Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Θα τιμωρούνται για ... «υπερσυνταγογράφηση»!


Ακόμη έναν κρίκο στο μηχανισμό περικοπών σε φάρμακα και εξετάσεις προσθέτει η κυβέρνηση


Με αφαίρεση του δικαιώματος της συνταγογράφησης για ένα χρόνο θα τιμωρεί η κυβέρνηση τους γιατρούς για «παραβάσεις» τους σχετικά με υπερσυνταγογράφηση ή υπερβολική διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων. Με σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο «Κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015 και του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2011» όλοι οι γιατροί που εξετάζουν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ - μόνιμοι ή συμβασιούχοι ορισμένου ή αορίστου χρόνου, συμβεβλημένοι ή μη συμβεβλημένοι ελεύθεροι επαγγελματίες - μετατρέπονται σε εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού περικοπής παροχών από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Με την παρούσα διάταξη επιχειρείται «να οριοθετηθούν οι ενδεχόμενες παραβατικές συμπεριφορές των ιατρών σε βάρος τόσο των ασφαλισμένων, όσο και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης» και να περιοριστεί η «οικονομική ζημιά» που υφίστανται τα ασφαλιστικά Ταμεία «από παραβατικές συμπεριφορές ιατρών, αφού αυτοί οφείλουν να συμμορφώνονται στους κανονισμούς του ΕΟΠΥΥ, που έχουν σχέση με τη συνταγογράφηση ιδίως των γενοσήμων φαρμάκων».

Δηλαδή, οι γιατροί κι ασθενείς φταίνε για τον οικονομικό στραγγαλισμό των ταμείων και όχι η υποχρηματοδότησή τους από το κράτος, από τις εργοδοτικές οφειλές, από την αγορά υπηρεσιών και φαρμάκων από τους επιχειρηματίες του κλάδου Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου! Με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται ένα κλίμα τρομοκρατίας στους γιατρούς και αποτροπής στη συνταγογράφηση και στις παρακλινικές εξετάσεις, ακόμη και αν αυτό είναι αναγκαίο για την πρόληψη ή τη θεραπεία. Το «επιχείρημα» της κυβέρνησης είναι: Πάνω από 3,2 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αρα η πρόληψη, η θεραπεία, η υγεία, οι ανάγκες των ασφαλισμένων πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το ποσό!

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες ζωής και δουλειάς - που έχουν επιδεινωθεί κατά πολύ - αυτή η πολιτική περιστολής των δαπανών στην Υγεία είναι άκρως επικίνδυνη. Οι γιατροί με την απειλή του αποκλεισμού τους από τη συνταγογράφηση, δε θα γράφουν φάρμακα κι εξετάσεις ακόμη και στις περιπτώσεις που χρειάζεται. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 2011 οι γιατροί συνταγογράφησαν φάρμακα ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Για το 2012 το ποσό αυτό θα πρέπει να πέσει στα 3,2 δισ. ευρώ το μέγιστο και μάλιστα με το δικαίωμα της συνταγογράφησης να έχει επεκταθεί και στους μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ελεύθερους επαγγελματίες. Με ποια κριτήρια, τα φάρμακα αξίας 1 δισ. ευρώ παραπάνω που συνταγογραφήθηκαν πέρυσι, ήταν σπατάλη και δεν χρειάζονταν; Επίσης το υπουργείο λέει: Ολα τα φάρμακα για βασικές ασθένειες που θα συνταγογραφούν τα Ταμεία θα είναι πλέον γενόσημα γιατί είναι πιο φθηνά από τα πρωτότυπα. Με ποια επιστημονικά κριτήρια όλα τα γενόσημα είναι κατάλληλα, ποιοτικά και αποτελεσματικά για κάθε ασθένεια, για κάθε ασθενή; Το μόνο κριτήριο που λογαριάζει η κυβέρνηση είναι η περικοπή της δαπάνης, ακόμη κι αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασφαλισμένων. Με το ίδιο κριτήριο βγήκαν από τη λίστα πάνω από 2.000 σκευάσματα και τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι απευθείας από την τσέπη τους.

Οσο η Υγεία και το Φάρμακο είναι εμπορεύματα, τέτοια μέτρα δεν πρόκειται να πάψουν, αντίθετα θα οξύνονται και η λαϊκή οικογένεια θα πληρώνει όλο και παραπάνω τόσο σε χρήμα και όσο με την επιδείνωση της Υγείας.


πηγη jazz_http://www2.rizospastis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου