Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

(Στη κόψη, δηλαδή με επιφύλαξη. Ο πόλεμος των αναρχικών με τους πρεζέμπορου φαίνεται πως κάποιους ενοχλεί)! Συμμορίες της βίας αναστατώνουν τα Εξάρχεια

Μπαρούτι μυρίζει στα Εξάρχεια, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί πολλά και περίεργα περιστατικά βίας. Τρεις και μία υποθέσεις ερευνώνται από την Κρατική Ασφάλεια, οι οποίες δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους. Ωστόσο, οι αστυνομικοί εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και εκφράζονται φόβοι μήπως είναι μπροστά σ' έναν νέο κύκλο βίας που έχει ανοίξει στην περιοχή.

Συμμορίες της βίας αναστατώνουν τα Εξάρχεια
Την περασμένη Πέμπτη, στις 6.45 τα ξημερώματα, άγνωστοι δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, έσπασαν την τζαμαρία του κτιρίου όπου στεγάζεται η εφημερίδα Athens Voice και περιέλουσαν τους εσωτερικούς χώρους με εύφλεκτο υλικό -πιθανότατα βενζίνη- και πυρπόλησαν τα γραφεία του αθηναϊκού free press. Από τη φωτιά που ξέσπασε στον 3ο όροφο, στην οδό Χ. Τρικούπη 22 στα Εξάρχεια, καταστράφηκε μεγάλο τμήμα των γραφείων προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ η αίθουσα σύνταξης της online έκδοσης παραδόθηκε πλήρως στις φλόγες.

Αρχικά, η Πυροσβεστική απέδωσε τη φωτιά σε ξεχασμένο αναμμένο τσιγάρο, αλλά γρήγορα ανατράπηκε αυτή η εκδοχή και επιβεβαιώθηκαν όλοι όσοι πίστευαν εξαρχής ότι πρόκειται για εμπρησμό από αναρχικούς. Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Αναρχική ομάδα Αντικαπιταλιστικής Δράσης» ανέλαβε το βράδυ της Πέμπτης -λίγες μόλις ώρες μετά την επίθεση- την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση. Με κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Ιndymedia αναλύονται οι λόγοι που οδήγησαν στη «μικρή εμπρηστική παρέμβαση», όπως χαρακτήρισαν οι δράστες την πυρπόληση των γραφείων της εφημερίδας.
Στελέχη της Athens Voice μιλούσαν από την αρχή για «γνωστές ομάδες των Εξαρχείων» που επιχειρούν να φιμώσουν όλους όσοι έχουν αντίθετη άποψη, ενώ ο συνεργάτης της εφημερίδας Ανδρέας Πετρουλάκης έγραψε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε και στην A.V. ότι πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία μιας (...) δημοσιογραφικής στέγης (...) και προσπάθεια φίμωσης μιας ελεύθερης δημοσιογραφικής φωνής (...) απόπειρα τρομοκράτησης του Τύπου όταν δεν συμφωνούμε με αυτά που γράφει».
Συμμορίες της βίας αναστατώνουν τα Εξάρχεια
Παράλληλα αποκαλύπτει ότι ο εκδότης της Φώτης Γεωργελές είχε αποκτήσει πολλούς εχθρούς λόγω των θέσεων που εκφράζονταν στην εφημερίδα του και είχε δεχτεί απειλές, ενώ τα Εξάρχεια τον είχαν στοχοποιήσει. «Για ένα διάστημα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του στους τοίχους των Εξαρχείων με απειλητικούς υπότιτλους εν είδει προγραφής. Ο αμετάπειστος Γεωργελές συνέχισε απτόητος να γράφει αυτά που πιστεύει και φαίνεται ότι η μόνη λύση για κάποιους φασίστες ήταν να καταστρέψουν την εφημερίδα του», γράφει ο Αν. Πετρουλάκης.
Ολα τα παραπάνω επαληθεύτηκαν και από το κείμενο ανάληψης ευθύνης, στο οποίο οι δράστες της επίθεσης αναφέρουν: «Η Athens Voice συμμετέχει στην καθεστωτική προπαγάνδα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για την επιβολή νυχτερινής εργασίας στα εμπορικά καταστήματα (Λευκές Νύχτες), γενικότερα για την αγιοποίηση της ελεύθερης αγοράς που εξοντώνει τους εκμεταλλευόμενους». Επίσης, η «Αναρχική ομάδα Αντικαπιταλιστικής Δράσης» χαρακτηρίζει τα free press «σκουπίδια, που κατασκευάζουν μια απολίτικη μάζα πειθήνιων κανιβάλων καλύπτοντας την κενότητά τους με τη "συμμετοχική" ταυτότητα του νομιμόφρονα καταναλωτή». Η ανακοίνωση κλείνει με το μότο «Μαύρες Κυριακές - Κόκκινες νύχτες».
Δολοφονική επίθεση
Την περασμένη Τρίτη, ο αρχιτέκτονας Ν. Κ. δέχθηκε επίθεση από άγνωστο έξω από το γραφείο του, στη Χαριλάου Τρικούπη 107. Αμεσα σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ, καθότι οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν μία βαριοπούλα. Τελικά, αποδείχθηκε ότι ο 66χρονος αρχιτέκτονας έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης με σκεπάρνι, ενώ νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Οι αστυνομικοί εξετάζουν τη μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα που είδε το θύμα να έχει σύντομη συνομιλία με τον δράστη, ωστόσο ερευνώνται τα κίνητρα της επίθεσης.
Το «κακό» τρίτωσε, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης, γνωστός από τη συμμετοχή του σε πολύκροτες δίκες, μεταξύ των οποίων και αυτή της «17Ν» δέχθηκε επίθεση από αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια. Αν και η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου, οι δράστες δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα κείμενο ανάληψης ευθύνης στο Indymedia. Στο κείμενο που φέρει την υπογραφή «αναρχικοί, εξεγερσιακοί, μηδενιστές» αναφερόταν για τον γνωστό δικηγόρο ότι «έχει κατασκευάσει φιλοαναρχικό προφίλ λόγω της ενασχόλησής του με υποθέσεις διωκόμενων αναρχικών (...) δραστηριότητα που του έχει αποφέρει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ». Οι συντάκτες του κειμένου τον κατηγορούν επίσης ότι «ζει σαν Κολωνακιώτης μπον βιβέρ, με τα χρήματα των αναρχικών φυλακισμένων και των συγγενών τους».
Ο δικηγόρος απάντησε στους δράστες και αρνήθηκε τις κατηγορίες. Το κείμενό του, το αφιερώνει «στα τρία παιδιά με κουκούλες που μου κατάφεραν δύο χτυπήματα στο κεφάλι στις 4.10.2014. Στον ΦΤ που τους έστειλε. Σε όσους δίνουν πολιτική στήριξη σε τέτοιες πρακτικές». Ο Γιάννης Ραχιώτης αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «δεν είναι και σπουδαίο κατόρθωμα να χτυπήσετε αιφνιδιαστικά κάποιον την ώρα που έτρωγε αμέριμνος. Η αναπαραγωγή μεθόδων του παρακράτους, της ακροδεξιάς και του υπόκοσμου τις δικαιώνει και δίνει στην κρατική καταστολή εναντίον σας τη νομιμοποίηση που της έλειπε».
Ο Φ.Τ., τον οποίο ο δικηγόρος θεωρεί ηθικό αυτουργό, είναι ένας από τους συλληφθέντες, ύστερα από έρευνες σε διαμερίσματα στο Κολωνάκι, στα Εξάρχεια, στον Βύρωνα και στη Θεσσαλονίκη. Στο σπίτι του είχαν βρεθεί φυσίγγια και τελικά δεν προφυλακίστηκε. Μολονότι είναι η δεύτερη επίθεση στα Εξάρχεια, η οποία αναλαμβάνεται από αναρχικούς, οι Αρχές εκτιμούν ότι οφείλεται σε «προσωπικές διαφορές» και είναι μεμονωμένο περιστατικό. Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το ότι η επίθεση έχει «ιδεολογική» κάλυψη από μέρους της πλατείας Εξαρχείων, που φαίνεται να δείχνει ανοχή στο γεγονός.
ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Συναγερμός για τη βεντέτα αναρχικών και εμπόρων ναρκωτικών
Στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται την εβδομάδα που πέρασε, αξίζει να προστεθεί και η ανακοίνωση της κατάληψης Κ*ΒΟΞ των Εξαρχείων, σύμφωνα με την οποία προχωράει η υπόθεση απαγωγής ατόμου από την πλατεία.
Στις 3 Νοεμβρίου κλήθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή οι Γ. Κ., Θ. Λ. και Θ. Π., μέλη του Κ*ΒΟΞ, για τις κατηγορίες της οπλοφορίας και αρπαγής ατόμου. Ο ανακριτής τους καλεί για την υπόθεση της 22ης Μαρτίου 2014, όταν κουκουλοφόροι είχαν βγει στην πλατεία Εξαρχείων με κοντόκαννες καραμπίνες, όπως είχαν υποστηρίξει αυτόπτες μάρτυρες, και είχαν αρπάξει έναν Αλβανό.
Κείμενο στο Indymedia έκανε λόγο για «παρέμβαση αναρχικών ενάντια στις μαφίες ναρκωτικών στην πλατεία» και αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών και αναρχικών.
Σύνδεση
Οι πρώτοι έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στα Εξάρχεια και είναι αδίστακτοι -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ-, οι δεύτεροι αντιδρούν στο εμπόριο ναρκωτικών και θέλουν να τους διώξουν.
Μάλιστα, αυτή η υπόθεση φέρεται να συνδέεται και με τη δολοφονία Αλβανού στα Εξάρχεια, όπου άγνωστοι τον είχαν πυροβολήσει με καλάσνικοφ, ενώ η δεύτερη πράξη του πολέμου «ανέβηκε» με την απαγωγή του Αλβανού από αναρχικούς, οι οποίοι τον είχαν ξυλοκοπήσει σε κτίριο κατάληψης και στη συνέχεια τον είχαν αφήσει ελεύθερο.
Ως αντίποινα, οι Αλβανοί είχαν ανοίξει πυρ κατά της κατάληψης Κ*ΒΟΞ και οι αστυνομικοί θεωρούν ότι σύντομα θα υπάρξει «απάντηση» στην επίθεση.
Σημειώνεται ότι τα τρία μέλη της Κ*ΒΟΞ εμπλέκονται στην υπόθεση, έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα στη ΓΑΔΑ με την εξής καταγγελία: «Γιατί εθελοτυφλείτε και δεν ασχολείστε καθόλου με την απαγωγή που έγινε το Σάββατο στα Εξάρχεια; Αφού ξέρετε κι εσείς ότι σε αυτή εμπλέκεται η ομάδα του Γ. Κ. που συμμετέχει και ο Θ. Λ. και ο Θ. Π. και άλλοι που έχουν διαφορές με τις μαφιόζικες ομάδες στην περιοχή», η οποία καταγγέλλεται από τους αναρχικούς ως μεθόδευση της ΕΛ.ΑΣ.
Τα παραπάνω περιστατικά φαίνεται πως δεν έχουν σχέση μεταξύ τους και είναι ασύνδετα, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχουν συμμορίες στα Εξάρχεια που προωθούν βίαια αρκετές φορές την «ατζέντα» τους.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64090534

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου