Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκονται τον τελευταίο καιρό οι συνολικά 18.310 offshore εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Οι εταιρίες ξεπηδούν σαν μανιτάρια έχοντας κατακλύσει τη χώρα από άκρη σε άκρη. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η zougla.gr, οι offshore εταιρείες που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται στην Αττική ξεπερνούν τις 15.000!
Εμφανώς λιγότερες υπάρχουν στην Μακεδονία με τον αριθμό αυτών να μην ξεπερνά τις 1.200 ενώ στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκονται τα νησιά του Αιγαίου καθώς δραστηριοποιούνται σε αυτά κοντά στις 445 εταιρίες.
Τέλος, πάνω από 200 διαπιστώθηκε ότι είναι οι offshore εταιρείες που υπάρχουν στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα Ιόνια νησιά.
O χάρτης των offshore
Η υπηρεσία φαίνεται ότι έχει πέσει «με τα μούτρα» στη δουλειά κάνοντας φύλλο και φτερό τις παραπάνω εταιρείες προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι καθ’ όλα νόμιμες.
Από αυτές, στην Αθήνα δραστηριοποιούνται 9.500, στην Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική πάνω από 2.000 και στη Μύκονο γύρω στις 120 ενώ περίπου 1.000 από αυτές έχει προκύψει ότι είναι «εταιρείες-φαντάσματα» καθώς δεν έχουν δηλώσει εκπρόσωπο και δεν διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου.
Έπιασαν λαβράκι
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής και έχουν ήδη ελεγχθεί γύρω στις 14 off shore εταιρείες με τους άντρες της Δίωξης να έρχονται αντιμέτωποι με σοκαριστικά αποτελέσματα.
Τα στελέχη της υπηρεσίας δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν διαπίστωσαν ότι στον Πολύγυρο, μόνο μία εταιρεία από τις 14 ,έχει φοροδιαφύγει σε τέτοιο βαθμό που η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται στα 29.000.000 ευρώ!
Η εταιρεία ασχολείται με αγοραπωλησίες κτημάτων και ο νόμιμος εκπρόσωπος της φέρεται να κατοικεί στην Χαλκίδα. Οι έλεγχοι «έδειξαν» ότι εν λόγω εταιρία έχει υποπέσει σε σωρεία παραβάσεων των φορολογικών νόμων που αναφέρονται σε απόκρυψη εισοδημάτων και μεγάλη φοροδιαφυγή.
«Έχουμε ξεκινήσει τον έλεγχο σε 14 εταιρείες στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Διαπιστώσαμε ότι για μια off shore εταιρία η οποία έχει έδρα τον Πολύγυρο έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου με ληξιπρόθεσμες οφειλές 29.000.000 ευρώ. Από μία εταιρία μόνο!» αναφέρει ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας.
Η Δίωξη υπολογίζει ότι μόνο από τις 14 εταιρείες του Πολύγυρου αναμένεται να βεβαιωθούν πρόστιμα κάπου στα 45 με 50.000.000 ευρώ ενώ ήδη στο Κρανίδι έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα της τάξεως των 5.000.000 ευρώ. Χρήματα ουκ ολίγα, αν αναλογισθούμε την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Η διαδικασία ελέγχου
Υπάλληλοι της υπηρεσίας αναφέρουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον ενδελεχή έλεγχο των offshore εταιριών ξεκίνησε από τη στιγμή που η Δίωξη ενημερώθηκε για το ποιες είναι, σε ποια περιφερειακή διεύθυνση βρίσκονται και σε ποια Δ.Ο.Υ. υπάγονται.
«Από κει και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους» αναφέρει με νόημα το στέλεχος της υπηρεσίας.
Έχοντας ως βάση το νόμο του 2010 ο οποίος αναφέρει ότι οι off shore εταιρείες οφείλουν να μεταβιβαστούν σε φυσικά πρόσωπα, στόχος των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί πόσες από τις 18.310 εταιρίες δεν έχουν μεταβιβαστεί, τι φόρους χρωστάνε και σε περίπτωση που μεταβιβάστηκαν να αποσαφηνιστεί αν αυτοί που αγόρασαν τα ακίνητα των εταιριών είχαν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.
«Πρόκειται για μια τιτάνια προσπάθεια. Θέλουμε πλήρη μηχανογράφηση της περιουσίας και εξειδικευμένο προσωπικό. Αν είχαμε πλήρη μηχανογράφηση στη μηχανοργάνωση, με το ίδιο προσωπικό θα βγάζαμε την τριπλάσια δουλειά» σημειώνει το στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε. κλείνοντας.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου