Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ. Αλλαγή σελίδας με πολύπλοκη διαδικασία

Αλλαγή σελίδας για το ΠΑΣΟΚ, με προς το παρόν αρκετά θολό διαδικαστικό τοπίο, σηματοδοτεί η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα τόσο για την πρωθυπουργία στις επερχόμενες εθνικές εκλογές όσο και για την προεδρία του Κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές που θα ακολουθήσουν τις βουλευτικές.

Αλλαγή σελίδας με πολύπλοκη διαδικασία
Με την έναρξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές ενώ θα παραμείνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μέχρι το συνέδριο του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτό δεν θα διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος.
,

«Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν προτίθεμαι να κατέβω ως υποψήφιος πρωθυπουργός, ούτε ως υποψήφιος πρόεδρος του κινήματος μετά τις εθνικές εκλογές», ήταν η αναφορά του κ. Παπανδρέου όπως την μετέφερε ο εκπροσώπος του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης.
Ειδικότερα η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι:
  • Το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει υποψήφιο πρωθυπουργό είτε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είτε μέσω άλλης θεσμοθετημένης διαδικασίας που θα επιλέξουν τα όργανα του Κινήματος.
  • Να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εκλογική διαδικασία προερχόμενη από την βάση του κόμματος, μετά τις εθνικές εκλογές.
  • Να συγκληθεί, μετά τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο, Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να Συνέδριο εκλογικού προγράμματος ή Συνδιάσκεψη.
Τέλος, προτάθηκε την επόμενη περίοδο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ να συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα με σκοπό να λειτουργεί ως συντονιστικός κρίκος του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ενδεικτικά στην πρώτη συνεδρίασή του, μετά τις σημερινές αποφάσεις, θα ασχοληθεί παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με θέματα εργασίας και απασχόλησης.
Από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εισήγησή του και στο ζήτημα που ετέθη για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει νέα ηγεσία πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι το «πριν» τις εκλογές συναρτάται ευθέως με τον χρόνο διεξαγωγής τους που κι αυτός με την σειρά του συναρτάται από την πορεία της χώρας και των διαπραγματεύσεων.
Απέρριψε τις διαδικασίες - εξπρές
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην κατατεθείσα πρόταση για «σύντομες διαδικασίες» εκλογής προέδρου του Κινήματος επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ρεαλιστική καθώς είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου από την βάση σε διάστημα μιας εβδομάδας και πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ψευτοδίλλημμα» αυτό, που όπως είπε, ετέθη πολλές φορές, δηλαδή «θα φύγει ή θα μείνει ο Παπανδρέου» υπογραμμίζοντας: Θα κάνω το καθήκον μου, δεν πάω σπίτι μου και έχω πει ότι θα υπηρετήσω την δημοκρατική παράταξη από όποια θέση (...) Δεν είμαι δεμένος με καρέκλες και το απέδειξα πρόσφατα με την κυβέρνηση Παπαδήμου» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις»
Ο κ. Παπανδρέου με βάση όσα εισηγήθηκε, ανέφερε τέλος ότι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας τις εκ του Καταστατικού οριζόμενες αρμοδιότητες του, στηρίζοντας την δημοκρατική παράταξη και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό που προτείνει «δεν υπάρχουν ούτε "δεύτερες", ούτε πονηρές σκέψεις».
Επίθεση σε ΜΜΕ
Η εισήγηση του Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο περιείχε επιθετικές αναφορές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και λειτουργίες της Δικαιοσύνης.
Δεν είμαστε σταθεροί στη σύγκρουσή μας με τα συμφέροντα, φέρεται ειπών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι κατά τη διετή διακυβέρνηση, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Μπεγλίτη, δεν δόθηκε βάρος στις αιτίες της κρίσης και «δεν ήμασταν σταθεροί στη σύγκρουσή μας με ένα σύστημα αντιπαραγωγικό και κρατικοδίαιτο», το οποίο ενέχεται για την ελληνική πλευρά της κρίσης. Έπρεπε, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να κατονομάσουμε τα συμφέροντα αυτά.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Σταύρο Ψυχάρη και σε δάνειο 10 εκατ. ευρώ που είχε ο ίδιος αιτηθεί ως πρόεδρος του ΔΟΛ από την Εθνική Τράπεζα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά πληροφίες υποστήριξε ότι αρχής γενομένης από την απόρριψη του εν λόγω δανείου -«θέμα που κακώς έφθασε και στον ίδιο» όπως είπε- ξεκίνησε σύγκρουση με τον οργανισμό που διευθύνει ο κ. Ψυχάρης. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε επιπλέον ως υπονομευθείσα την περίπτωση της συγχώνευσης Εθνικής-ΑLPHA.
Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΔΟΛ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«
Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου. Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.
Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα. Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο».
«Η Δικαιοσύνη έπρεπε να κινηθεί αυτεπάγγελτα»
Αναφορά έκανε επίσης ο κ. Παπανδρέουστις καταγγελίες για τα CDS και την ενδεχόμενη «εμπλοκή» αδελφού του στην υπόθεση, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που έγινε η καταγγελία, θα έπρεπε να είχε κινηθεί αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη, αντί να γίνεται ο πρωθυπουργός υπόλογος για περιστατικά που δεν ερευνήθηκαν και δεν ολοκληρώθηκαν.

εθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου