Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ

(Τετ. 29/1/14 - 10:50)
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΜΚΟ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «NEWREST» : ΣΕ 24ΩΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΣΣΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοραή (15:30) και πορεία προς το Σύνταγμα θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τετάρτη (29/2), οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν και με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (κέντρα μεταφοράς).
Τα πρωτοβάθμια Σωματεία της ΔΕΗ πραγματοποιούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, χωρίς όμως να προκαλούνται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Όπως υποστηρίζουν, η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου για λόγους στρατηγικής και εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή, το Δημόσιο θα διατηρήσει καταστατική μειοψηφία (34% των μετοχών) στον ΑΔΜΗΕ.
Να σημειωθεί ότι την Τρίτη(28/1) ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης απέσυρε από το νομοσχέδιο τηντροπολογία για τα ασφαλιστικά θέματα της ΔΕΗ.
Στη Δυτική Μακεδονία διοργανώνεται  από τις 7 το πρωί, νέα απεργιακή περιφρούρηση στο ΚΥΤ Καρδιάς και στις 11 το πρωί συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοζάνης.
Το πρωί της Τρίτης(28/1), στην Αττική πραγματοποιήθηκαν περιφρουρήσεις σε χώρους δουλειάς. Στη Δυτική Μακεδονία, οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν τους τόπους δουλειάς, ορυχεία και Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς. Διοργανώθηκε,δε, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.
Υπενθυμίζουμε ότι από το πρωί της Τρίτης(28/1) εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποιούν κατάληψηστις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ στη γέφυρα Ροσινιόλ στο Ρουφ και τον Άγιο Στέφανο, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ στη Θεσσαλονίκη.
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι, προχωρούν σήμεραοι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, που έχουν προγραμματίσει έκτακτη Συνέλευση με κύριο θέμα τη μη χρηματοδότηση του Οργανισμού και τη μη καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Ενώ στη 1 το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας, Ζέτα Μακρή.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για το μήνα Γενάρη, ενώ δεν προβλέπεται ούτε το Φλεβάρη να πάρουν το μισθό του Γενάρη. Η υφυπουργός Υγείας αρνήθηκε ότι το πρόβλημα απορρέει από το υπουργείο Υγείας, ενώ σημείωσε ότι την Παρασκευή θα καταθέσει στον εισαγγελέα Διαφθοράς για την οικονομική «τρύπα» των 10 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΚΑΝΑ. Όσον αφορά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά, είπε, ότι πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι την επόμενη βδομάδα.

Η αγωγή εργαζόμενης στη «ΜΕΤΑδραση» για εκδικητική απόλυση αναδεικνύει τις συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα με τις οργανώσεις, τα προβλήματα μισθοδοσίας οφείλονται στις καθυστερήσεις στην έγκριση των προγραμμάτων απ’ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων.
Το ζήτημα των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές ΜΚΟ αναδεικνύει η σημερινή εκδίκαση αγωγής εργαζόμενης στη ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» για εκδικητική απόλυση. Η εργαζόμενη είναι μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) και του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ), που στηρίζουν την αγωγή και καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης στις 9 το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 9).
«Ενώ προβάλλουν ένα ανθρωπιστικό προφίλ σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή είναι έτοιμες να καταπατήσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων τους», αναφέρει για αρκετές ΜΚΟ ο ΣΜΕΔ.
ΑNAΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ
Η ΜΕΤΑδραση παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας στις συνεντεύξεις ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, καθώς και στα κέντρα κράτησης. Ωστόσο, το ΣΒΕΜΚΟ καταγγέλλει πως «οι συνθήκες εργασίας των διερμηνέων δυσχεραίνουν διαρκώς, σε ένα κλίμα αυξανόμενης ανασφάλειας και τρομοκράτησης όσων εκθέτουν τα πλέον αυτονόητα και διεκδικούν τη διαφύλαξη των εργασιακών τους δικαιωμάτων». Συναντήσεις του σωματείου με τη διοίκηση δεν έφεραν αποτέλεσμα.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «NEWREST» : ΣΕ 24ΩΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΣΣΕ
 Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία«NEWREST» στο αεροδρόμιο των Σπάτων, διεκδικώντας ικανοποιητική ΣΣΕ και δουλειά με ανθρώπινους όρους εργασίας, είτε για συμβασιούχους είτε για μόνιμους είτε για κάτω των 25 είτε για μεγαλύτερους.
Μετά από τη συγχώνευση των «AEGEAN» - «OLYMPIC AIR», η «NEWREST» εξυπηρετεί τα αεροσκάφη της νέας εταιρείας. Στο άλλο catering που υπάρχει στο αεροδρόμιο, το «Olympic catering»,, έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους 40 εργαζόμενοι.
Στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, η αδιαλλαξία της διοίκησης για σκληρότερες συνθήκες εργασίας και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς δεν έχει όρια. Το σωματείο καταγγέλλει ότι καλούν τους εργαζόμενους ανά τμήματα στα γραφεία, χωρίς να παρευρίσκεται εκπρόσωπός τους, και απειλούν για να μη γίνουν κινητοποιήσεις.
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15078:diax&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου