Σύμφωνα με έρευνα της Icap, τους επόμενους έξι μήνες 7 στις 10 εταιρείες θα έχουν μειώσει το προσωπικό τους. Ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του επιχειρηματικού κόσμου, και πιο συγκεκριμένα οι 3 στις 10 εταιρείες, θα προβεί σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η τριμηνιαία έρευνα της ICAP με την επωνυμία HR Pulse καταγράφει για πρώτη φορά τις εξελίξεις στον χώρο της Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού, ο οποίος αλλάζει διαρκώς την τελευταία τριετία λόγω των εξελίξεων στο χώρο της οικονομίας.
Οι επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος και απάντησαν στην έρευνα αυτή ήταν σε ποσοστό 64% ελληνικές, 53% είχαν τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ, 54% είχαν πάνω από 200 εργαζόμενους, 30% δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και 19% σε αυτόν του εμπορίου.
Η έρευνα εκτός από τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το τι ακριβώς σκέφτονται όσοι διοικούν εταιρείες. Το συμπέρασμα που βγαίνει ή καλύτερα ο κύριος παρονομαστής όλων είναι η μείωση κόστους. Έτσι πιο συγκεκριμένα οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στην έρευνα σε ποσοστό 64% ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν και έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν κάποια μέτρα μείωσης του εργασιακού κόστους, όπως είναι η μείωση των ωρών εργασίας.
Έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι ανεξαιρέτως όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα απήντησαν ότι εξετάζουν διαρκώς τη λήψη νέων μέτρων περικοπής του λειτουργικού κόστους όμως επί του συνόλου λίγες είναι εκείνες που έχουν εισάγει διαδικασίες μείωσης κόστους που συνδέονται με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι εξετάζουν συνεχώς τη λήψη μέτρων περικοπής του λειτουργικού κόστους οδηγεί στο αρχικό συμπέρασμα της, ότι οι όλες σχεδόν οι εταιρείες επιλέγουν τη λύση των απολύσεων ως μία... αποτελεσματική μέθοδο περικοπής των εταιρικών τους δαπανών.
Ο Γιώργος Χάρος, Εκτελεστικός Διευθυντής ICAP People Solutions, δήλωσε σχετικά: «Η ανταπόκριση της αγοράς στην πρώτη αυτή έρευνα για θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού ήταν πολύ θετική. Η έρευνα αυτή έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε μία καθημερινότητα των επιχειρήσεων που αλλάζει και που η συντεταγμένη πληροφόρηση θα συμβάλει στην ορθή λήψη αποφάσεων. Οι επαγγελματίες του Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν την ανάγκη να γνωρίζουν τι συμβαίνει δίπλα τους και γύρω τους ώστε να μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρα σημαντικές αποφάσεις και να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους».
Ενώ σημείωσε επιπλέον πως «η προσαρμογή μας στους νέους νόμους που ψηφίζονται θα πάρει κάποιο χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο νόμος για την προειδοποίηση της απόλυσης σε χρονικό διάστημα κάποιων μηνών με αντίστοιχη μείωση της αποζημίωσης τους δε φαίνεται να εφαρμόζεται ευρέως. Μια εξήγηση γι' αυτό είναι ότι, όταν οι εταιρείες αποφασίσουν να απολύσουν κάποιους εργαζομένους, οι επιχειρήσεις προτιμούν να το κάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να διαφυλάξουν το κλίμα μέσα στην εταιρεία. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος προειδοποίησης ολοκληρώνεται σπάνια»
Αξίζει να αναφερθεί ότι στόχος της έρευνας αποτελεί η δημιουργία ενός εργαλείου που με ευέλικτο και αξιόπιστο τρόπο θα ενημερώνει τους επιχειρηματίες αλλά και τους επικεφαλής Ανθρωπίνου Δυναμικού των εταιρειών για όσα συμβαίνουν ή αλλάζουν μήνα με τον μήνα στην αγορά εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου