Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Διαξιφισμοί και αντιπαράθεση κατά την ενημέρωση για την ΑΤΕ



Αντιμέτωποι με ενστάσεις και προβληματισμούς από βουλευτές όλων των κομμάτων, που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, παρέχοντας διευκρινίσεις για την δρομολογούμενη απορρόφηση των υγιών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς και την παράλληλη εκκαθάριση των υπολοίπων.


Οι ενστάσεις των βουλευτών αφορούσαν τόσο στο τίμημα της μεταβίβασης, όσο και στην αναγκαιότητά της. Έκδηλη υπήρξε και η ανησυχία για το κενό χρηματοδότησης που ενδέχεται να προκύψει για τον αγροτικό τομέα, ύστερα από την παύση εργασιών της «Αγροτικής».
Από πλευράς τους, οι κ.κ. Στουρνάρας και Προβόπουλος υπεραμύνθηκαν των αποφάσεων που ελήφθησαν, υποστηρίζοντας πως η μεταβίβαση της ΑΤΕ υπήρξε η μόνη εφικτή λύση. Ειδικά, δε, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να καταθέσει σύντομα ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα μη ενήμερα δάνεια, με τα οποία έχει υποθηκευθεί αγροτική γη: «Η αγροτική γη δεν θα πάει στον εκκαθαριστή. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μήπως και απελευθερώσουμε αγροτική γη, καθώς η ΑΤΕ έχει πάρει εγγυήσεις 25 φορές παραπάνω απ' τα δάνεια που έχει δώσει» ανέφερε ο κος Στουρνάρας.

Εξάλλου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακοίνωσε ότι «η Τράπεζα Πειραιώς, σε επιστολή που απέστειλε, λέει πως «όπου υπάρχει τόσο μεγάλη, δυσανάλογα μεγάλη αξία γης για ενήμερα δάνεια, να την μειώσουμε». Είναι μεγάλη η αβάντα που γίνεται…».

Διαβάστε παρακάτω συνομιλίες που αποτυπώνουν το κλίμα κάτω από το οποίο διεξήχθη η διαδικασία ενημέρωσης:

-«Την ώρα που αναγνωρίζετε την μείωση των αναπτυξιακών εργαλείων, κλείνετε μια αναπτυξιακή Τράπεζα» ήλεγξε τον Γ. Στουρνάρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ).

-«Δεν μπορώ να πω πως η ΑΤΕ συνέβαλε στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ο οποίος έχει συρρικνωθεί στο 3% του ΑΕΠ. Αυτός μπορεί να ανέβει, αλλά με μια διαφορετική πολιτική που θα στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας…». «Στην Ισπανία και την Γερμανία, όσες τράπεζες ειδικού σκοπού υπάρχουν, θεωρούνται αδύναμες» συμπλήρωσε από πλευράς του ο κος Προβόπουλος.
-«Πώς είναι δυνατόν να εποπτεύετε και να πουλάτε ταυτόχρονα; Υπάρχει εποπτική αρχή που να βεβαιώνει πως κάτι δεν είναι βιώσιμο και να πηγαίνει μετά να το πουλάει;» αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Με 90 εκ. ευρώ αγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς την ΑΤΕ, όταν τα κέρδη απ' τις συνέργειες είναι 110 εκ. ευρώ» παρατήρησε ο Κώστας Μαρκόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες). «Δωρίσατε την ΑΤΕ στον Σάλλα» κατηγόρησε τους δύο άνδρες ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Πώς προέκυψε το τίμημα των 90 εκ.; Μόνο το ακίνητο του Τσίλερ κοστίζει 95 εκ.!» παρατήρησε η Θ. Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ).

-«Δεν πουλήθηκε τίποτα. Μεταφέρθηκαν περιουσιακά στοιχεία, τα υγιή» απάντησε ο Γ. Προβόπουλος. «Τις συνέργειες θα τις καρπωθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο βασικός μέτοχος. Η Τράπεζα Πειραιώς, θα μπορούσε να δώσει και μηδέν τίμημα…» συμπλήρωσε ο Διοικητής της ΤτΕ. «Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ιδιωτική μονάχα κατ' όνομα, καθώς ελέγχεται απ' το Δημόσιο, αν και το μάνατζμεντ είναι ιδιωτικό» ανέφερε από πλευράς του ο Γ. Στουρνάρας.

-«Σύμφωνα με έκθεση της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς της 30ης Ιουλίου, το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ αποδεικνύεται συντριπτικώς μεγαλύτερο από εκείνο της Πειραιώς. Δεν διέσωσε η Πειραιώς την ΑΤΕ, αλλά η ΑΤΕ την Πειραιώς» υποστήριξε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ).

-«Αν ήταν τόσο κελεπούρι η Αγροτική και χαρίστηκε, γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν άλλες τράπεζες;» αντέταξε ο Γ. Προβόπουλος.

-«Πριν δυο χρόνια είχε τεθεί θέμα πώλησης του συνόλου της ΑΤΕ με τίμημα άνω των 300 εκ. ευρώ. Πώς είναι δυνατόν να δίνεται σήμερα για 95 εκ.;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κασαπίδης.

- «Αυτά αλλάζουν. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες σήμερα. Έχει γίνει το PSI, υπάρχει ύφεση, αυτό εξηγεί τα 95 εκ.» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

-«Τι θα γίνει αν κάποια απ' τα δάνεια καταστούν ληξιπρόθεσμα και απαιτητικά; Και τι θα γίνει αν εξαγοραστεί η Πειραιώς από κάποια ξένη τράπεζα, όταν ξέρουμε πως η γη είναι εθνικό κεφάλαιο;» ρώτησε ο Γ. Καρασμάνης.

-«Τι θα γίνει δηλαδή; Θα πάρει την αγροτική γη, θα την τεμαχίσει και θα την πουλήσει έξω;» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.

-«Συμφωνείτε ή όχι με την αναγκαιότητα ενός φορέα που θα ασκεί αγροτική πίστη; Όλα τα κόμματα στις εξαγγελίες τους έλεγαν να μείνει έξω η ΑΤΕ από τέτοιες διαδικασίες. Δεν είναι το ίδιο πράγμα η εμπορική με την αγροτική πίστη» σημείωσε ο Β. Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ).

-«Δεν νομίζω πως καίγεται η Ελλάδα όταν μεταβιβάζεται η Αγροτική στην Πειραιώς. 10 δισεκ. έχει στοιχίσει η Αγροτική στον φορολογούμενο. Από τα 100 δάνεια σε συνεταιρισμούς, τα 80 δεν εξυπηρετούνται. Είναι σωστή ανάπτυξη αυτή;» ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας.

-«Η πώληση της «Αγροτικής» αποτελεί την πρώτη καταστρατήγηση της προγραμματικής συμφωνίας» κατήγγειλε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης (Δημοκρατική Αριστερά).
-«Αυτά να τα πείτε στον Κουβέλη - όχι εδώ!» παρενέβη ο Π. Λαφαζάνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «μετατρέπει την Ελλάδα σε μπανανία - στη μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο»: «Εργάζεστε για τα ιδιωτικά συμφέροντα και ό,τι το δημόσιο το εχθρεύεστε και το μισείτε. Δεν λέω πως ήταν σε όλα σωστό το Δημόσιο, αλλά εσείς το διοικούσατε. Χιλιάδες ανθρώπους τους στέλνετε στο δουλεμπόριο. Γιατί δεν εμφανίζετε την προσφορά της «Πειραιώς» για τους εργαζόμενους;»

- «Εξ αρχής ανέφερα πως η μεταβίβαση αυτή επελέγη γιατί σώζονται όλοι οι εργαζόμενοι» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας. «Είναι πραγματικά τυχεροί οι εργαζόμενοι της Αγροτικής, γιατί, αν ακολουθούσαμε το σενάριο της μεταβατικής τράπεζας, θα είχε μειωθεί ο αριθμός τους. Δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων της «Αγροτικής» μετά την μεταβίβαση…».

Από πλευράς «Χρυσής Αυγής», ο Ηλίας Παναγιώταρος ρώτησε τι θα γίνει με τα δάνεια των κομμάτων - εισπράττοντας την απάντηση πως αυτά συγκαταλέγονται στα εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε ερώτησή του, δε, «αν υπάρχει μέλος του ΔΣ της παλιάς «Αγροτικής», που μετέφερε 8 εκ. ευρώ στο εξωτερικό» εισέπραξε την απάντηση του κου Προβόπουλου, ότι η ΤτΕ έχει ήδη διεξάγει έρευνα και έχει μεταβιβάσει τα ευρήματά της στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Σημειώνεται τέλος, πως σε ερώτηση του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) για την τύχη της ΣΕΚΑΠ και την πρόταση των εργαζομένων για αυτοδιαχείρισή της, ο κος Στουρνάρας χαρακτήρισε «πάρα πολύ ενδιαφέρουσα» την πρόταση και υποσχέθηκε να την εξετάσει.


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου