Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Black Friday (Μαύρη Παρασκευή)

Black Friday,
Ημέρα των Ευχαριστιών, Μεγάλη Παρασκευή, Santa Claus, Άγιος Βασίλης, Άγιος Νικόλας, Βόρειος Πόλος, Καισαρεία και μαμά Αμερική.

Ή αλλιώς: Παγκοσμιοποιημένος Χυλός

Είθισται οι θρησκείες να έχουν μέρες οι οποίες είναι σημαντικές για το δόγμα τους. Με αυτό τον τρόπο συσπειρώνουν το ποίμνιο και επιβεβαιώνουν την εξουσία που κατέχουν. Έτσι λοιπόν, η θρησκεία του χρήματος και της κατανάλωσης, με ιερείς τους αφανείς χαρτογιακάδες των πολυεθνικών, θεσμοθέτησε με την σειρά της δικές της μέρες εξουσιαστικής επιβεβαίωσης. Λευκές, κόκκινες, μπλε και μαύρες. Μάλιστα οι μαύρες προσδιορίζονται με την ημέρα Παρασκευή. Οπότε μετά την Μεγάλη Παρασκευή των χριστιανών, όπου είθισται να είναι μαύρη για το χριστιανικό δόγμα, λόγω του θανάτου του Ιησού Χριστού, έρχεται η εξουσία του καταναλωτισμού να καθιερώσει την Black Friday ως μια μεγάλη μέρα της κατανάλωσης. Μόνο που εδώ, αυτός που πεθαίνει, κυρίως πνευματικά, είναι αυτός που συμμετέχει.
Το εκ αμερικανικού χώρου γεγονός πλασάρεται σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο, παρέα με την coca cola, τους πολέμους για την εκμάθηση της δημοκρατίας και την νέα τάξη πραγμάτων. Η νέα εισαγόμενη ημέρα αναπόφευκτα στην εγχώρια προσαρμογή της, φέρνει και ηθελημένες στρεβλώσεις, με μόνο σκοπό και αντίτιμο, τα μυαλά των ανθρώπων στο πιάτο της εξουσίας. Σερβιρισμένος ζεστός χυλός, ώστε να χορτάσουν τα στομάχια των κυριάρχων. Όπως ο Santa Claus (Άγιος Νικόλας) που στον ελλαδικό χώρο ήρθε σαν Άι Βασίλης, αλλά δεν είναι ο χριστιανικός Άγιος Βασίλειος από την Καισαρεία, αλλά κάποιος άλλος που μένει στον βόρειο πόλο πίνοντας coca cola, και έχει ταράνδους και ξωτικά, που δεν ονομάζεται Βασίλης αλλά Νίκος, που όμως ο Νίκος ήταν ναυτικός και δεν έμενε στον Βόρειο Πόλο… και τα μυαλά χυλός!
Στην περίπτωση της Black Friday στον μπανανικό ελλαδικό χώρο το μπέρδεμα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η αμερικάνική εκδοχή της Black Friday είναι η μέρα που ακολουθεί την ημέρα των ευχαριστιών (Thanksgiving). Είναι η μέρα που από τις αρχές του 20ου αιώνα σηματοδοτεί την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών με διάφορες προσφορές εκ μέρους των μαγαζιών, με γιορτές, παρελάσεις του Santa Claus και άλλα πολλά χαρούμενα! Είναι προφανές ότι όλοι εμείς στον ελλαδικό μπανανικό χώρο, προς το παρόν, δεν γιορτάζουμε την ημέρα των ευχαριστιών ούτε έχουμε δει τον άι Βασίλη σε άρμα να πίνει τσίπουρο σε μπουκάλι coca cola! Λέμε προς το παρόν, γιατί είναι βέβαιο ότι έρχεται, για το καλό των μαγαζιών κ.λπ.!

Επίσης λέγεται ότι το όνομα Black Friday, δόθηκε από το μαύρο χρώμα στυλό που χρησιμοποιούσαν οι ιδιοκτήτες και οι λογιστές των μαγαζιών για να δηλώσουν έτσι την ημέρα με θετικό απολογισμό, ενώ με κόκκινο την μέρα με αρνητικό. Στην ελλαδική μπανανοχώρα που όποιος θελήσει να κάνει έναρξη καταστήματος, θα πρέπει αμέσως μετά να πάει να παραδοθεί στους μπάτσους και να μην περιμένει να τον πνίξουν τα χρέη, να τον τσιμπήσουν οι εφοριακοί και να τον κυνηγούν οι προμηθευτές του, δεν υπάρχει ποτέ μαύρο χρώμα στο στυλό, ούτε μαύρη Παρασκευή, μόνο μαύρες ολόμαυρες μέρες. Ποιός καταχρεωμένος καταστηματάρχης θα κάνει έκπτωση και πόσο;
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο αγαπημένο, μα βλακώδες παραπλανημένο πόπολο, που ψωνίζει από μεγάλες πολυεθνικές (επειδή είναι, λέει, φθηνότερα!), αλλά δεν γνωρίζει ότι οι αντίστοιχες τιμές σε άλλες χώρες της Ευρώπης στο ίδιο κατάστημα, είναι αρκετά χαμηλότερες και ας είναι ο μέσος μισθός του ευρωπαίου υπερδιπλάσιος από τον δικό του.
Επίσης, δεν μπορούμε παρά να στείλουμε την αγάπη μας, σε όλους του άφραγκους, που θα κάνουν βόλτες στα μαγαζιά (επειδή θα έχει κόσμο μωρέ!) και σε όλους όσους δουλεύουν για 400 και 500 ευρώ και ζουν με την ψευδαίσθηση ότι τα λεφτά που έχουν τους περισσεύουν για μια Black Friday και θα βρεθούν και αυτοί στα μαγαζιά, για να ψάξουν τί λείπει από την ζωή τους.
Ακόμα και με όρους Black Friday οι εκπτώσεις για τον περισσότερο κόσμο θα είναι ελάχιστες, εκτός από προϊόντα με αξία μερικών χιλιάδων ευρώ που όντως θα είναι αρκετά, αλλά απλησίαστα και προφανώς όχι για όλους. Όλα αυτά γίνονται για αντικείμενα που θα μας κάνουν να ξεχαστούμε, για να χτυπήσουμε την ευκαιρία και να βγούμε κερδισμένοι. Μα η λήθη είναι θάνατος και ο παραδομένος δεν γίνεται να κερδίσει, γιατί είναι έρμαιο από τους καταπιεστές του.
Τελικά ποιους αφορά η Black Friday; Τον κάθε μαγαζάτορα ή τους χαρτογιακάδες των πολυεθνικών; Την μανταμ Σουσού ή τον μπύθουλα; Και τους δύο μαζί; Πόσο σουσουδισμός πια εδώ στην μπανανία;


Ελευθερόκοκκος

http://gregordergrieche.blogspot.gr/2017/11/black-friday.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου