Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Με φυλάκιση απειλούνται οι Ισραηλινοί πιλότοι



Ως βόμβα έσκασε η είδηση ότι περισσότερες από 400 υπογραφές, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών πανεπιστημίου, συγκεντρώθηκαν κάτω από ένα κείμενο που καλεί τους πιλότους της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, να αρνηθούν να υπακούσουν σε διαταγές βομβαρδισμού του Ιράν, γιατί αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη χώρα και άρα θα μπορούσαν ακόμη και να συλληφθούν!


Οι Times of Israel γράφουν: «Δεν ξέρουμε τα ονόματα σας," αναφέρουν οι συντάκτες του κειμένου: "Ξέρουμε ένα πράγμα - αυτή τη στιγμή η μοίρα μας και το μέλλον μας, βρίσκεται πάρα πολύ στα χέρια σας." Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται καθηγητές, όπως ο Menachem Mautner, πρώην πρύτανης Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο Α. Biletzki, πρώην επικεφαλής της επιτροπής για τα ισραηλινά ανθρώπινα δικαιώματα και πολλοί άλλοι. Στο κείμενό τους λένε προς τους πιλότους ότι μπορεί να λάβουν σύντομα τη "μοιραία διαταγή", αλλά τους υπενθυμίζουν ότι έχουν "την επιλογή να πουν όχι". Αναγνωρίζουν ότι θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες αν το κάνουν αλλά επισημαίνουν ότι η "τυφλή υπακοή δεν εξυπηρετεί σ΄ αυτή την υπόθεση τα εθνικά συμφέροντα". Τονίζουν τους κινδύνους αντιποίνων από το Ιράν αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί δεν πρόκειται "να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά απλά θα το καθυστερήσουν.

Ο Mautner, ο πρώην πρύτανης της νομικής σχολής, που είναι ένας από τους υπογράφοντες, δήλωσε στην εφημερίδα Makor Rishon ότι θα ήθελε να απευθυνθεί όχι τόσο στους πιλότους που θα εκτελέσουν εντολές αλλά σ΄ αυτούς που θα δώσουν τη διαταγή.

Και τα ισραηλινά κοράκια ετοιμάζονται συστηματικά για να φέρουν τον όλεθρο. Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μααρίβ ο απερχόμενος υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Ματάν Βιλνάι που αποκάλυψε ότι το Ισραήλ έχει προετοιμάσει τον πληθυσμό του για μια ενδεχόμενη σύρραξη σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 30 ημέρες!

Συγκλονίζει η τραχύτητα του ισραηλινού αστικού κατεστημένου και η απόφαση του να εμπλέξει, πρώτα απ΄ όλα τον ίδιο τον λαό του από τον οποίο κυνικά απαιτεί 500 θύματα, σε μια σύγκρουση χωρίς επιστροφή, αφού πολλοί μιλούν για την χρήση όπλων μαζικής καταστροφή; "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας πιάνει υστερία. Ουδέποτε στο παρελθόν το εσωτερικό μέτωπο δεν ήταν τόσο καλά προετοιμασμένο", είπε ο Βιλνάι, ένας πρώην στρατηγός που αποχωρεί από το υπουργείο για να αναλάβει πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κίνα.

Οι δηλώσεις του αυτές προσπάθησαν να απαντήσουν στην αγωνία της ισραηλινής κοινωνίας. Τις προηγούμενες ημέρες πολλά μέσα ενημέρωσης είχαν υποστηρίξει ότι η υπηρεσία πολιτικής προστασίας δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για μια ενδεχόμενη σύγκρουση με το Ιράν. "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω με τη μεγαλύτερη σιγουριά: σήμερα όλοι ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν", είπε ο υπουργός αναφερόμενος στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών που έχουν αναλάβει την "άμυνα των μετόπισθεν", δηλαδή το πού και πώς θα συγκεντρωθεί ο πληθυσμός σε μη εμπόλεμες ζώνες σε περίπτωση σύρραξης.

Σύμφωνα με την αρθρογραφία ο Βιλνάι επέμεινε ότι "το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για το σενάριο ενός πολέμου 30 ημερών σε πολλά μέτωπα" που θα μπορούσε να στοιχίσει, πάνω-κάτω, τη ζωή σε 500 ανθρώπους. Διευκρίνισε ότι προς το παρόν υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση χημικού ή βιολογικού πολέμου για το μισό πληθυσμό της χώρας. Ο στρατός επίσης πραγματοποιεί δοκιμές σε ένα σύστημα ειδοποίησης μέσω κινητών τηλεφώνων για να ενημερώσει τους κατοίκους εάν εκτοξευτούν πύραυλοι εναντίον της χώρας.
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διόρισε τον Άβι Ντίχτερ, πρώην διευθυντή της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Ο διορισμός του αναμένεται να εγκριθεί αύριο Πέμπτη από το κοινοβούλιο.

Οι πολεμικές όμως αυτές προετοιμασίες βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την κοινωνία. Σε πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως στις αρχές Αυγούστου αποκαλύφτηκε ότι στο ναδίρ βρίσκεται η δημοτικότητα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Haaretz. Συγκεκριμένα το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένο με τις επιδόσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού, ενώ μόλις το 31% είπε το αντίθετο. Παράλληλα, έχει μειωθεί και η δημοτικότητα του δεξιού κόμματός του Λικούντ, το οποίο, αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα εξέλεγε 25 βουλευτές σε σύνολο 120. Ε.Μ.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας του Νετανιάχου από το 2009, όταν και εξελέγη στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Μέχρι πρόσφατα ο ισραηλινός πρωθυπουργός απολάμβανε αρκετά υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, αλλά αυτά άρχισαν να υποχωρούν μετά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση αλλά και τα σχέδιά της να αλλάξει τον νόμο που αφορά στη στρατιωτική θητεία, υποχρεώνοντας περίπου 60.000 υπερορθόδοξους Εβραίους να καταταγούν στον στρατό. Το υπουργικό συμβούλιο ψήφισε υπέρ ενός πακέτου σκληρών μέτρων λιτότητας που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και να πλήξει κυρίως τους χαμηλόμισθους.

Σύμφωνα με τη Haaretz, η δημοσκόπηση αντανακλά τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος προς τον Νετανιάχου και τον Στάινιτς, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική και κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης συνιστά «εκλογικό όλεθρο» για το κυβερνών κόμμα Λικούντ. «Ο Νετανιάχου ακόμη θεωρείται ως ο υποψήφιος χωρίς αντιπάλους, αλλά η θέση του έχει επιβαρυνθεί σημαντικά. Σε αυτό το κλίμα, είναι ξεκάθαρο γιατί δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Αντίθετα θα προσπαθήσει να αναβάλλει τις εκλογές για όσο το δυνατόν αργότερα και να αλλάξει την κυβερνητική ατζέντα προκειμένου να επικεντρωθεί σε στρατηγικά ζητήματα ασφάλειας εν όψει των εκλογών» γράφει η εφημερίδα. Οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2013.

Και ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλλει τους «εθνικούς κινδύνους» για να κερδίσει την «εθνική ενότητα» και να επιβάλλει τα ακραία αντεργατικά της μέτρα, αξίζει να παρατηρήσουμε τις κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν κατά των μέτρων λιτότητας και της ανισότητας. Όπως αναμετάδωσε το ΑΠΕ 05/08/12 "περίπου 2.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ σε δύο ξεχωριστές διαδηλώσεις κατά της οικονομικής λιτότητας και της απουσίας ενός νόμου που θα καθιστά υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία για όλου τους Ισραηλινούς αντίστοιχα. Αρχικά οι διοργανωτές των δύο συγκεντρώσεων σκόπευαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία μεγάλη κινητοποίηση κοντά στο Μουσείο του Τελ Αβίβ, ώστε να αναβιώσει το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του κόστους ζωής που έβγαλε πέρυσι στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Τελικά, μία διαδήλωση διοργανώθηκε για να διαμαρτυρηθούν για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να προστατευθεί το Ισραήλ από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η δεύτερη κινητοποίηση οργανώθηκε κατά της διστακτικότητας της ισραηλινής κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα νόμο που θα καθιστά υποχρεωτική τη στρατιωτική ή την πολιτική θητεία για τους υπερορθόδοξους εβραίους. Μικρές ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν μάταια να περάσουν ένα πιο ριζοσπαστικό, πολιτικό μήνυμα ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. ".

Για μια ακόμη φορά ο πόλεμος προκύπτει ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ.             6932955437      

diktiospartakos.blogspot.com

diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου