Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

(Τον πήραν... πρέφα)! Guardian: Ομοφοβικός ο Αθανασίου, "κλείνει το μάτι" στη Χρυσή Αυγή



Η άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου να δώσει άδεια στα ζευγάρια ομοφυλόφιλων να παντρεύονται έφτασε μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία με τον Guardian και καταφέρεται εναντίον του με ένα πολύ σκληρό κείμενο.

Η απόφαση του κ. Αθανασίου κοινοποιήθηκε από τον ίδιο σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη.
Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Helena Smith, καυτηριάζει τα σχόλια του κ. Αθανασίου.
Παράλληλα, τον χαρακτηρίζει "ομοφοβικό" και αναφέρει ότι ενστερνίζεται τις θέσεις της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ άλλων σημειώνει πως τα λόγια του Αθανασίου προκάλεσαν τρόμο στους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ακτιβιστικών ομάδων της χώρας.
"Μόλις πέρυσι η Ελλάδα τιμωρήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς απέτυχε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς απαιτήσεις ως προς το θέμα του συμφώνου συμβίωσης των γκέι ζευγαριών", γράφει η Smith.
"Αμέσως μετά την απόφαση, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, θέλησε να κάνει μια κίνηση, αλλά στη συνέχεια την "πάγωσε" όταν δέχθηκε τα πυρά της εκκλησίας και των πιο σκληρών δεξιών μελών του κόμματος του. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα και η Λιθουανία είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν συμμορφωθεί στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης", αναφέρει.
Το άρθρο σημειώνει πως πέραν του Χαράλαμπου Αθανασίου υπάρχουν και άλλοι στην Ελλάδα που αντιτίθενται σθεναρά στο θέμα. Ένας εξ αυτών είναι ο Μητροπολίτης Άνθιμος στη Θεσσαλονίκη που προσφάτως είχε χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία "μια διαστροφή της ανθρώπινης ύπαρξης".
Ανάμεσα τους είναι και ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής που έχει καταγγείλει την ομοφυλοφιλία ως "ασθένεια".
Η ρητορική και η δράση των ακροδεξιών και συντηρητικών φτάνει σε πολύ ακραία σημεία και έτσι η κοινότητα των γκέι και των ακτιβιστών απέχουν πολύ από το να καταφέρουν να περάσουν τις θέσεις τους στην επίσημη πολιτεία.
Μάλιστα, αναφέρει το άρθρο, οι δηλώσεις Αθανασίου είναι ακόμη πιο σοκαριστικές, καθώς εκφράζονται σε μια στιγμή όπου έχουν σημειώνει στην Ελλάδα πολλά κρούσματα βίας κατά ομοφυλόφιλων.
Ο Αντρέα Γκίλμπερτ, ακτιβιστής της LGBT (οργάνωσης για τα δικαιώματα των γκέι και των λεσβιών) τόνισε στον Guardian:
"Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει τον εαυτό της στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο ως μια σύγχρονη χώρα που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της.
Είναι σοκαριστικό ένας υπουργός Δικαιοσύνης να λέει τέτοια πράγματα. Υποτίθεται πως βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση για να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και όχι να εμφανίζεται ωσάν να ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής. Μιλώντας για τις ”συνέπειες” που θα είχε το σύμφωνο, αν εφαρμοζόταν, προκαλούν μια δυσωδία φόβου, του χειρίστου είδους".

Αναλυτικά οι δηλώσεις Αθανασίου:

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης, ανέφερε:
"Δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι. Εξάλλου και η σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το απαγορεύει. Όταν μιλάει για γάμο, μιλάει για άνδρα και γυναίκα. Είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται τις παραδόσεις, σέβεται τη φύση του ανθρώπου και δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί, τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την υπουργία, ο γάμος".
Σε ό,τι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, ο κ. Αθανασίου παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει καταδικασθεί από το ευρωπαΐκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την μη υιοθέτησή του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται.
"Είναι μια πραγματικότητα, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε" ανέφερε και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική επιτροπή, καθώς "είναι λίγο επικίνδυνο να το λέμε έτσι, με μια μονοκοντυλιά, με μια γραφή να λέμε σύμφωνο συμβίωσης". Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου θα πρέπει να εξεταστούν σε βάθος οι συνέπειες από το σύμφωνο συμβίωσης (πχ υιοθεσία από ομόφυλο ζευγάρι).
"Η χώρα μας έχει δομές. Πρέπει να το δούμε από θρησκευτική άποψη, από πολιτική, από κοινωνική. Δεν είναι απλό το ζήτημα" τόνισε και κατέληξε:
"Δεν μπορεί το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό την πίεση του οποιουδήποτε, χωρίς νηφαλιότητα και ψυχραιμία, να εξετάσει ένα τέτοιο ζήτημα".
Αλιβιζάτος σε Αθανασίου για γάμο ομοφυλοφίλων
Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Ως εκ των συνηγόρων  των προσφευγόντων στην υπόθεση Βαλλιανάτου κ. ά. κατά Ελλάδος, διαπιστώνω με λύπη ότι ο αρμόδιος Υπουργός συγχέει τον γάμο των ομοφυλοφίλων   με το σύμφωνο συμβιώσεως. Η Ελλάδα καταδικάσθηκε πέρσι μόνο για  το δεύτερο, όταν   το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, σε μείζονα μάλιστα  σύνθεση,  έκρινε ότι η θέσπισή του συμφώνου, με τον  ν. 3719/2008, αποκλειστικά και μόνον για τα ετερόφυλα ζευγάρι συνιστά αθέμιτη διάκριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων.
Αντί λοιπόν να μεταθέτει τη συζήτηση σε ένα ζήτημα που προς το παρόν  δεν έχει καν τεθεί  στη χώρα μας, ο κ. Αθανασίου καλά θα κάνει να αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία και  να τροποποιήσει  το ταχύτερο τον ως άνω νόμο,  ώστε να μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο συμβιώσεως  και οι ομοφυλόφιλοι. 
Και τούτο, όχι  μόνον γιατί αυτό αποτελεί  συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας, αλλά και  γιατί,  για κάθε καθυστέρηση,  θα  καταδικασθεί και πάλι η χώρα μας, υπό τις σημερινές συνθήκες,  να καταβάλει σημαντικά ποσά  για μη συμμόρφωση προς το δεδικασμένο αποφάσεως που την αφορά άμεσα".
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/guardian_omofovikos_o_athanasioy_kleinei_to_mati_sth_xrysh_aygh.3175749.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου