Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Αιχμές και αυτοκριτική Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠαΣοΚ



Αιχμές και αυτοκριτική  Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠαΣοΚ

Ενα ολοκληρωμένο πολιτικό πλαίσιο των θέσεων του ΠαΣοΚ κατάθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλοςστην ΚΟ του κόμματος την Τρίτη, μια ημέρα προτού συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ περίμενε να ολοκληρωθούν οι επισκέψεις του κ.Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο και στο Παρίσι και να επιστρέψει στην Αθήνα για να τοποθετηθεί δημοσίως.


Είναι η πρώτη φορά από το σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης που ο κ. Βενιζέλος αποσαφηνίζει τη θέση του ΠαΣοΚ σε αυτή, θέτει τους στόχους που θα επιχειρήσει να πετύχει το κόμμα του, ασκεί κριτική στους χειρισμούς και στον τρόπο που διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός (στην Ιπποκράτους μιλούν για «ενοχική διαπραγμάτευση») αλλά απαντά και στους επικριτές του εντός και εκτός ΠαΣοΚ. Εν όψει της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, αν και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου εξέφραζαν τη δυσαρέσκεια τους σε ιδιωτικές συζητήσεις.


Αντιθέτως, στην ΚΟ και στα στελέχη του ΠαΣοΚ η ομιλία του κ. Βενιζέλου έγινε αποδεκτή με πολύ θετικό τρόπο και φάνηκε να αλλάζει η ατμόσφαιρα μεταξύ των βουλευτών. Ακόμα και η συζήτηση που ακολούθησε έγινε σε χαμηλούς τόνους με τοποθετήσεις ουσίας για το νέο πακέτο μέτρων.


Μάλιστα το κλίμα ήταν «εύκρατο» ώστε ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε τέσσερις φορές στην εισήγηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη κίνηση που ερμηνεύτηκε ως λιώσιμο των πάγων που σκέπασαν τη σχέση τους έπειτα από τον πρόσφατο καυγά τους.


Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα για να ηρεμήσει το εσωτερικό μέτωπο. Στη δευτερολογία του έκανε αυτοκριτική για τους χειρισμούς στην τροπολογία για τα ΑΕΙ. «Είπα στον Τάκη Ρήγα να διαμηνύσει στον Χαράλαμπο Αθανασίου ότι δεν θα γίνει παιχνίδι με την ιθαγένεια όπως έγινε σε μεγάλο βαθμό με τα ΑΕΙ. Οι αντιπερισπασμοί σε επίπεδο μεταναστευτικού, ιθαγένειας, πανεσπιστημίων -γιατί εμείς πέσαμε θύματα του πρώτου και ευκολότερου αντιπερισπασμού με πολύ μεγάλη αθωώτητα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, δεν μπορούν να επαναληφθούν», επισήμανε.


Σε ότι αφορά το κυβερνητικό σχήμα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, επισήμανε, στηρίζει την κυβέρνηση για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική κρίση, ωστόσο επιμένει στη θέση που διατύπωσε προεκλογικά το κόμμα για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και μια εθνική στρατηγική και για τη δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.


Σημείωσε ότι η παράταση δεν είναι μια νέα ιδέα ή ένα νέο αίτημα της Ελλάδας ούτε συνεπάγεται αναθεώρηση της σύμβασης. Πρόκειται για ρητή πρόβλεψη της ίδιας της δανειακής σύμβασης σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης και δεν σημαίνει ούτε πρόσθετη χρηματοδότηση ούτε αδυναμία εφαρμογής του προγράμματος.


Επισήμανε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια για την Ελλάδα και να σταματήσει η ανακύκλωση της συζήτησης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Πως να μην μας αδικούν οι ξένοι ότι εμείς οι ίδιοι υποτιμούμε και αποσιωπούμε αυτό που επιτεύχθηκε χάρη στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού με την αφελή θεωρία ότι "ως τώρα δεν πετύχαμε τους στόχους μας αλλά τώρα η νέα κυβέρνηση θα τα κάνει όλα σωστά"».


Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν έμεινε μόνο στη σύσταση προς τον κ. Σαμαρά να μην λειτουργεί ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης φέρνοντας προ τετελεσμένων τους κυβερνητικούς εταίρους. Υπερασπίστηκε το έργο και την προσπάθεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, σπισημαίνοντας ότι χώρα βρίσκεται σήμερα στο ευρώ και στους νέους υπό διαμόρφωση ευρωπαικούς συσχετισμούς «επειδή κάποιοι άνθρωποι την κρατήσαμε εδώ κόντρα σε άλλους που αρέσκονταν στα εύκολα και δημαγωγικά λόγια».


Σε ότι αφορά το θέμα των πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, ο κ. Βνειζέλος διευκρίνισε ότι το ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε μέτρα και έθεσε ένα πλαίσιο αρχών: Να μην θίγουν ξανά αυτούς που έχουν συμβάλλει. Να μην είναι οριζόντια και άδικα. Να υπάρξουν απτά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστασίας των ευπαθών ομάδων και τα δημοσιονομικά μέτρα να οδηγούν στο τελικό ορατό στόχο της εξόδου από το τούνελ της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Με βάση αυτό το πλαίσιο προσέρχεται στη σύσκεψη των πολιτκών αρχηγών προκειμένου όπως είπε να συζητηθεί η εθνική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και όχι μια νέα επεξεργασία μέτρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου