Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

(Μα... οι Γερμανοί τον έχουν στο χέρι με τα σκάνδαλα)! Κακό το κλίμα για Βενιζέλο στην Ουάσινγτκον

Κακό το κλίμα για Βενιζέλο στην Ουάσινγτκον


Τρομοκρατία και κούρεμα χρέους βάζουν φυτίλια στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Στην γωνία περιμένουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο οι Αμερικανοί κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ουάσινγκτον.
Στους κόλπους του Αμερικανικού State Department υπάρχει διάχυτη δυσφορία για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο της τρομοκρατίας.

Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να χάνει τον έλεγχο των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα ενώ η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού προβληματίζει τους Αμερικανούς καθώς φοβούνται ότι ίσως ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα είναι προ των πυλών.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, το State Department έχει δώσει οδηγίες στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα να πάρει τις μέγιστες δυνατόν προφυλάξεις, και δεν είναι τυχαίο ότι ένας πεζός που περνάει το βράδυ έξω από το κτίριο της Αμερικανικής πρεσβείας στην Βασ. Σοφίας αισθάνεται ότι περπατάει έξω από ένα καλά οχυρωμένο στρατόπεδο.
Ο Κέρι ετοιμάζεται να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα στον Βενιζέλο, όπου όμως παραμένει ερώτημα αν ο τελευταίος θα έχει επαρκείς εξηγήσεις που να μπορούν να πείσουν τους Αμερικανούς. Για την αμερικανική κυβέρνηση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με το ζήτημα των κοινωνικών αναταραχών, γι' αυτό δεν έχει υποχωρήσει ο φόβος για έναν ανεξέλεγκτο κοινωνικό εμφύλιο στην Ελλάδα.
Ωστόσο ο Βενιζέλος θα αντιμετωπίζει τον σκεπτικισμό και του Υπουργού Οικονομικών της Αμερικής Τζακ Λιου, ο οποίος βλέπει με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο την πρόσδεση της Ελλάδας στο γερμανικό άρμα.
Για τους Αμερικανούς το κούρεμα χρέους της χώρας μας είναι απαραίτητο για την έξοδο από την κρίση. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν είναι πολιτική απόφαση που φαίνεται να έχει ληφθεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για μία άνευ προηγουμένου συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η οποία τείνει να μετατρέψει την Ελλάδα σε γερμανικό προτεκτοράτο.
«Για ποιον λόγο η Ελλάδα είναι προσδεδεμένη στα γερμανικά συμφέροντα την ώρα που η Γερμανία αντιστέκεται σθεναρά στην υιοθέτηση ενός μέτρου, όπως αυτό ενός νέου κουρέματος χρέος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα;» αναρωτιόταν πρόσφατα αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενο στις ιδιότυπες «ελληνο-γερμανικές» σχέσεις.
Πάντως ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα απέναντι στον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών και για έναν ακόμα λόγο. Στον αντίποδα των όσων υποστηρίζουν οι Αμερικανοί για την σημασία ενός νέου κουρέματος χρέους, η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του Έλληνα ΥΠΕΞ σπεύδει να πει ότι μία νέα μείωση επιτοκίων και παράταση αποπληρωμής των δανείων είναι αρκετή για να σωθεί η Ελλάδα. Υποπτευόμαστε ότι οι Αμερικανοί δεν είναι πολύ χαρούμενοι από την πλευρά με την οποία έχει επιλέξει να συνταχθεί η χώρα μας...


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/393492/kako-to-klima-gia-venizelo-stin-oyasingtkon#ixzz2qeF2fub7


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου