Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Παγκόσμια Πρώτη στην Τουρκία: Οπαδοί της Μπεσίκτας δικάζονται για απόπειρα πραξικοπήματος



Η δίκη 35 μελών της οργάνωσης των οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, τα οποία κατηγορούνται επισήμως ότι θέλησαν να ανατρέψουν την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση κατά την εξέγερση του 2013, άρχισε σήμερα ενώπιον ποινικού δικαστηρίου της πόλης.

Η εισαγγελία κατηγορεί τους οπαδούς της Μπεσίκτας, οι οποίοι αποκαλούνται "Τσαρσί", ότι συγκρότησαν μια "εγκληματική συμμορία" για να πραγματοποιήσουν "απόπειρα πραξικοπήματος" και ζητεί να τους επιβληθούν ποινές ισοβίων.
Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι δεν είναι προφυλακισμένοι, επιχείρησαν να "διαδώσουν μια εικόνα (για τα γεγονότα) παρόμοια με αυτή των αραβικών ανοίξεων προμηθεύοντας τον ξένο Τύπο με φωτογραφίες συγκρούσεων με στόχο να ανατρέψουν με παράνομα μέσα τη νόμιμη κυβέρνηση της Τουρκίας", σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Πολυάριθμοι οπαδοί συγκεντρώθηκαν κοντά στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στους κατηγορουμένους και επιτηρούνται από αστυνομικές δυνάμεις. 

"Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που φίλαθλοι του ποδοσφαίρου κατηγορούνται για πραξικόπημα, είναι αδιανόητο", τόνισε ένας από τους συνηγόρους τους, ο Εφκάν Μπολάτς, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.
"Δεν πιστεύουμε πως πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά (...). Η εξουσία έχει την τάση να θεωρεί όλους τους αντιπάλους της πραξικοπηματίες", πρόσθεσε.
Η εξέγερση του 2013 είχε αρχίσει στα τέλη Μαΐου με την κινητοποίηση οικολόγων που ήταν αντίθετοι στην καταστροφή ενός μικρού δημόσιου πάρκου, του Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Έπειτα από μια βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, η κινητοποίηση μετατράπηκε σ' ένα χωρίς προηγούμενο κύμα πολιτικής διαμαρτυρίας εναντίον των αυταρχικών και ισλαμιστικών παρεκκλίσεων για τις οποίες κατηγορείται ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της χώρας.
Κατά τις διαδηλώσεις, οι οποίες κατεστάλησαν σκληρά από την αστυνομία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι και περισσότεροι από 8.000 τραυματίσθηκαν.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της μια "γελοία παρωδία" και κάλεσε το δικαστήριο να "αθωώσει αμέσως" τους κατηγορουμένους.
Η λέσχη των οπαδών της Μπεσίκτας, η οποία περιλαμβάνει πολλές οργανώσεις προερχόμενες από την τουρκική κοινωνία των πολιτών, βρέθηκε στην αιχμή της αμφισβήτησης.
Οι "Τσαρσί", οι οποίοι ταξινομούνται πολιτικά στην αριστερά, διεκδικούν τόσο την κοσμική κληρονομιά του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ, όσο και την εργατική μάχη εναντίον του υπερφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Σε ανοικτή επιστολή της που δημοσιοποίησε σήμερα στον ιστότοπό της, η λέσχη των οπαδών της Μπεσίκτας διεκδίκησε αυτή την πολιτική στράτευση, υποστηρίζοντας πως θέλει να υπερασπισθεί όλες τις καταπιεσμένες τάξεις. "Και τώρα θέλουν να μας θάψουν", κατήγγειλε.
Άλλες δίκες έχουν αρχίσει εναντίον πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων 26 υπόπτων ως αρχηγών της εξέγερσης του θέρους του 2013.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/pagkosmia-prwth-sthn-toyrkia-opadoi-ths-mpesiktas-dikazontai-gia-apopeira-praksikophmatos.3200255.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου