Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

«Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται» στις εκτιμήσεις για τον "Ρουβίκωνα" με τις παπαριές Τόσκα

Του  Γ. Γ.

«Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται» θα μπορούσε να πει κάποιος διαβάζοντας τις ταυτόσημες απόψεις του Γιώργου Κύρτσου και του Βασίλη Λεβέντη για την αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας».



«Αντί να απαντήσει στις κατηγορίες ότι ο Ρουβίκωνας δεν είναι κυβερνητικό παράρτημα για τις βρώμικες δουλειές, ο Τόσκας με όσα είπε ενίσχυσε την εντύπωση της κυβερνητικής κάλυψης υπό τον όρο ότι ο Ρουβ. δεν θα ξεπερνάει τα όρια όπως με την πρεσβεία του Ισραήλ» δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., με τον αρχηγό της Ενωσης Κεντρώων να συμπληρώνει: «Σαν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ο Ρουβίκωνας και θα έλεγα ότι ορισμένοι τον υποδαυλίζουν».
Γι’ αυτό όμως θα μιλήσουμε παρακάτω.

Ας δούμε τώρα τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του συστήματος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Και στεκόμαστε μόνο σε ένα σημείο του ηχητικού της συνέντευξης:

Στραβελάκης: Θα σας μεταφέρω ένα ερώτημα από νομικό που σας ακούει και σας ρωτάει γιατί δεν σχηματίζεται δικογραφία για να θεωρηθεί ο Ρουβίκωνας εγκληματική οργάνωση για το σύνολο της συχνής - πυκνής δραστηριότητας του και να παραπεμφθούν για κακούργημα γιατί τώρα συλλαμβάνονται και αφήνονται ελεύθεροι.

Τόσκας: Αυτό είναι μια εύκολη λύση αλλά θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα γιατί στην δημοκρατία μας με νομικά μέσα αντιμετωπίζονται οι διάφορες παραβάσεις και μόνο με αυτά τα μέσα πρέπει να ενεργούμε.

Προφανώς και δεν υπήρξε κανένα τέτοιο ερώτημα από νομικό –εκτός και αν υπάρχει κάποιος τόσο άσχετος με το αντικείμενο του- και ο Στραβελάκης χρησιμοποίησε αυτή την μεθόδευση για να δώσει έμφαση στο ερώτημά του. Κι αυτό για τον εξής απλούστατο λόγο. Για να αποδοθεί σε κάποιους κατηγορία για σύσταση και δράση εγκληματικής οργάνωσης, που προβλέπεται στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, πρέπει να συντρέχουν κάποιες καταστάσεις.

Ας δούμε τι λέει η νομολογία:

Ειδικότερα, ως εγκληματική οργάνωση ορίζεται η συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας ανθρώπων, που αποτελείται από τρία τουλάχιστον ή περισσότερα άτομα με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων, τα οποία προβλέπονται είτε σε αυτοτελή άρθρα του Ποινικού Κώδικα είτε σε ειδικούς ποινικούς νόμους. .. 
Συνεπώς, για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης απαιτείται έγγραφη ή και προφορική συμφωνία των συμμετεχόντων, η οποία και θα αποτυπώνει τη σύμπτωση της βούλησής τους για τη διάπραξη αξιοποίνων πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, μη αρκούσης της απλής ή προκαταρκτικής συζήτησης για την λήψη οριστικής απόφασης διενέργειας του εγχειρήματος.

Δηλαδή και βάση τον δικό τους «νομικού πολιτισμού» σε καμιά περίπτωση ο «Ρουβίκωνας» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «εγκληματική οργάνωση» αφού όσα αδικήματα, έχουν αποδοθεί στα μέλη της αναρχικής αυτής ομάδας είναι  πλημμελήματα, και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «κακουργηματικού χαρακτήρα».

Οσο κουρελόχαρτο και να έχουν κάνει τους δικούς τους νόμους θα ξεπερνούσε κάθε όριο, η «εύκολη λύση» κατά τα λεγόμενα Τόσκα. Η απόδοση δηλαδή κατηγοριών σε μέλη του «Ρουβίκωνα» βάση το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

Είναι παντελώς άσχετος ο αναπληρωτής υπουργός και δεν το γνωρίζει;

Σε κάθε περίπτωση πάντως μια παπαριά πέταξε το κυβερνητικό στέλεχος η οποία προκάλεσε γέλια σε όσους γνωρίζουν έστω και επιφανειακά τον σχετικό νόμο.

Τώρα για την καραμέλα περί «ανοχής» της κυβέρνησης στον «Ρουβίκωνα», θα αφήσουμε να μας απαντήσει η ίδια αναρχική ομάδα μέσω κειμένου της που ανάρτησε στο indymedia στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Συνολικά λοιπόν, σε πρωτόδικο βαθμό, σε 4 υποθέσεις έχουμε 31 συλλήψεις, 482 μήνες εξαγοράσιμη φυλάκιση, 12 μήνες με αναστολή και 14400 ευρώ πρόστιμο… 

Όλα τα παραπάνω γράφονται χωρίς καμία απολύτως διάθεση ηρωοποίησης ή θυματοποίησης εκ μέρους μας. Όπως είπαμε και πιο πάνω, ο μόνος λόγος που μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε αυτόν τον άχαρο απολογισμό είναι για να απαντήσουμε σε όλη αυτή την χυδαία προπαγάνδα που μας παρουσιάζει ως χαϊδεμένα παιδιά που πράττουν εκ του ασφαλούς. 

Ο αγώνας έχει τίμημα και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν αγωνιστεί για οτιδήποτε μέχρι τώρα στη ζωή τους, όπως το γνωρίζαμε κι εμείς όταν ξεκινούσαμε αυτό το ταξίδι. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο μακριά θα καταφέρουμε να φτάσουμε, ξέρουμε όμως ότι ακόμα αντέχουμε». 


http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2017/12/blog-post_495.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου