Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια


Κλείνοντας το φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας, την αφήσαμε μεταμφιεσμένημένη σε «δασκάλα με τα ξανθιά μαλλιά» (αρκεί μόνο η μεταμφίεση για να τη χαρακτηρίσει ως άτομο), να θρηνεί για τους 16 (ως εκείνη τη στιγμή) νεκρούς και να ρίχνει τις ευθύνες στον τοπικό Δήμο. Ισα που την προλάβαμε να τρέχει ασθμαίνουσα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να καταθέτει μηνυτήρια αναφορά, μόλις έγινε γνωστό ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών είχε διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τους θανάτους και τις τεράστιες καταστροφές. Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός άλλου υπευθύνου και όχι και κατά του εαυτού της και των συνεργατών της, φυσικά, γιατί αν θεωρούσε ότι έχει ευθύνες θα τις αναλάμβανε δημόσια, ως πολιτικό πρόσωπο, και δε θα απευθυνόταν στον εισαγγελέα. Στον εισαγγελέα απευθύνθηκε (και έσπευσε στην πρόθυμη ΕΡΤ για να το ανακοινώσει) για να σηματοδοτήσει ότι οι ευθύνες είναι άλλων, όχι δικές της.


Η τοπική δήμαρχος δε «μάσησε» και πέρασε στην αντεπίθεση, καθώς αντιλήφθηκε ότι είχε την υποστήριξη των αντιπολιτευόμενων Μέσων. Ενώ η ίδια είχε αποφύγει να μιλήσει για ευθύνες, είδε τη Δούρου να σπάει το «φερπλέι» και να προσπαθεί να τις φορτώσει στη δική της πλάτη, μολονότι τα ρέματα είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά της Περιφέρειας. Φυσικά, η ίδια η δήμαρχος θυμήθηκε να πει ότι η Δούρου κρατάει στο συρτάρι της μελέτη για τη διάνοιξη των ρεμάτων της Μάνδρας μετά από τους 20 νεκρούς και την ολοσχερή καταστροφή της πόλης της. Μέχρι τότε δεν είχε χτυπήσει κάποιο καμπανάκι κινδύνου, προφανώς για να τα έχει καλά με την περιφέρεια και να παίρνει κάνα εργάκι για τον Δήμο της. Ετσι λειτουργεί το σύστημα.

Η αποκάλυψη της Δημάρχου για την έτοιμη μελέτη που υπάρχει στα συρτάρια της Περιφέρειας έγινε σημαία στα χέρια των ΜΜΕ. Η δήμαρχος της Μάνδρας είναι αμελητέο πολιτικό μέγεθος για να εστιάσουν σ' αυτή τις επιθέσεις, ενώ η υπερφιλόδοξη Δούρου, παρά το προσωπικό παιχνίδι που κάνει με τα ΜΜΕ, δεν παύει να είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Επόμενο ήταν να συγκεντρώσουν πάνω της όλα τα πυρά, αφήνοντας σε πρώτη φάση στο απυρόβλητο την κυβέρνηση. Τότε η Δούρου ανακάλυψε τα… fake news (αγαπημένο σλόγκαν των συριζαίων, που το δανείστηκαν από τον φίλο τους τον Τραμπ). Και έβγαλε νέο «φασούλι» από το σακούλι: «Η μελέτη δεν βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας όπως συνειδητά παραπληροφορούν ορισμένοι. Εχει δεσμεύσει 12 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της, εγκρίνει τη μελέτη από το 2014, την έχει στείλει στο Δασαρχείο του Δήμου Αιγάλεω, για να λάβει από αυτό το… 2017 την απάντηση ότι τη βάζει στο αρχείο και ότι ζητάει νέα στοιχεία!». Στην προσπάθειά της να βγάλει τον εαυτό της αθώο του αίματος τόσων ανθρώπων και τόσων καταστροφών (αυτό είναι το μόνο που τη νοιάζει), η Δούρου πήρε το φορτίο από τις πλάτες της δημάρχου Μάνδρας και το απίθωσε στις πλάτες του Δασαρχείου Αιγάλεω.

Από τον Σεπτέμβρη του 2014, που ανέλαβε η Διοίκηση Δούρου, έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια. Τι έκανε η πολύπλαγκτος περιφερειάρχισσα για να μην παραμένει η μελέτη στο συρτάρι ενός Δασαρχείου (αν παρέμεινε); Γιατί δεν απευθύνθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (υπό συριζαϊκή διεύθυνση πλέον) ή στο υπουργείο Περιβάλλοντος (κι αυτό υπό συριζαϊκή διεύθυνση), που έχει την ευθύνη της δασικής πολιτικής; Ομως, δυστυχώς για τη Δούρου, ούτε το Δασαρχείο «μάσησε». Δημοσιοποίησε δωδεκασέλιδη Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με ημερομηνία 2-7-2014, με την οποία εγκρίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μελέτη Εκτροπής χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες Θριασίου πεδίου» Περιφέρειας Αττικής. Στη σελίδα 6 του εγγράφου αναφέρεται: «Η παρούσα Απόφαση αποτελεί και έγκριση επέμβασης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του Ν. 4014/2011».

Τσουρουφλισμένη η Δούρου εμφανίστηκε αμέσως για να πει καταρχάς ότι αυτή ουδέποτε επέρριψε ευθύνες σε κάποια δημόσια υπηρεσία (η φράση ότι τη μελέτη «την έχει στείλει στο Δασαρχείο του Δήμου Αιγάλεω, για να λάβει από αυτό το… 2017 την απάντηση ότι τη βάζει στο αρχείο και ότι ζητάει νέα στοιχεία!» δεν αποτελεί επίρριψη ευθυνών!). Ισχυρίστηκε ακόμα ότι υπάρχει αλληλογραφία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με το Δασαρχείο, που επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν ακόμα εκκρεμότητες! Την επομένη φρόντισε να δημοσιοποιήσει και τη σχετική αλληλογραφία των υπηρεσιών, που δείχνει ότι πράγματι υπήρχαν ακόμα εκκρεμότητες.

Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό από το να λες ότι το Δασαρχείο κρατούσε τρία χρόνια την υπόθεση και στο τέλος του τρίτου χρόνου την έβαλε στο αρχείο! Και βέβαια, την ευθύνη την έχει αυτός που θέλει να κάνει το έργο. Αν το θεωρεί ζωτικής σημασίας, κινεί γη και ουρανό, ξεμπροστιάζει τις υπηρεσίες που κωλυσιεργούν και πετυχαίνει το στόχο του. Ειδικά όταν αυτός που πρέπει να φτιάξει το έργο διοικεί τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και έχει απέναντί του κυβέρνηση του δικού του κόμματος. Οταν ήταν να αποχαρακτηρίσουν τα δάση του Ελληνικού, για να παραδώσουν την έκταση «καθαρή» στους πλιατσικολόγους καπιταλιστές, οργίασαν. Εβγαλαν παράνομες Γνωμοδοτήσεις, εκβίασαν, έβγαλαν παράνομες διαταγές, έστησαν συνθέσεις αρμόδιων επιτροπών, μετέθεσαν δασολόγους που αντιστέκονταν (το δικό μας ρεπορτάζ τα έχει αποκαλύψει όλ' αυτά) και πέτυχαν το στόχο τους (σε διοικητικό επίπεδο). Για ένα έργο ζωής και θανάτου (όπως αποδείχτηκε από τον τραγικό απολογισμό των 22 νεκρών), θέλουν να μας πουν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα μπροστά σε κάποιους γραφειοκράτες, αλλά περίμεναν στωικά και αντάλλασσαν υπηρεσιακή αλληλογραφία!

Βάζοντας την ουρά στα σκέλια, η Δούρου πήρε το βάρος της ευθύνης και από τις πλάτες του Δασαρχείου Αιγάλεω και το έριξε… στο κακό το ριζικό μας. «Οι αντιπλημμυρικές μελέτες απαιτούν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης» έγραψε σε επιστολή της προς όλους τους Δημάρχους της Αττικής. Και συνέχισε: «Σήμερα, ο συνολικός χρόνος, χωρίς προσφυγές, είναι περίπου 8 χρόνια για μεγάλους αποδέκτες ομβρίων (μελέτη, οριοθέτηση ρέματος διαδικασίες έγκρισης από αποκεντρωμένη, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, υπουργεία, αποκεντρωμένη όταν απαιτούνται έργα διευθέτησης, απαλλοτριώσεις, δασαρχείο, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αρχαιολογία, έγκριση αποδέκτη ομβρίων στη θάλασσα, υπουργείο οικονομικών, τέλος δημοπράτηση). Το κυριότερο όμως είναι ότι για τα περισσότερα από αυτά δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια αλλά άλλοι φορείς της Πολιτείας»!

Ο καθένας καταλαβαίνει εύκολα ότι πρόκειται για μια πανικόβλητη προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών. Την πρώτη ευθύνη την έχει αυτός που διοικεί, όχι οι υπηρεσίες. Οταν αυτός που διοικεί λειτουργεί σα διαχειριστής-τσιράκι ενός εγκληματικού συστήματος, αδιαφορεί για έργα που μπορεί να σώσουν ζωές, αλλά έχουν οικονομικό κόστος. Τα λεφτά προορίζονται γι' αλλού, οπότε περιοριζόμαστε στη ρουτίνα των πασαλειμμάτων. Αργά-αργά μάλιστα, για να τσουλάει ο χρόνος. Αλλωστε, κάθε πότε έχουμε μαζική απώλεια ζωών από πλημμύρες; Κάθε 30-40 χρόνια. Υπάρχει και το risk management, βρε αδερφέ. Τζογάρεις κι αν τύχει και σου κάτσει εσένα η «στραβή» και πνιγεί κόσμος στη θητεία σου, ψάχνεις τρόπους για να φορτώσεις τις ευθύνες σε άλλους. Αυτό έκανε κι αυτό εξακολουθεί να κάνει η Δούρου. Ολη η προσπάθειά της είναι να μη γίνουν οι τάφοι τόσων αδικοχαμένων ανθρώπων και δικός της πολιτικός τάφος.

ΥΓ. Να… λαϊκίσουμε λίγο; Επί διοίκησης Σγουρού γράφτηκαν για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας 20 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του Μελισσανίδη και 7 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του Αλαφούζου. Η διοίκηση Δούρου, σε αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά, εξακολούθησε να εγγράφει αυτά τα ποσά στον προϋπολογισμό, μέχρι οι καπιταλιστές να είναι έτοιμοι να τα «μασήσουν». Αν αυτά τα λεφτά είχαν πάει για αντιπλημμυρικά έργα, δε θα ήταν λίγο καλύτερη η κατάσταση;
  

Φταίει ο… κακός μας ο καιρός!


Δε θα αντιδικήσουμε με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως προς τα στοιχεία για το ύψος της βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας, που έπνιξε τη Μάνδρα κι έστειλε στον τάφο 22 ανθρώπους. Μπορεί να είναι ακριβώς όπως τα λένε. Μια επιστημονική ανακοίνωση, όμως, εύκολα γίνεται εργαλείο προπαγάνδας στα χέρια εκείνων που προσπαθούν να αποσείσουν τις εγκληματικές ευθύνες του συστήματός τους και να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι πρέπει ν' αποδεχτεί ότι όλα ήταν μοιραία, ότι φταίει… ο κακός μας ο καιρός.

Οταν μια επιστημονική ανακοίνωση μένει στο πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας και τίθεται στη βάσανο της κριτικής, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο έρευνας. Και δε χρειάζεται να πει τίποτ' άλλο πέρα από τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι συσκευές της. Οι ειδικοί καταλαβαίνουν και μπορούν να κάνουν τις αναλύσεις τους και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Οταν η ίδια ανακοίνωση δίνεται στη δημοσιότητα για να τη διαβάσει το ευρύ κοινό, τότε είναι απαράδεκτα λειψή, όταν αφήνει (σκόπιμα ή όχι, αδιάφορο) αναπάντητα βασικά ερωτήματα που βασανίζουν τον κόσμο.

Μας είπε το ΕΕΑ ότι στο όρος Πατέρα έπεσε μέσα σε έξι ώρες όσο νερό πέφτει στην Ελευσίνα σε έξι μήνες. Τελεία και παύλα. Τι συμπέρασμα βγάζει ο κόσμος (αν όχι όλος, πολύς κόσμος); Οτι είχαμε να κάνουμε με μια θεομηνία, μ' ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο, απέναντι στο οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα ή μπορούσαμε να κάνουμε ελάχιστα πράγματα. Η παρουσίαση του φυσικού φαινόμενου στις μαθηματικές του διαστάσεις, χωρίς την παραμικρή αναφορά στις κοινωνικές του διαστάσεις, έρχεται να απαλύνει την εντύπωση για τις ευθύνες της κρατικής εξουσίας, του συστήματος. Βάζει στη ζυγαριά το «απρόβλεπτο», το «ακραίο», οπότε οι ευθύνες του κράτους αυτόματα ελαφραίνουν.

Αν η ανακοίνωση του ΕΕΑ έλεγε ότι η ισχυρότατη σε ένταση και σύντομη σε χρόνο βροχόπτωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο σπάνιο, το οποίο όμως δεν αποκλειόταν να συμβεί και για το οποίο θα έπρεπε να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του οικιστικού ιστού και των ανθρώπων, θα τους χειροκροτούσαμε. Αυτοί, όμως, έδωσαν στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που έμεινε μόνο στη μαθηματική περιγραφή του φυσικού φαινομένου.

Σκόπιμα; Εμείς πιστεύουμε ότι αυτές οι ανακοινώσεις εκδίδονται πάντοτε σκόπιμα, με στόχο να βοηθήσουν την κρατική εξουσία που αντιμετωπίζει την οργή του λαού. Τις περισσότερες φορές δε χρειάζεται «να πέσει τηλέφωνο», ξέρουν μόνοι τους ποιος είναι ο… κοινωνικός τους ρόλος: να στέκονται όχι στο πλευρό του λαού, να του μεταφέρουν τη γνώση τους, να τον βοηθούν να διαμορφώσει τη συνείδησή του και να μη γίνεται άθυρμα στα χέρια των πολιτικάντηδων, αλλά στο πλευρό της αστικής εξουσίας. Τουλάχιστον οι διευθύνοντες αυτά τα επιστημονικά κέντρα (πλην ελάχιστων φωτεινών εξαιρέσεων).

Προτού «μιλήσει» το ΕΕΑ, οι συριζαίοι είχαν βάλει μπροστά τη θεωρία της «κλιματικής αλλαγής», προσπαθώντας να βάλουν ένα «στοχασμό για το μέλλον» εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται οι ευθύνες τους (και οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, φυσικά). Με θράσος χιλίων πιθήκων, ο Τσίπρας δήλωσε στη Στοκχόλμη: «Νομίζω όμως ότι είναι απαραίτητο να βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε τους ευρωπαίους πολίτες από αυτού του είδους τα φαινόμενα τα οποία προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή». Επανήλθε στη Λευκωσία, πιο προκλητικά: «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. Εχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο».

Πήρε το συγκεκριμένο θέμα (γιατί πνίγηκε η Μάνδρα, γιατί χάθηκαν τόσες ζωές;) και το ανήγαγε σε… παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό θέμα, για το οποίο πρέπει να γίνει συζήτηση από τώρα και μετά! Στη Βουλή, αφού πέταξε πρώτα ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε, όπως μου εξήγησαν οι επιστήμονες με τους οποίους συνομίλησα, από ένα εξαιρετικά ακραίο καιρικό φαινόμενο. Κάποιοι μιλούν για μία συχνότητα που υπερβαίνει τα εκατό χρόνια», μετά το «γλύκανε», μιλώντας για «εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας».

Περιόρισε το θέμα μέσα στην πόλη. Για το βουνό δεν είπε κουβέντα. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο τελευταίες πυρκαγιές που αποψίλωσαν το όρος Πατέρας έγιναν το 2015 και το 2016, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι χείμαρροι από το βουνό έπνιξαν τη Μάνδρα και τους ανυποψίαστους οδηγούς (ότι η υψηλή βροχόπτωση ήταν αποκλειστικά στο βουνό το αναφέρει και η ανακοίνωση του ΕΕΑ). Τι έκανε η κυβέρνησή του για να το αποτρέψει αυτό; Τι έργα ανάσχεσης έκανε στο βουνό; Τι έκανε για τη διάνοιξη των χειμάρρων, ώστε με το βάθεμα και το πλάτεμα της κοίτης τους να καθυστερήσουν τη ροή του νερού και των φερτών υλικών προς την πόλη; Τίποτα απολύτως. Αλλιώς, θα μας τα παρουσίαζαν για να αποσείσουν τις ευθύνες τους.

Πάμε παρακάτω. Εργα ανάσχεσης στο βουνό (κορμοδέματα και κλαδοδέματα) δεν έκαναν. Τις κοίτες των χειμάρρων δεν τις διάνοιξαν. Ενεργοποίησαν μήπως κάποιο μηχανισμό επιφυλακής, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν προβλεφθεί και ανακοινωθεί; Εχουν μια υπηρεσία που την ονομάζουν Πολιτική Προστασία. Η υπηρεσία αυτή (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) έβγαζε τη μια ανακοίνωση μετά την άλλη, για να μας πει ότι κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός! Κατόπιν εορτής. Με το έγκλημα να έχει ήδη συντελεστεί. Και γιατί να έχουν μηχανισμό επιφυλακής, όταν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης τους είχε διακηρύξει ότι «οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις επερχόμενες συνθήκες της Χειμερινής Περιόδου» και  ότι «η στενή συνεργασία των αρμόδιων φορέων θα θωρακίσει κατάλληλα την περιοχή ενόψει της αντιπλημμυρικής  και  αποχιονιστικής περιόδου»; Αν είχαν στήσει ένα μηχανισμό επιφυλακής, τότε θα μπορούσαν να είχαν ειδοποιήσει τους κατοίκους και να κόψουν την κυκλοφορία στους οδικούς άξονες. Θα είχαμε τις τεράστιες καταστροφές, αλλά τουλάχιστον θα είχαμε γλιτώσει τόσους θανάτους.

Απ' όπου και να τους πιάσεις βρωμάνε κοινωνική αναλγησία, ενδιαφέρον μόνο για τα κέρδη των καπιταλιστών και εγκληματική αδιαφορία για τον λαό.



ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ
Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/29735.%CE%A4%CE%BF-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου