Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Νέες Μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου

μειώσεις

Χάνουν έως έναν μισθό ετησίως οι 158.000 κρατικοί λειτουργοί

Σε σημαντικές μειώσεις αντί για αυξήσεις, όπως διατυμπάνιζε η κυβέρνηση, οδηγεί η αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων (ν.4472/2017) 158.000 κρατικών λειτουργών, γιατρών του ΕΣΥ, ένστολων, δικαστικών και πανεπιστημιακών.


Όχι μόνο δεν βγήκαν ωφελημένοι ακούγοντας τους ισχυρισμούς των αρμόδιων υπουργών που τους χάιδευαν τα αφτιά, αλλά συνειδητοποίησαν με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου ότι μετρούν απώλειες έως 150 ευρώ τον μήνα στις καθαρές τους αποδοχές. Μάλιστα οι αναδρομικές παρακρατήσεις γίνονται σε δόσεις από τις αρχές του 2017.

Οι μειώσεις στις καθαρές αποδοχές οφείλονται:
α) στην αύξηση των φορολογικών κρατήσεων αλλά και στην επαναφορά του φόρου στα επιδόματα, ο οποίος είχε καταργηθεί με απόφαση του ΣτΕ.
β) Στην αύξηση της εισφοράς υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων από 4% σε 4,5% αναδρομικά από τις αρχές του 2017.
γ) Στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των παλαιότερων ασφαλισμένων -πριν από το 1993- ώστε να εξισωθούν με αυτές των νέων ασφαλισμένων. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε μείωση των καθαρών αποδοχών 5%-7%.
Στην περίπτωση των γιατρών του ΕΣΥ, οι μειώσεις για τον διευθυντή κυμαίνονται από 80 έως 85 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 130 ευρώ.
Στην περίπτωση των καθηγητών πανεπιστημίου και των ερευνητών οι μειώσεις υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 150 ευρώ μηνιαίως (1.800 ευρώ ετησίως. Δηλαδή χάνουν πάνω από έναν μισθό). Συνολικά από την αρχή των μνημονίων τα ειδικά μισθολόγια, αν συνυπολογίσουμε και την κατάργηση των δώρων, έχασαν το 45%-55% των αποδοχών τους.
Η εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου ξεκίνησε από τους γιατρούς του ΕΣΥ και θα ακολουθήσουν ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί ΑΕΙ και ΤΕΙ, διπλωματικοί και αρχιερείς.
Σοβαρές απώλειες αναμένουν από τον Ιανουάριο του 2018 και οι ένστολοι. Και αυτό γιατί θα τεθεί σε εφαρμογή αναδρομικά από 1/1/2017 διάταξη που προβλέπει την αύξηση της βάσης υπολογισμού των παρακρατούμενων εισφορών για κύρια σύνταξη, επικουρική, περίθαλψη και εφάπαξ για τους παλιούς ασφαλισμένους, δηλαδή για όσους έχουν καταταγεί στις υπηρεσίες τους πριν από 1/1/1993.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι μειώσεις αποδοχών θα φτάνουν έως και 225 ευρώ τον μήνα ή 2.700 ευρώ τον χρόνο, ενώ αν ληφθεί υπόψη και η αναδρομική παρακράτηση οι απώλειες θα εκτοξευτούν στα 450 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τις αλλαγές, που προωθήθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση, γιατί αποτελούσαν προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης για τους υφιστάμενους δημόσιους λειτουργούς που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, η διαφορά των νέων με τους παλιούς μισθούς θα παραμένει ως «προσωπική διαφορά», τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.
Μειώσεις θα πρέπει να περιμένουν όχι μόνο τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς από 1/1/2018 θα ισχύουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις που είχαν παγώσει για δύο έτη. Αυτό οδηγεί σε μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, μέρος της οποίας ενσωματώνεται στις βασικές αποδοχές τους, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η βάση υπολογισμού των εισφορών τους και να υφίστανται απώλειες οι καθαρές τους αποδοχές, οι οποίες μπορεί να φτάσουν στα 50-60 ευρώ μηνιαίως.
http://www.iskra.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου