Είναι εξευτελιστικά για τον ελληνα πρωθυπουργό τα όσα είπε γ’ αυτόν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη του στο γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ,ARTE. Στο πλαίσιο εκπομπής για την ελληνική οικονομική κρίση και τα Μνημόνια. «Από την πρώτη μέρα [σ.σ: ο Αλέξης Τσίπρας] διαισθανόταν ότι σε πολλά σημεία θα έπρεπε να κάνει τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί στους Έλληνες ψηφοφόρους. Αυτό του δημιουργούσε ένα μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνέχισε λέγοντας:
«Ποτέ δεν κατάλαβα τη στρατηγική της Ελλάδας. Έπειτα απ” όσα ζήσαμε πιστεύω ειλικρινά πως η Ελλάδα δεν είχε πραγματική στρατηγική. Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με τη μέρα… Ο κ. Τσίπρας διαπραγματευόταν με τους συναδέλφους του στην Ευρώπη όπως είχαν τη συνήθεια να κάνουν στο εσωτερικό του κόμματός τους, που δεν είναι κόμμα! Δεν θα πω «ήταν ερασιτέχνες», αλλά δεν ήταν πολύ επαγγελματίες».
Την ίδια γνώμη έχει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πιστεύω ότι ο Τσίπρας γνώριζε πως η υπόσχεση που έδινε στους Έλληνες για παραμονή στο ευρώ χωρίς την εφαρμογή του προγράμματος [σ.σ: λιτότητας] δεν ήταν πραγματοποιήσιμη», δήλωσε και ο Σόιμπλε στην ίδια εκπομπή του καναλιού ARTE.
«Δεν είναι και επαναστάτες» οι του ΣΥΡΙΖΑ!
Στην εκπομπή αυτή μίλησε και ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών στην Κομισιόν. Θεωρητικά μιλώντας, ο Μοσκοβισί είναι ανώτερος του Σόιμπλε, αλλά αυτό ούτε ως αστείο δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Όλοι οι Γάλλοι κάνουν ό,τι τους διατάξει το Βερολίνο!
«Πιστεύω ότι όσοι απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διεφθαρμένοι, όπως μπορεί να είναι άλλοι. Δεν είναι διεφθαρμένοι, αλλά δεν είναι και επαναστάτες!» δήλωσε ο Μοσκοβισί, νομίζοντας προφανώς ότι όσα λέει συνιστούν… κομπλιμέντο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε, βέβαια να ομολογήσουμε ότι έχει απόλυτο δίκιο ο Γάλλος. Οι ηγέτες του κυβερνώντας κόμματος δεν είναι ούτε διεφθαρμένοι ούτε επαναστάτες
«Πιστεύω ότι όσοι απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διεφθαρμένοι, όπως μπορεί να είναι άλλοι. Δεν είναι διεφθαρμένοι, αλλά δεν είναι και επαναστάτες!» δήλωσε ο Μοσκοβισί, νομίζοντας προφανώς ότι όσα λέει συνιστούν… κομπλιμέντο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε, βέβαια να ομολογήσουμε ότι έχει απόλυτο δίκιο ο Γάλλος. Οι ηγέτες του κυβερνώντας κόμματος δεν είναι ούτε διεφθαρμένοι ούτε επαναστάτες
Όσο για τον ρόλο του Σόιμπλε, αυτόν τον ανέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφο της εφημερίδας Real News, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Σόιμπλε είναι ο κυρίαρχος της Ευρωομάδας (Eurogroup), η οποία με τη σειρά της είναι το όργανο το οποίο, αν και ανύπαρκτο ως προς το ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνει όλες τις αποφάσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη της Ευρωζώνης και, βέβαια, της Ελλάδας… Το ότι τελικά ο Σόιμπλε υπερίσχυσε ακόμη και απέναντι στο ΔΝΤ και στον πρόεδρο της ΕΚΤ που είχαν αντίθετη άποψη -για να μην αναφερθώ στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών ή στον Πιερ Μοσκοβισί, οι οποίοι διαθέτουν σχεδόν μηδενική επιρροή στην Ευρωομάδα-λέει πολλά» υπογράμμισε.
«Κεραμίδα» το δημοψήφισμα
Πανικός κατέλαβε όλη την ΕΕ μόλις ο Αλέξης Τσίπρας τους ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προκηρύξει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν αποδέχεται ή όχι τους εφιαλτικούς όρους των δανειστών για να πληρώνουν οι Έλληνες περισσότερους φόρους, να τους μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να αμφισβητηθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αυτό το ομολογούν ανοιχτά και οι τρεις – ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο κομισάριος των Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Πού να φανταστούν οι άνθρωποι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαχειριζόταν τη συγκλονιστική νίκη του «όχι» με 61,3% λες και νίκησε το… «ναι» που κατατροπώθηκε!
«Όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι θα υπέβαλλε το πρόγραμμα βοήθειας σε δημοψήφισμα και ότι [σ.σ.: η θέση του ίδιου και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ] θα ήταν υπέρ του «όχι», ήμασταν όλοι πολύ αποπροσανατολισμένοι», ομολόγησε στην τηλεοπτική εκπομπή του γαλλογερμανικού καναλιού ARTE ως και ο Σόιμπλε! «Το δημοψήφισμα ήταν σαν ένα πλήγμα στην εύθραυστη εμπιστοσύνη που τα κράτη-μέλη, οι πιστωτές και οι θεσμοί μπορούσαν να έχουν σε αυτή την κυβέρνηση», τόνισε και ο Πιερ Μοσκοβισί. «Δεν περίμενα αυτή την ανακοίνωση. Αν την περίμενα, θα είχα τηλεφωνήσει νωρίτερα», δήλωσε και ο Γιούνκερ, ο οποίος έκανε… «κόνξες» για να δείξει τη δυσαρέσκειά του, μην απαντώντας σε τηλεφώνημα που του είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να τον ενημερώσει.
«Αυτό που με εξέπληξε ήταν η αντίδραση το υ Γιούνκερ. Το έζησε σαν προσωπική προδοσία δήλωσε στο ARTE ο Πιερ Μοσκοβισί. Ποιος ξέρει αν ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια των κατ” ιδίαν συζητήσεών τους του είχε καλλιεργήσει αυταπάτες.
«Κυνική» η ελληνική κυβέρνηση
«Αναρωτιόμουν κάποιες φορές αν η ελληνική κυβέρνηση ήταν μια κυνική κυβέρνηση. Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα το ότι από τη μια μεριά οι Έλληνες, με φόντο μια αντιευοωπαϊκή προπαγάνδα, απέρριψαν ένα κείμενο κι έναν μήνα μετά η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό από εκείνο που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα» είπε στην εκπομπή του ARTE ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μην μπορώντας να πιστέψει τη «μνημονιακή κωλοτούμπα» τουΤσίπρα.
Ενθουσιασμένος με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι και ο Πιερ Μοσκοβισί. «Ήταν μια πολιτική νίκη για τον Τσίπρα στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ηγέτης. Δεν ξέρω αν μέχρι τότε αυτό ήταν ξεκάθαρο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε ανάγκη να απαλλαγεί από την αριστερή πτέρυγα και επίσης από τον Βαρουφάκη. Αυτό που κάνει ο Τσίπρας ενισχύει τη νίκη του και του δίνει πολιτική δύναμη», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν.
Ο μόνος που ήταν ή υποκρίθηκε ότι ήταν χολωμένος ήταν τελικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Για την Ελλάδα η καλύτερη λύση θα ήταν να βγει από το ευρώ για ένα συγκεκριμένο διάστημα και στη συνέχεια να επανέλθει, αφού θα είχε βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της», δήλωσε χωρίς περιστροφές στο ARTE ο Γερμανός υπουργός.
«Για την Ελλάδα η καλύτερη λύση θα ήταν να βγει από το ευρώ για ένα συγκεκριμένο διάστημα και στη συνέχεια να επανέλθει, αφού θα είχε βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της», δήλωσε χωρίς περιστροφές στο ARTE ο Γερμανός υπουργός.
«Πάνω σε αυτό το ζήτημα, στο τέλος ήταν δεκαπέντε υπουργοί Οικονομικών που είχαν την ίδια γνώμη – κι αυτή ήταν επίσης και η δική μου γνώμη. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για γερμανική υπαγόρευση [σ.σ.: της γνώμης αυτής] όταν συμφωνούν οι δεκαπέντε από τις δεκαοχτώ χώρες της Ευρωομάδας», πρόσθεσε με ιδιαίτερη έμφαση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Θέλει ο Σόιμπλε να μας διώξει από το ευρώ;
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας θέτουν επί τάπητος το ζήτημα αν το Βερολίνο έχει πραγματικά αποφασίσει να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ ή αν απλώς μπλοφάρει προκειμένου να τρομοκρατήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και υπό το κράτος του πανικού του να τον αναγκάσει να προσυπογράφει την κάθε εντολή του. Δεν είναι, άλλωστε, μόνο οι δηλώσεις του Σόιμπλε στο ARTE. Υπάρχει κι ένα σχετικό γεγονός, πάλι με προέλευση το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, την ώρα, δηλαδή, που οι υπουργοί Οικονομικών ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για να πάνε στις Βρυξέλλες πέντε μόνο μέρες μετά το συντριπτικό και μεγαλειώδες «όχι» του ελληνικού λαού, ένα μήνυμά του έφτασε από το Βερολίνο με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Με αποστολέα τον Σόιμπλε, το μήνυμα έλεγε, όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα The Guardian: «Πρέπει να προσφερθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα μιας σύντομης διαπραγμάτευσης με στόχο την προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη»”.
Η γερμανική πρόταση φαινόταν προσχεδιασμένη να προκαλέσει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «»Πολλοί το θεώρησαν πραγματικά σκανδαλώδες», είπε ανώτατος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες», γράφει η Guardian και συνεχίζει: «Ήταν απίστευτο. Καμία χώρα δεν μπορούσε να το αποδεχτεί».
«Κάποιοι ηγέτες αμφέβαλλαν κατά πόσο ο Σόιμπλε σοβαρολογούσε», σημειώνει η εφημερίδα.
«Κάποιοι ηγέτες αμφέβαλλαν κατά πόσο ο Σόιμπλε σοβαρολογούσε», σημειώνει η εφημερίδα.
Κανένας σοβαρός δεν το πιστεύει
Ηγέτης σοβαρής χώρας που να πίστεψε ότι ο Σόιμπλε εννοεί αυτά που έγραψε δεν υπήρξε κανείς. «Για τον Ματέο Ρέντσι [σ.σ.: ο πρωθυπουργός της Ιταλίας] το τελεσίγραφο Σόιμπλε ήταν μια ταπείνωση της Ελλάδας από τη Γερμανία που δεν έπρεπε να περάσει.* Γιούνκερ και Ολάντ συμφώνησαν ότι πρόκειται για δραματική προοπτική που δεν πρέπει να υλοποιηθεί, είπε πηγή των Βρυξελλών», όπως γράφει η Guardian.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, ο οποίος είπε αναφερόμενος στο θέμα αυτό: «Η στρατηγική του Σόιμπλε ήταν να απειλεί με Grexit για να υποχωρήσει ο Τσίπρας. Πιστεύω ότι αυτό στόχευε στην πραγματικότητα. To Grexit είναι ένα όπλο τακτικής για να επιτευχθεί ο στόχος».
Ο γερμανικός στόχος επετεύχθη. Πανικόβλητος υποχώρησε σε όλες τις γερμανικές απαιτήσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός, «σπάζοντας» κάτω από το βάρος της πραγματικά αφόρητης γερμανικής πίεσης και ανίκανος, βεβαίως, να διακρίνει αν ο Σόιμπλε εννοεί αυτό που απειλεί να κάνει ή αν απλώς μπλοφάρει.
Η υποχώρηση Τσίπρα δεν θα δώσει ποτέ τη δυνατότητα να αντιληφθεί οποιοσδήποτε αν ο Σόιμπλε εννοούσε το Grexit, την οικειοθελή, δηλαδή, αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υπό το κράτος εκβιαστικών μέτρων στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας ή όχι. Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν θα υπάρξει ποτέ, αφού ο Αλέξης Τσίπρας λύγισε και τα έδωσε όλα στους Γερμανούς, μεταπηδώντας υποχρεωτικά κι ο ίδιος στο μνημονιακό στρατόπεδο.
http://vathikokkino.gr/archives/99496
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου