Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Φυλακές Μαλανδρίνου: έκκληση απεργού πείνας για βοήθεια


Σε μηνύματα προς το Tvxs, o Γεράσιμος Παππάς, πρώην σωφρονιστικός υπάλληλος που είναι κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου και μέλη της οικογένειας του υποστηρίζουν ότι βρίσκεται επί 83 ημέρες σε απεργία πείνας, επειδή του αρνούνται τις άδειες που δικαιούται. 

"Στις φυλακές Μαλανδρίνου ο κρατούμενος Γεράσιμος Παππάς κάνει απεργία πείνας διεκδικώντας το νόμιμο δικαίωμα του στις άδειες που δικαιούται. Συνεχίζει τον αγώνα του, παρά τις εκκλήσεις του γιατρού και της οικογένειάς του να σταματήσει,  γιατί δεν εχει πια άλλο τρόπο να διεκδικήσει το δίκιο του. Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή. Έχει χάσει 45 κιλά και κάθε μέρα χάνει γύρω στο μισό κιλό. Η οικογένειά του απελπισμένη κάνει έκκληση για βοήθεια, γιατί κάθε μέρα που περνάει είναι θαύμα που ακόμα ζει."
26/12/2014
Παναγιωταράκου Μάγδα,
η μητέρα του παιδιού του
Το μήνυμα του Γεράσιμου Παππά: 
"Ήμουνα επί 15 χρόνια σωφρονιστικός υπάλληλος με κανένα μαύρο ψεγάδι πάνω μου. Μισθοσυντήρητος χωρίς παράξενες εκτροπές ούτε ροπές προς αυτές. Το 2009 ατυχή  και κακή χωροχρονική συγκυρία με έφερε σε κατάσταση κρατουμένου.
(Το συμβάν δεν σχετίζεται με την υπηρεσία και λέω συμβάν γιατί δεν υπήρχε κίνητρο για να γίνει. Δηλ. ατύχημα.) Aν λάβετε γνωση της δικογραφίας θα καταλάβετε πολλά. Δικάστηκα 21 έτη. Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Από την 6-2-2014 έχω δικαίωμα τακτικών αδειών.
Εκκρεμεί δε και το εφετείο και η πειθαρχική διαδικασία. Πρόσβαλα την πειθαρχική ποινή που βιάστηκε να μου καταλογισθεί ανάμεσα απο τις συνεδρίες του ποινικού 1βάθμιου δικαστηρίου. Το έκανα διότι αν αποδείχθουν οι πραγματικές συνθήκες του συμβάντος κατά συνέπεια θα αποδειχθεί ή αμέλεια ή θανατηφόρα σωματική βλάβη (Άρθρο 3.11 εδάφιο 1 και 2 ποινικού κώδικα).
Με την ηδη ισχύουσα ποινή που εχω εκτίσει, 5 έτη συν τα ημερομίσθια όπως διατάσει το άρθρο 105 του ποινικού κωδικα αν είχα δικασθεί 15 ετη θα απολυόμουν υπό όρους.
Απο τις 6-2-2014 κάνω αιτήσεις για άδεια αλλά με εμπαίζουν. Παίζουν με τον πόνο μου. Το πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής κατόπιν διαφωνίας του κ.εισαγγελέα ως προεδρεύοντα με παρέπεμψε στο συμβούλιο πλημμελιοδικών Άμφισσας.
Δηλαδή 2 μήνες επιπλέον καθυστέρηση για να πάρω την απορριπτική διότι τόσο χρόνο κάνουν για να μου απαντήσουν.
Συν οτι ειδοποιούμαι 15 μέρες μετά και όχι 5 όπως προβλέπεται για την προσφυγή. (Άρθρο 54, παρ.5 σωφρονιστικού κώδικα).
Αυτό έγινε 3 φορές (με διαφορετικους εισαγγελείς κάθε φορά που δεν με ξέρουν και ακούν πάντα τους εισηγουμένους) γιατί τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου (τα οποία είναι πάντα οι ίδιοι ) ρίχνουν το βάρος της ευθύνης στους εισαγγελείς.
Οι άδειες δεν εχουν κοπεί οπως ακούγεται. Δίνονται κατά το δοκούν ανάλογα τις συμπάθειες.
Τώρα προσβάλαμε το απορριπτικό βούλευμα της Άμφισσας και θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο.
Εν τω μεταξύ είμαι σε απεργία πείνας 83 ημέρες. (Υπάρχουν γνωματεύσεις, υπομνήματα, έγγραφα, αναφορές και δηλώσεις).
Αγανάκτησα. Μου έλεγαν να ετοιμάζομαι για άδεια, έπαιρνα τον γιο μου που υπηρετούσε να ζητήσει και εκείνος για να συναντηθούμε. Εκείνος την έπαιρνε και σε εμένα δεν την έδιναν.
Σας παρακαλώ κάντε κάτι. Δεν αντέχω άλλο."
26/12/2014
Γεράσιμος Παππάς του Θεοδώρου
---
Παρέμβαση συναδέλφου του.
"Αγαπητοί πρώην συνάδελφοι
Θεωρώ ότι ο χώρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων με τα μεγάλα και ιδιαίτερα προβλήματά του όσον αφορά κυρίως τις συνθήκες εργασίας,συνδέει εξαναγκαστικά τους συναδέλφους πολύ περισσότερο από άλλους εργασιακούς χώρους, με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσαμε να τον θεωρήσουμε σαν μια ευρύτερη μορφή οικογένειας.
Σαν πρώην μέλος λοιπόν κι εγώ αυτής της οικογένειας θέλω να απευθύνω προς όλους μια ανοιχτή επιστολή για να ευαισθητοποιήσω το ενδιαφέρον των συναδέλφων σχετικά με το θέμα του Γεράσιμου Π. συναδέλφου μας που βρίσκεται φυλακή.
Φίλοι ο Μάκης βρίσκεται εδώ και 5 σχεδόν χρόνια στη φυλακή (σχεδόν σε απομόνωση) δικασμένος πρωτόδικα με ποινή 21 ετών και αντιλαμβάνεσθε τι σημαίνει αυτό και τι αντιμετώπιση μπορεί να έχει ο υπάλληλος που γίνεται κρατούμενος.
Λίγο πολύ οι περισσότεροι ξέρετε ή μπορείτε να μάθετε για το αδίκημά του, ήταν ένα αδίκημα μιας κακιάς στιγμής και για το οποίο ελπίζει ότι στον δεύτερο βαθμό θα χαρακτηριστεί σαν εξ αμελείας.
Δεν έφαγε τα λεφτά του δημοσίου, δεν λήστεψε καμιά γριά, δεν βίασε και γενικώς δεν διέπραξε ένα έγκλημα που εκτός των άλλων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιταμό.
Ο συνάδελφός μας λοιπόν ο Μάκης που όταν υπηρετούσε έμπαινε πάντα μπροστά στις δύσκολες καταστάσεις, εδώ και 10 περίπου μήνες δικαιούται να πάρει ολιγοήμερη άδεια.
Δυστυχώς όμως το αίτημά του έχει απορριφθεί για πολλοστή φορά και από πολλές μέρες μη έχοντας πλέον άλλο τρόπο διαμαρτυρίας βρίσκεται σε απεργία πείνας, περιμένοντας κάποιους να σκύψουν περισσότερο στο πρόβλημά του.
Στα τόσα χρόνια ποινής του δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά όμως παρά τούτο του απορρίπτουν την άδεια για λόγους τυπικούς και συνήθεις π.χ. μεγάλο υπόλοιπο ποινής κ.λ.π. Τέτοιοι λόγοι υπάρχουν εν δυνάμει σχεδόν για όλους τους κρατούμενους και αν τα συμβούλια τους προέβαλλαν πάντοτε, σχεδόν κανένας δεν θα έπερνε άδεια.
Όμως στην πράξη πολλοί που μπαινοβγαίνουν στις φυλακές παίρνουν άδεια με μεγαλύτερα υπόλοιπα ποινής και χωρις να φοβώμαστε ότι θα κάνουν κακή χρήση της αδείας τους.
Επειδή ο Μάκης δεν έχει χάσει ακόμα την ιδιότητα του υπαλλήλου θεώρησα καλό να γνωστοποιήσω στο χώρο μας το πρόβλημά του, ελπίζοντας ότι φίλοι, συνάδελφοι, συνδικαλιστές, αρμόδιοι και μη θα αναζητήσουν μια λύση και κάποιες απαντήσεις στο θέμα αυτό.
Εγώ ήξερα ότι ακόμα και όταν ένας τυχαίος αλλοδαπός ξεκινούσε απεργία πείνας, η υπηρεσία, οι συνδικαλιστές και το υπουργείο ενέσκυπταν στο πρόβλημά του και τώρα που ένας συνάδελφος βρίσκεται σε δυσμενέστατη θέση μοιάζει να τον έχει ξεχάσει κι ο θεός.
Λέγω δε δυσμενέστατη γιατί αντιμετωπίζει πολαπλά προβλήματα οικονομικά,οικογενειακά (ο γυιός του πήγε φαντάρος και απολύθηκε χωρίς να μπορέσει να τον δεί σε ελεύθερο περιβάλλον και χωρίς να μπορεί να του προσφέρει κάποια στήριξη), μετά δε και από τόσες μέρες απεργίας πείνας σωματικά και ψυχολογικά είναι υπο κατάρευση.
Με όλα αυτά βέβαια δεν εννοώ ότι πρέπει να τύχη ιδιαίτερης μεταχείρισης και πάντα τα αρμόδια όργανα έχουν τον τελευταίο λόγο,όμως θα έλεγα ότι κάποιοι θα πρέπει να προσεγγίσουν περισσότερο το πρόβλημά του, να τον ακούσουν και σίγουρα θα βρεθεί λύση, είναι ο Μάκης ο συνάδελφός μας, τον ξέρουμε τόσα χρόνια. Δεν είναι κανένας κανίβαλος ούτε εξωγήινος."
24-10-2014 ΗΛΙΑΣ

http://tvxs.gr/news/ellada/ekklisi-boitheias-apergoy-peinas-apo-tis-fylakes-malandrinoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου