Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

[Οι καιροσκόποι του ΣΥΡΙΖΑ παίζουν με όλους: από τη μια, στηρίζουν τους οικονομικούς νταβατζήδες στους σχεδιασμούς τους (από το παραλιακό μέτωπο, το Μαρούσι και την "Αγία Σοφία" έως την Διαχείριση Απορριμμάτων και της πάσης φύσεως μορφής εργολαβίες), και από την άλλη, υπακούουν στα κελεύσματα Γάλλων, Πορτογάλων, Γερμανών, Αμερικανών, Ρώσων, Κινέζων και Τούρκων]! «Δώρο» στον Σαββίδη: Αναστολή εκτέλεσης του προστίμου για την ΣΕΚΑΠ

 σεκαπ


Προσωρινή «ανάσα», τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, λαμβάνει η ΣΕΚΑΠ, μετά τη σημερινή έκβαση της συζήτησης για την υπόθεσή της στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου αποφασίστηκε η έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για την ιστορική καπνοβιομηχανία.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δικηγόρος της ΣΕΚΑΠ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, διευκρίνισε: «Σήμερα συζητήσαμε με την Πρωτοδίκη, κυρία (Ελένη) Πιστόλα, τους λόγους για τους οποίους ζητάμε την αναστολή των αποφάσεων για τη ΣΕΚΑΠ. ‘Εκανε λοιπόν δεκτό το αίτημά μας και ανέστειλε προσωρινά όλες τις αναγκαστικές πράξεις (σε βάρος της ΣΕΚΑΠ) έως τις 17 Ιανουαρίου».
Τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση αναστολής της διαδικασίας, που κατέθεσε η καπνοβιομηχανία, και αν και αυτή γίνει δεκτή, τότε η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Εν αναμονή των εξελίξεων και τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, η ΣΕΚΑΠ θα μπορεί μετά τη σημερινή απόφαση να διακινεί ομαλά τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά.
Το ιστορικό
Όταν την περασμένη Πέμπτη το Τελωνείο Ξάνθης κοινοποίησε στη ΣΕΚΑΠ ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου για τελωνειακές παραβάσεις που είχαν διαπραχθεί το 2009, η καπνοβιομηχανία άσκησε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου σήμερα το μεσημέρι συζητήθηκε -με θετική για την καπνοβιομηχανία έκβαση- το αίτημα χορήγησης της προσωρινής διαταγής.
Η ατομική ειδοποίηση εστάλη μετά από την πρόσφατη (8/12/2017) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής  να επικυρώσει το εν λόγω πρόστιμο (σ.σ. ύψους 38,2 εκατ. ευρώ τότε, 44 εκατ. σήμερα με τις προσαυξήσεις), που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τις παραβάσεις του 2009. Μάλιστα, ο κ. Λυκουρέζος χαρακτήρισε ως «εσφαλμένη νομικά» την απόφαση του Εφετείου για το πρόστιμο.
Πλέον, εκκρεμεί η υποβολή της προσφυγής της εταιρείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την κατάθεση αίτησης ακύρωσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, η οποία -όπως διευκρίνισε ο κ. Λυκουρέζος- θα γίνει «στο αμέσως προσεχές μέλλον». Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εκτίμηση ως προς το πότε αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Λυκουρέζος δήλωσε ότι «Θα επιδιώξουμε όσο το δυνατόν ταχύτερες διαδικασίες».
Υπενθυμίζεται ότι μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, το τελωνείο «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά. Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές προερχόμενες από κύκλους της εταιρείας, η εμπλοκή προέκυψε επειδή μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου, το Τελωνείο αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών, που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους.
Το πρόστιμο αφορά ενέργειες της χρήσης 2009, ενώ η ΣΕΚΑΠπέρασε στα χέρια της εταιρείας Donskoy Tabak του ομίλου Σαββίδη το 2013, με εξευτελιστικό τίμημα 5 εκατ. ευρώ, ακριβώς γιατί είχε δικαστικές εκκρεμότητες, μετά τον δεύτερο διαγωνισμό για τη διάθεση του ποσοστού άνω του 50% που κατείχε στην εταιρεία η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σήμερα ο όμιλος ελέγχει πάνω από το 84% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ.
http://www.iskra.gr/%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%AF%CE%B4%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου