Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι κηπουροί, οι αγρότες αλλά και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με το κομπόστ, καθώς ενδέχεται να προκαλεί τη νόσο των Λεγεωνάριων.
Το κομπόστ είναι μερικώς αποσυντεθειμένη οργανική ύλη. Προέρχεται από τα φυτικά υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας τα οποία η ίδια η φύση μετατρέπει σε φυτόχωμα που χρησιμεύει για λίπασμα και βελτιωτικό του εδάφους.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Νοσοκομείου «Βασίλισσα Αλεξάνδρα» στην κεντρική Σκοτία, ιατρική ομάδα του ιδρύματος κλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο να αντιμετωπίσει την περίπτωση ενός 67χρονου άνδρα που κατέληξε να νοσηλευθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.
Ο ασθενής είχε μολυνθεί από τη νόσο των Λεγεωνάριων μέσω ενός τραύματος που είχε στο χέρι του από εργαλείο κηπουρικής, όπως αναφέρεται σε ειδικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Lancet.
Ευτυχώς, σήμερα ο ασθενής έχει ανακάμψει πλήρως από τη σπάνια ασθένεια, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Legionella Pneumophila. Η νόσος των Λεγεωνάριων οφείλει το όνομα της στη συνέλευση της Αμερικανικής Λεγεώνας το 1976, όπου και παρουσιάστηκαν κρούσματα από μια μορφή πνευμονίας, άγνωστης προέλευσης τότε.
Στο άρθρο, οι γιατροί περιγράφουν το ασθενή ως έναν μέχρι πρότινος υγιή άνδρα και δεινό κηπουρό, που τον περασμένο Μάρτιο εμφάνισε υψηλό πυρετό. Στο νοσοκομείο κατέληξε μετά από οκτώ ημέρες συμπτωμάτων όπως: τρόμος, σύγχυση, λήθαργος και δύσπνοια. Ωστόσο, οι γιατροί δεν κατάφεραν εξαρχής να διαγνώσουν τη νόσο των Λεγεωνάριων.
Τελικά αυτό κατέστη εφικτό, μετά από επεμβατική διαδικασία λήψης δείγματος από τους πνεύμονες. Βρέθηκε θετικός στο βακτήριο Legionella Pneumophila, το οποίο δεν εντοπίζεται από τα συνήθη εργαστηριακά τεστ.
Το βακτήριο ενδημεί σε ποτάμια, λίμνες και δεξαμενές, ενώ είναι συχνό και σε συστήματα ψύξης, όπως το οικιακό κλιματιστικό.
Η νόσος είναι ιδιαιτέρως συχνή στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου το βακτήριο προκαλεί το 30% των περιπτώσεων και έχει ήδη σχετιστεί και με την κηπουρική.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου