Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ζωντανούς μας θάβουν

kartesios250114Θα ήθελα πολύ να πιστέψω όλα αυτά που λέει ο Αντώνης Σαμαράς για το τέλος της κρίσης. Θα ήθελα πραγματικά, όταν λέει ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο να μην εννοεί ότι μπαίνουμε σ’ ένα επόμενο και χειρότερο Μνημόνιο. Θα ήθελα όταν λέει ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο να μην εννοεί ότι απλώς σταματά ο δανεισμός και συνεχίζεται η αποπληρωμή και τα νέα μέτρα εξαθλίωσης.
Θα χαιρόμουν ειλικρινά, αν όποτε λέει ο Αντώνης Σαμαράς ότι έρχεται η ανάπτυξη να το εννοεί πραγματικά. Όταν λέει ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, να το πιστεύει και ο ίδιος. Όταν μιλάει για ανάκαμψη να μην είναι μία ακόμη κοροϊδία για να κερδίσει χρόνο. Όταν λέει ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο, να το εξηγεί με αποτελέσματα. Κι όταν λέει ότι το 2014 είναι μια νέα αρχή να μας δώσει έστω μία, μόνο μία, απόδειξη.

Κι από την άλλη εύχομαι πραγματικά όλοι εμείς που πιστεύουμε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά, να έχουμε άδικο. Όλοι εμείς που φοβόμαστε ότι η καταστροφή θα μεγαλώσει να είμαστε απλώς ανίδεοι. Όλοι εμείς που βλέπουμε την κυβέρνηση Σαμαρά ως τον τοπικό αντιπρόσωπο πολυεθνικών επιχειρήσεων και τραπεζών να  είμαστε  τρελοί. Όλοι εμείς που θεωρούμε πως η υπομονή είναι υποταγή, να είμαστε απλώς μικρόψυχοι. Όμως δυστυχώς καθημερινά υπάρχουν αποδείξεις ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ξερνά σιχαμερά ψέματα.
Η τελευταία απόδειξη λέγεται ΚΕΠΕ. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του  «Το ΚΕΠΕ αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα για την οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι δραστηριότητές του επικεντρώνονται στη διεξαγωγή εφαρμοσμένης οικονομικής έρευνας σε θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, στην παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας και στην παροχή μελετητικών υπηρεσιών στην κυβέρνηση σε θέματα οικονομικής ανάλυσης και πολιτικής».
Το ΚΕΠΕ, λοιπόν, είναι ένα όργανο που ερευνά για λογαριασμό της κυβέρνησης και στη συνέχεια τη συμβουλεύει, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει και αναλύει. Πολιτικός προϊστάμενος του ΚΕΠΕ σήμερα είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω δύο από τις προτάσεις του ΚΕΠΕ προς την κυβέρνηση, αν και είμαι σίγουρος ότι τις έχετε διαβάσει ήδη αρκετές φορές.
Οι αναλυτές του Κέντρου προτείνουν «για νέους ανέργους 15-24 ετών (15-29 ετών ο διευρυμένος ορισμός)κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να κάνει προσλήψεις». Επιπλέον, οι αναλυτές προτείνουν «διακρατικές συμφωνίες (με χώρες εκτός ΕΕ, π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία) για την απορρόφηση ανέργων στη βάση μιας προσεκτικά σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής και για δεδομένο χρονικό διάστημα, αντί της άτακτης μετανάστευσης που παρατηρείται».
Αν, λοιπόν, η κρίση τελειώνει, βγαίνουμε από το Μνημόνιο, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, έρχεται η ανάπτυξη, έπιασαν τόπο οι θυσίες, η οικονομία ανακάμπτει και το 2014 είναι χρονιά ελπίδας, γιατί το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης συμβουλεύει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για οργανωμένη μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό, ενώ για όσους νέους μείνουν στην Ελλάδα προτείνει να δουλεύουν δίχως μισθό;
Δεν είναι δυνατόν να ίσχυε έστω μία, μόνο μία, αισιόδοξη πρόβλεψη ή υπόσχεση του Σαμαρά και το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης αναλύοντας στοιχεία και προβλέψεις για την Οικονομία να πρότεινε οργανωμένη μετανάστευση και εργασία δίχως μισθό. Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των σιχαμερών ψεμάτων της κυβέρνησης του Σαμαρά. Το ΚΕΠΕ γνωρίζοντας στοιχεία «εκ των έσω» παραδέχεται ότι το 2014 θα είναι καταστροφικότερο του 2013.
Σήμερα το θέμα δεν είναι αν όλες, κάποιες ή καμία πρόταση του ΚΕΠΕ δεν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Θα υιοθετηθεί σίγουρα αύριο με το ένδυμα μιας ακόμη επιτυχίας. Πόσες φορές πρέπει να δούμε το ίδιο έργο για να καταλάβουμε το σενάριο; Το θέμα είναι ότι υπάρχει πλέον επίσημη παραδοχή από το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι κάθε λέξη του Σαμαρά και του Στουρνάρα είναι μια κοροϊδία, ένα σιχαμερό ψέμα, μια φτυαριά χώμα στον τάφο μας. Δε χρειάζονται πλέον αποκαλύψεις. Αποκαλύφθηκαν μόνοι τους. Η υπομονή είναι υποταγή. Και το μόνο που περιμένει τους υποταγμένους είναι φτυαριές με χώμα. Καλοφάγωτο.

http://aristeroblog.gr/node/2267

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου