσό που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υπερβαίνει το 1 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς και τοτέλος 5% στους λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών.


http://www.zougla.gr/money/article/varis-o-logariasmos-ton-foron

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου