Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Καυστικό χιούμορ με κόμικ για την ελληνική ακροδεξιά

COMIC
«Ας μιλήσουμε ανοιχτά για την ακροδεξιά»...μας προ(σ)καλεί ο τίτλος του βιβλίου του Κωστή Παπαϊωάννου, πρόεδρου της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ένα αξιοπρόσεκτης «σύλληψης» ανάγνωσμα, τόσο ενημερωτικό όσο και ψυχαγωγικό που αποτελεί παράλληλα και έναν χρήσιμο οδηγό. Με απλά λόγια, εύστοχο και χιουμοριστικό τρόπο αφηγείται την ιστορία του φασισμού και τις σύγχρονες «εκφράσεις» του, όπως τις απαντάμε σήμερα και στην ελληνική κοινωνία.

Παρέχει, χωρίς να κουράζει ούτε στιγμή, έναν τεράστιο αλλά συμπυκνωμένο όγκο πληροφοριών για το πως στις μέρες μας μπορούμε να «ξεχωρίσουμε» έναν οπαδό της ακροδεξιάς ιδεολογίας, ακόμη και εάν δεν το παραδέχεται ανοιχτά, αλλά κυρίως πως μπορούμε σε επίπεδο επιχειρημάτων να αντικρούσουμε τις συχνά λογικοφανείς θέσεις του. Ξεχωριστή θέση όμως, στο συγκεκριμένο βιβλίο το οποίο διατίθεται και σεψηφιακή μορφή, έχουν και τέσσερις ιδιαίτερες ιστορίες κόμικ.
Σε αυτή του Σπύρου Δερβενιώτη και σε σενάριο της Μάρω Καλογερή, οι δημιουργοί εστιάζουν σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης την περίοδο του Μεσοπολέμου. Μια περίοδο για την οποία μέχρι και σήμερα οι ιστορικοί ερίζουν για το εάν και κατά πόσο εξαιτίας των αδυναμιών της «άνοιξε» την πίσω πόρτα για το γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό. Στο κόμικ, οι δημιουργοί επιχειρούν να εντοπίσουν τις αντιστοιχίες που μπορεί να «βλέπει» κανείς με τη συγκεκριμένη περίοδο στη Γερμανία ενώ παρακολουθεί ειδήσεις.
comic
comic
comic
Στο κόμικ της Αλεξίας Οθωναίου ο φασισμός «κάθεται» στο ντιβάνι. Πρωταγωνιστές είναι ένας ακροδεξιός ο οποίος κάνει ψυχανάλυση και ο γιατρός του ο οποίος προσπαθεί με τα όπλα της ψυχιατρικής και την ήρεμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων να θεραπεύσει τον νοσηρό τρόπο σκέψης του ασθενή του.
comic
comic
comic
Από τη πλευρά του ο Αναστάσιος Μαραγκός, παρουσιάζει ένα ζευγάρι ναζιστών, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, το οποίο σαφώς αποκομίζει οφέλη από τη σχέση του με το ακροδεξιό κόμμα και αισθάνεται κυριολεκτικά παντοδύναμο και έτοιμο να επιδοθεί στο «χόμπι» του που είναι να καταδιώκει κομμουνιστές.
comic
comic
Τέλος ο Θανάσης Πέτρου σε σενάριο του Δημήτρη Βανέλλη, αφηγείται με έναν ξεχωριστό τρόπο την ιστορία του Γιάννη Αντετοκούμπο, την «υποδοχή» από πλευράς της Πολιτείας της εξασφάλισης μιας θέση στο ΝΒΑ αλλά και τον τρόπο που εξέλαβε αυτή την επιτυχία ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού σήμερα, πρόεδρος της Χ.Α, Νίκος Μιχαλολιάκος.
comic
comic
comic
Τα κόμικ, τα συναντούμε εμβόλιμα στην αφήγηση του Ν.Παπαϊωάννου ο οποίος ξεκινά το 43 σελίδων βιβλίο του «συστήνοντας» μας την Ακροδεξιά και παραθέτει μερικούς χρήσιμους όρους, απαραίτητους για να την «αναγνωρίσουμε και να την κατανοήσουμε» όπως λέει και ο ίδιος.
comic
Παρέχει ακόμη κωδικοποιημένες ατάκες, που συχνά χρησιμοποιούν οπαδοί της ακροδεξιάς.
comic
Υπάρχει όμως και ενημέρωση για τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται.
comic
Ιδιαίτερη όμως και εκτενή αναφορά κάνει και στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ξεπήδησε η ακροδεξιά σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα. Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον μέρος του βιβλίου να είναι ο «Διάλογος με έναν ακροδεξιό» όπου ο συγγραφέας δίνει συμβουλές για το πως μπορεί κανείς να αντιπαρατεθεί στα επιχειρήματα ενός ακροδεξιού.
Και η πιο χρήσιμη συμβουλή στο τέλος του βιβλίου: Μην αφήσεις το φόβο να κυριαρχήσει!
Η έκδοση του βιβλίου, από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Friedrich Ebert στην Αθήνα, του παλαιότερου πολιτικού ιδρύματος της Γερμανίας, αφοσιωμένο στις θεμελιώδεις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας και με πολιτικές που δίνουν έμφαση στην ελευθερία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή έκδοση (www.hlhr.gr και www.fes-athens.org) ενώ για αντίτυπα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο info@hlhr.gr και στο info@fes-athens.org
http://www.huffingtonpost.gr/2014/12/15/vivlio-akrodexia-komik_n_6323674.html?utm_hp_ref=greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου